Kessel-Lo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kessel-Lo
Deelgemeente in België Vlag van België
Kessel-Lo
Kessel-Lo
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Leuven Leuven
Fusie 1977
Coördinaten 50° 53′ NB, 04° 43′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13.6969 km²
Inwoners (01/01/2014) 29.147 (2128 inw./km²)
Overig
Postcode 3010
Netnummer 016
NIS-code 24062(C)
Oude NIS-code 24051
Detailkaart
Kessel-Lo
Kessel-Lo
Portaal  Portaalicoon   België

Kessel-Lo is een plaats in de Belgische provincie Vlaams-Brabant en een deelgemeente van de stad Leuven.

Toponymie[bewerken]

Kessel komt van het Latijnse Castellum, wat vesting betekent. Lo staat voor open plek in het bos.

Geschiedenis[bewerken]

Van de vroege geschiedenis van Kessel-Lo is weinig bekend. Men weet wel dat er al heel vroeg bewoning was op de Kesselse Bergen en dat er sinds de Romeinse tijd een kleine vesting stond. In de middeleeuwen werd dit uitgebreid tot een kasteeltje, genaamd Kesselstein. Volgens meerdere historische bronnen bezaten Tempeliers eeuwenlang deze burcht, alsook de omliggende bossen en grond . Bij de afschaffing van de Tempeliersorde kwam het kasteeltje in handen van de hertogen van Brabant (14de eeuw). Het geraakte in verval en struikrovers huisden er van tijd tot tijd. Eeuwen later, in de 17de eeuw had Justus Lipsius echt moeite om nog iets van het kasteeltje terug te vinden onder struiken en boomgaarden.

Overigens woonden er alleen maar poorters van Leuven in het gebied oostelijk van Leuven. In de 14de eeuw beslisten de Brabantse hertogen Wenceslas en Johanna immers om het Loobos volledig te rooien (Charter 25 januari 1382). Dit gebied komt grofweg overeen met BenedenLo en BovenLo vandaag, gelegen tussen de Tiensesteenweg en de Diestsesteenweg (steenwegen bestonden nog niet in de Middeleeuwen). Leuvense poorters mochten hier grond aankopen. Op de Ferrariskaart honderden jaren later staat nog steeds aangegeven 'Franchise de la Loo'.

In 1125 schonk Godfried met de Baard, toenmalig hertog van Neder-Lotharingen, het allodiale domein Vlierbeek aan de abdij van Affligem met de bedoeling er een benedictijnenklooster op te richten, naast het moerasgebied van de Vliederbeek of Vlierbeek. In 1163 werd het een zelfstandige abdij en stopte het de betalingen aan Affligem. In de 16de eeuw mocht de abt van Vlierbeek zich prelaat noemen met mijter en bisschopsstaf. Het wapenschild van de abdij was de Maagd Maria met kind Jezus op de schoot, wat later terugkomt in het gemeentewapen van Kessel-Lo. De abdij van Vlierbeek kende een bewogen geschiedenis met kerkintriges van de Luikse bisschoppen en Jansenisten maar ook een verleden van zowel grootgrondbezit en rijkdom als van faillissementen en plunderingen. Als gevolg van de afschaffing van alle kloosters door het Franse regime op 1 september 1796 werden de paters op 11 januari 1797 gedwongen hun abdij te verlaten.

Het huidige Kessel-Lo bestond aanvankelijk uit de delen Kessel en Lo. Voor 1827 behoorde Kessel tot de gemeente Linden en Lo bij de gemeente Pellenberg. In 1827 werden deze twee gebieden door de Nederlandse regering samengevoegd tot de nieuwe gemeente Kessel-Lo. Naar verluidt wilden de Lindenaars hun kerk niet afbreken om op te gaan in de parochie van Vlierbeek en stootten zij Kessel af. In 1829 werd inderdaad de parochie Vlierbeek opgericht met de voormalige abdijkerk als parochiekerk voor Kessel-Lo. Vandaag bestaat Kessel-Lo uit de aaneengesloten woonkernen Blauwput, Vlierbeek, Bovenlo en Don Bosco.

Tijdens de industriële revolutie kwam er in Kessel-Lo een werkplaats van de toenmalige spoorwegen, later de NMBS, achter het station van Leuven, de centrale werkplaats genaamd. Dit was lange tijd één van de belangrijkste werkverleners voor Kessel-Lo. Desondanks bleef Kessel-Lo ook nu maar een kleine hoofdzakelijk landelijke parochie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden belangrijke delen van Kessel-Lo, en in hoofdzaak de parochie Blauwput, zwaar getroffen door enkele geallieerde bombardementen die het station van Leuven en de centrale werkplaatsen als doel hadden. Dit leidde tot een golf van nieuwbouw en urbanisatie tijdens de naoorlogse heropbouw. Het inwoneraantal in Kessel-Lo nam toe en anno 2007 waren er 27.755 Kesseleers en Kesselessen (dialect voor mannelijke en vrouwelijke inwoners van Kessel-Lo). De verstedelijking van Kessel-Lo is nu nagenoeg compleet.

Tot 1977 was Kessel-Lo een aparte, onafhankelijke gemeente. Op 1 januari 1977 werden in heel het land de gemeentegrenzen veranderd en werd Kessel-Lo een deelgemeente van de stad Leuven.

De afgelopen jaren vonden enkele grote werkzaamheden plaats. Zo was er de bouw van een nieuwe woonwijk op de gebieden van de gesloten centrale werkplaats (of C.W.), de beschermde industriële hallen werden wel bewaard. Daarnaast werden op de Tiensevest (dat voor een deel in Kessel-Lo ligt) een kantorencomplex van de bank KBC en het stadskantoor van de stad Leuven gebouwd. Achter het station van Leuven, de zogenaamde 'Kop van Kessel-Lo', kwamen hotels, kantoren en woningen bij. De gemeenschapszaal 'Het Bad' moest hiervoor verdwijnen. Het ACW wil dat het nieuwe Benedenplein dat op de Kop van Kessel-Lo ontstond, hernoemd wordt naar Jeanne Devosplein.[1]

Tussen september 2008 en juli 2009 werd er in Kessel-Lo bier gebrouwen door Brouwerij De Vlier.

Politiek in Kessel-Lo (1829-1976)[bewerken]

Kessel-Lo was na het ontstaan van België in 1830 een autonome gemeente, tot de fusie met Leuven in 1977. In die periode telde Kessel-Lo 11 burgemeesters. Elke burgemeester uit die periode heeft er een straatnaam gekregen.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Wapen[bewerken]

Het wapenschild van Kessel-Lo stelt Onze-Lieve-Vrouw voor met op haar arm het Kind Jezus, met een gouden achtergrond. In de linkerbovenhoek staat de zon, rechts staat de maan. De oorsprong van het gemeenteschild gaat terug tot het wapenschild van de abdij van Vlierbeek.

Religie[bewerken]

Kessel-Lo heeft vier parochies: Vlierbeek, Blauwput, Boven-Lo en Don-Bosco. Daarnaast is er in Vlierbeek ook een abdij gevestigd, die een zeer woelige geschiedenis kende. Tot de hervorming van de bisdommen in de Nederlanden met de pauselijke bul Super Universas (1559) behoorde de abdij van Vlierbeek tot het bisdom Luik, zoals de rest van het Leuvense.

Sport[bewerken]

  • Het provinciaal domein is een uitleefpark dat wordt beheerd door de provincie Vlaams-Brabant. Men kan er onder andere zwemmen, voetballen, skaten, joggen, vissen, rolschaatsen, ... Ook vond elk jaar het muziekfestival "Eurofolies" plaats, maar in 2013 werd dit festival stopgezet.
  • Het voetbalcentrum Bruineveld is een van de twee jeugdcomplexen van tweedeklasse voetbalclub Oud-Heverlee Leuven.
  • Vele andere sportverenigingen zijn ook in Kessel-Lo gevestigd, bijvoorbeeld de Leuvense hockeyclub, KVC Kessel-Lo 2000, Daring Club Leuven Atletiek, Blauwput Omnisport, de frisbeeclub JetSet Leuven, de Leuvense rugbyclub en korfbalclub Leuven .
  • Elk jaar vindt er een wielerwedstrijd plaats voor nieuwelingen en masters van de VWV.
  • Vroeger werd er een motorcrosswedstrijd op de Kesselse Bergen gehouden. Maar wegens milieuoverlast is dit tegenwoordig verboden.

Bekende (ex-)inwoners[bewerken]