Winksele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Winksele
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Winksele
Winksele
Winksele
Situering
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Herent
Coördinaten 50° 54′ NB, 4° 39′ OL
Algemeen
Inwoners 4.236
Overig
Postcode 3020
Detailkaart
Winksele
Winksele
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Winksele is een voormalige gemeente in de provincie Vlaams-Brabant. Vanaf 1133 wordt Winksele in verschillende documenten als dorp vermeld. Tot 1977 was Winksele, samen met het gehucht Delle een zelfstandige gemeente, waarna het een deelgemeente werd van Herent. Winksele telde 3195 inwoners in 1976. Dat aantal is intussen uitgegroeid tot ruim 4200. Winksele dient niet verward te worden met Wilsele, een nabijgelegen deelgemeente van de stad Leuven.

Het wapenschild van Winksele toont de leeuw van de Hertog van Brabant, met een 'W' als initiaal van de naam Winksele. Deze combinatie kwam ook al voor op de originele gemeentezegel van Winksele uit 1309.

De naam 'Winksele' kan verklaard worden als een samenstelling van 'Winiko', een Germaanse persoonsnaam, en 'sele', een Germaans woord dat staat voor 'een woning die uit één ruimte bestaat'. De verklaring is dus 'woning van Winiko'. De oudste bekende schrijfwijze 'Wenekensele' dateert van 1133. De naam 'Delle' duidt op landerijen in een dal.

De Maria Hemelvaartkerk werd al in de 12de eeuw gebouwd in Maaslands-Romaanse stijl. De romaanse toren in zandsteen en het portaal dateren van 1230 en het vroeggotisch koor van ca. 1285. In de 13de eeuw werd Winksele een belangrijk bedevaartsoord waar bezetenen naartoe kwamen. In de 15de eeuw werd het bij uitstek de bedevaart tegen krankzinnigheid. Winksele bleef een bedevaartsplaats tot in de 19de eeuw, wanneer Scherpenheuvel de bedevaartsfunctie overneemt. De pastorie dateert van 1661.