Blauwput

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Blauwput is een wijk en een parochie van Kessel-Lo, een deelgemeente van de Belgische stad Leuven.

Blauwput is gelegen in het westen van Kessel-Lo en aan de achterzijde van het station van Leuven. Het gebied is zich gaan ontwikkelen vanaf het midden van de 19e eeuw. De ontwikkeling voltrok zich, mede door het station, veel sneller dan in de rest van Kessel-Lo dat lange tijd meer landelijk bleef. Oorspronkelijk hing het gebied af van de parochie Vlierbeek die de hele gemeente Kessel-Lo bestreek.

In 1877 was het gebied voldoende gegroeid, zodat een nieuwe parochie met de naam Blauwput ontstond. In de 20e eeuw ontwikkelde de wijk zich verder, mede dankzij de onmiddellijke nabijheid van het Leuvense stadscentrum. Blauwput zou volledig vergroeien met het stadscentrum. In 1941, tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd de wijk grotendeels verwoest, maar ze werd in korte tijd ook weer heropgebouwd.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • de 15e-eeuwse Heilige Drievuldigheidskapel (ook wel kapel van Onze-Lieve-Vrouw ter Krampen genoemd) met laatgotische waterput van blauwe hardsteen waaraan de parochie haar naam ontleent. De oorspronkelijke kapel die dateert van 1441. Ze werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog en heropgebouwd in de periode 1956-1957. De kapel en waterput zijn sinds 1938 beschermd.
  • de neoromaanse Heilig Hartkerk waarvan de bouw begon in 1873 en die voltooid werd in 1898. De kerk bevat een 15e-eeuwse reliekhouder uit de Heilige Drievuldigheidskapel.