Emile Degelin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Emile Degelin
Emile Degelin.jpg
Algemene informatie
Geboren 16 juli 1926
Overleden 20 mei 2017
Land Vlag van België België
Beroep Filmmaker en schrijver
Website www.emiledegelin.be

Emile Degelin (Diest, 16 juli 1926Leuven, 20 mei 2017) was een Belgisch televisieregisseur, filmproducent, filmeditor, filmdocent, scenarioschrijver en schrijver van romans.

Levensloop[bewerken]

Degelin liep stage in Londen bij Arthur Elton en John Greerson in documentairefilms en was assistent van John Guillermin en Philip Leacock in lange speelfilms. Ook liep hij stage in de Actors Studio in New York en de Barrandow Studios te Praag.

Vanaf 1952 was Degelin filmregisseur, scenarist, monteur en producer. In 1962 stichtte hij (en werd hij coördinator van) de filmafdeling aan het Rijksinstituut voor Toneel- en Cultuurspreidingstechnieken (RITCS) in Brussel, waar hij tot 1992 docent filmvormgeving en filmregie was. Hij vertegenwoordigde het RITCS op de internationale congressen van het Cilect (Centre International de Liaison des Ecoles de Cinéma et de Télévision) te Tokio en te Mexico.

In 1966 verwezenlijkte hij de komische speelfilm Y mañana met Jacques Dufilho in de hoofdrol van een Vlaamse rijkswachter die na een vervelende vakantie vast komt te zitten op een Spaans eiland omdat hij zijn vliegtuigplaats voor de terugreis niet gereserveerd heeft.

Van 1981 tot 1991 was hij tevens docent filmacting aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Ook schreef hij sinds 1982 romans.

In 1953 trad hij in het huwelijk met de Franstalige romancière Jacqueline Harpman. Dit huwelijk eindigde in 1962, waarna hij in 1963 hertrouwde met Angela Schlottke, met wie hij drie kinderen had.

Externe links[bewerken]