Kessel-Lo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kessel-Lo
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Kessel-Lo
Kessel-Lo
Kessel-Lo
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Leuven Leuven
Fusie 1977
Coördinaten 50° 53′ NB, 04° 43′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13.6969 km²
Inwoners (01/01/2014) 29.147 (2128 /km²)
Overig
Postcode 3010
Netnummer 016
NIS-code 24062(C)
Oude NIS-code 24051
Detailkaart
Kessel-Lo
Kessel-Lo
Portaal  Portaalicoon   België

Kessel-Lo is een plaats in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van de stad Leuven.

Toponymie[bewerken]

Kessel komt van het Latijnse Castellum, wat vesting betekent. Lo staat voor open plek in het bos.

Geschiedenis[bewerken]

Van de vroege geschiedenis van Kessel-Lo is weinig bekend. Men weet wel dat er al heel vroeg bewoning was op de Kesselse Bergen en dat er sinds de Romeinse tijd een kleine vesting stond. In de middeleeuwen werd dit uitgebreid tot een kasteeltje.Voor de rest woonden er alleen maar poorters van Leuven in het gebied oostelijk van Leuven. In 1125 schonk Godfried met de Baard, toenmalig hertog van Lotharingen, het allodiale domein Vlierbeek aan de abdij van Affligem met de bedoeling er een benedictijnenklooster op te richten. In 1163 werd het een zelfstandige abdij. Als gevolg van de afschaffing van alle kloosters door het Franse regime op 1 september 1796 werden de paters op 11 januari 1797 gedwongen hun abdij te verlaten.

Het huidige Kessel-Lo bestond aanvankelijk uit de delen Kessel en Lo. Voor 1827 behoorde Kessel tot de gemeente Linden en Lo bij de gemeente Pellenberg. In 1827 werden deze twee gebieden door de Nederlandse regering samengevoegd tot de nieuwe gemeente Kessel-Lo. In 1829 werd de parochie Vlierbeek opgericht met de voormalige kloosterkerk als parochiekerk. Vandaag bestaat Kessel-Lo uit de aaneengesloten woonkernen Blauwput, Vlierbeek, Bovenlo en Don Bosco.

Tijdens de industriële revolutie kwam er in Kessel-Lo een werkplaats van de toenmalige spoorwegen, later de NMBS, achter het station van Leuven, de centrale werkplaats genaamd. Dit was lange tijd één van de belangrijkste werkverleners voor Kessel-Lo. Desondanks bleef Kessel-Lo ook nu maar een kleine hoofdzakelijk landelijke parochie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden belangrijke delen van Kessel-Lo, en in hoofdzaak de parochie Blauwput, zwaar getroffen door enkele geallieerde bombardementen die het station van Leuven en de centrale werkplaatsen als doel hadden. Dit leidde tot een golf van nieuwbouw en urbanisatie tijdens de naoorlogse heropbouw. Het inwoneraantal in Kessel-Lo nam toe en anno 2007 waren er 27.755 Kesseleers en Kesselessen (dialect voor mannelijke en vrouwelijke inwoners van Kessel-Lo). De verstedelijking van Kessel-Lo is nu nagenoeg compleet.

Tot 1977 was Kessel-Lo een aparte, onafhankelijke gemeente. Op 1 januari 1977 werden in heel het land de gemeentegrenzen veranderd en werd Kessel-Lo een deelgemeente van Leuven.

De afgelopen jaren vonden enkele grote werkzaamheden plaats. Zo was er de bouw van een nieuwe woonwijk op de gebieden van de gesloten centrale werkplaats (of C.W.), de beschermde industriële hallen werden wel bewaard. Daarnaast werden op de Tiensevest (dat voor een deel in Kessel-Lo ligt) een kantorencomplex van de bank KBC en het stadskantoor van de stad Leuven gebouwd. Achter het station van Leuven, de zogenaamde 'Kop van Kessel-Lo', kwamen hotels, kantoren en woningen bij. De gemeenschapszaal 'Het Bad' moest hiervoor verdwijnen. Het ACW wil dat het nieuwe Benedenplein dat op de Kop van Kessel-Lo ontstond, hernoemd wordt naar Jeanne Devosplein.[1]

Tussen september 2008 en juli 2009 werd er in Kessel-Lo bier gebrouwen door Brouwerij De Vlier.

Politiek in Kessel-Lo (1829-1976)[bewerken]

Kessel-Lo was na het ontstaan van België in 1830 een autonome gemeente, tot de fusie met Leuven in 1977. In die periode telde Kessel-Lo 11 burgemeesters. Elke burgemeester uit die periode heeft er een straatnaam gekregen.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Wapen[bewerken]

Het wapenschild van Kessel-Lo stelt Onze-Lieve-Vrouw voor met op haar arm een kind. In de linkerbovenhoek staat de zon, rechts staat de maan.

Religie[bewerken]

Kessel-Lo heeft vier parochies: Vlierbeek, Blauwput, Boven-Lo en Don-Bosco. Daarnaast is er in Vlierbeek ook een abdij gevestigd, die een zeer woelige geschiedenis kende.

Sport[bewerken]

  • Het provinciaal domein is een uitleefpark dat wordt beheerd door de provincie Vlaams-Brabant. Men kan er onder andere zwemmen, voetballen, skaten, joggen, vissen, rolschaatsen, ... Ook vond elk jaar het muziekfestival "Eurofolies" plaats, maar in 2013 werd dit festival stopgezet.
  • Het voetbalcentrum Bruineveld is een van de twee jeugdcomplexen van tweedeklasse voetbalclub Oud-Heverlee Leuven.
  • Vele andere sportverenigingen zijn ook in Kessel-Lo gevestigd, bijvoorbeeld de Leuvense hockeyclub, KVC Kessel-Lo 2000, Daring Club Leuven Atletiek, Blauwput Omnisport, de frisbeeclub JetSet Leuven, de Leuvense rugbyclub en korfbalclub Leuven .
  • Elk jaar vindt er een wielerwedstrijd plaats voor nieuwelingen en masters van de VWV.
  • Vroeger werd er een motorcrosswedstrijd op de Kesselse Bergen gehouden. Maar wegens milieuoverlast is dit tegenwoordig verboden.

Bekende (ex-)inwoners[bewerken]