Oud-Heverlee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Oud-Heverlee
Gemeente in België Vlag van België
Vlag van Oud-Heverlee Wapen van Oud-Heverlee
(Details) (Details)
Oud-Heverlee (België)
Oud-Heverlee
Geografie
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Arrondissement Leuven
Oppervlakte
– Onbebouwd
– Woongebied
– Andere
31,18 km² (2019)
73,77%
14,7%
11,53%
Coördinaten 50° 50' NB, 4° 40' OL
Bevolking (bron: AD Statistiek)
Inwoners
– Mannen
– Vrouwen
– Bevolkingsdichtheid
11.209 (01/01/2021)
49,63%
50,37%
359,46 inw./km²
Leeftijdsopbouw
0-17 jaar
18-64 jaar
65 jaar en ouder
(01/01/2021)
20,55%
57,9%
21,55%
Buitenlanders 6,02% (01/01/2021)
Politiek en bestuur
Burgemeester Bart Clerckx (CD&V)
Bestuur CD&V, Groen, sp.a-plus
Zetels
N-VA
CD&V
Groen
Open Vld
sp.a-plus
21
7
6
5
2
1
Economie
Gemiddeld inkomen 27.513 euro/inw. (2018)
Werkloosheidsgraad 3,7% (jan. 2019)
Overige informatie
Postcode
3050
3051
3052
3053
3054
Deelgemeente
Oud-Heverlee
Sint-Joris-Weert
Blanden
Haasrode
Vaalbeek
Zonenummer 016
NIS-code 24086
Politiezone Voer En Dijle
Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant
Website www.oud-heverlee.be
Detailkaart
Oud-HeverleeLocatie.png
ligging binnen het arrondissement Leuven
in de provincie Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Oud-Heverlee is een Belgische gemeente in het arrondissement Leuven in de Vlaamse provincie Vlaams-Brabant. De gemeente telt ruim 11.000 inwoners. Oud-Heverlee is gelegen nabij de taalgrens.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

Het toponiem Heverlee komt van hever, dat "geitenbok" betekent, en van lee of lo, dat "bosje" betekent. Heverlee is dus een bosje waar veel bokken lopen. Het voorvoegsel Oud ten slotte duidt op het feit dat het dorp ouder is dan het nabijgelegen Heverlee, tegenwoordig een deelgemeente van Leuven. Een andere verklaring zou evenwel kunnen zijn dat "Oud" verkeerdelijk is vertaald uit het Franse "Haut",[bron?] in dit geval is Oud-Heverlee het deel van Heverlee dat stroomopwaarts ligt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de overgangszone tussen het Kolenwoud en de Dijlevallei ontwikkelde zich in de loop der tijden verschillende dorpen. Met zekerheid is geweten dat de Sint-Annakerk van Oud-Heverlee omstreeks de 11de eeuw gebouwd werd. Sindsdien heeft deze, evenzo als de andere woonkernen van de gemeente terrein veroverd op het immense woud dat ooit de Dijlevallei bedekte.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 30 Juli 1943, werd Oud-Heverlee opgeschrikt door een aanslag op een Duits militair transport. Een spoorwegbrug werd door leden van het Leuvens verzet (onder leiding van Pierre-Charles Hermans) opgeblazen. Een aankomend treinkonvooi uit Leuven, met Duitse soldaten aan boord, stortte vervolgens in de afgrond. Slachtoffers waren voornamelijk Duitse soldaten en onderofficieren, maar ook 2 Belgische machinisten kwamen om. Schattingen over het exacte aantal doden lopen echter uiteen van een 10-tal tot ±300 doden.

De fusiegemeente Oud-Heverlee is ontstaan op 22 februari 1977 tijdens de fusie van de toen zelfstandige gemeenten Oud-Heverlee, Blanden, Vaalbeek, Haasrode en Sint-Joris-Weert. Bij die gelegenheid ging een deel van het grondgebied van Blanden en Haasrode over naar Leuven (de huidige industriezone Haasrode).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente ligt in de landstreek Dijleland, en telt naast Oud-Heverlee zelf nog vier andere woonkernen, met name Blanden, Haasrode, Sint-Joris-Weert en Vaalbeek. De totale bebouwde oppervlakte van de gemeente bedraagt 24,48%, het landbouwgebied 32,43% en bossen beslaan 38,31%. De overige 4,78% hebben een diverse functie.[1]

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Alle historische gegevens hebben betrekking op de huidige gemeente, inclusief deelgemeenten, zoals ontstaan na de fusie van 1 januari 1977.

 • Bronnen:NIS, Opm:1806 tot en met 1981=volkstellingen; 1990 en later= inwonertal op 1 januari

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van onroerend erfgoed in Oud-Heverlee voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De gemeente heeft een relatief rijk historisch patrimonium, met gebouwen als de romaanse Sint-Annakerk, de laatgotische Maria Magdalenakapel (Vaalbeek) en de barokke "Kapel van Steenbergen".

Het Spaans dak is een van de oudste burgerlijke woningen van de gemeente en dateert uit de 16de eeuw en was de residentie van de Heerlijkheid van Steenbergen. Ten slotte zijn er nog de art-nouveaupanden in de nabijheid van het oude tramstation te Sint-Joris-Weert, de Minnebron, de Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergenkapel bij Zoet Water[2] en de camouflagebunkers LW7 en LW8 die deel uitmaakten van de KW-linie. Een van de bunkers is tegenwoordig een schuiloord voor vleermuizen.[3]

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Uitzicht vanaf de vogelkijktoren ten noorden van Oud-Heverlee

Ondanks het feit dat de gemeente in de onmiddellijke nabijheid van het stedelijk gebied Leuven is gelegen heeft de gemeente een uitzonderlijk groen karakter. Meer dan 40 % van haar grondgebied bestaat uit bossen, waaronder het Meerdaalbos, het Egenhovenbos en het Heverleebos. Samen vormen zij een bosdomein van 2071 hectaren, en zijn ze een restant van het Kolenwoud dat ooit geheel Midden-België bedekte. In het bos liggen de Minnebron, Hertebron, Kluisbron en de Borrebron. De meest voorkomende boomsoorten zijn beuk (30%), grove den (17%), zomereik (12%) en Amerikaanse eik (10%).[4]

De Vijvers van Oud-Heverlee zijn een Vlaams Natuurreservaat.

Het natuurreservaat de Doode Bemde bevindt zich gedeeltelijk in de gemeente.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het Zoetwaterpark[5] omvat de hierboven vernoemde bossen, het cultureel centrum 'De Roosenberg' en de 'kapel van Steenbergen'.
 • Jeugdverblijfcentrum De Kluis, gevestigd in het voormalig boswachtershuis ‘La retraite’.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Lokale media[bewerken | brontekst bewerken]

 • Dorpskrant Achter d'Oechelen.[7]
 • Lokaal radiostation "Radio Retro Oud-Heverlee".
 • "Erfgoed Meerdael: Geschied- en Heemkundig Kring van de gemeente Oud-Heverlee".[8]

Streekproducten[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente wordt de Chardonnay Meerdael naar al oude traditie gebrouwen. Het betreft een mousserende wijn gemaakt van de (witte) Chardonnaydruif. De wijngeschiedenis van de gemeente en de omliggende streek gaat terug tot 1121 toen Hertog Godfried I van Leuven op de zuidhelling van de burcht wijnranken liet aanplanten. De Oud-Heverleese wijncultuur wordt gekenmerkt door periodes van verval en bloei, zo verdween omstreeks de tweede helft van de 16de eeuw deze traditie nagenoeg geheel.[9]

Religie en levensbeschouwing[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de Rooms-Katholieke Kerk ligt Oud-Heverlee in de federatie Bierbeek - Oud-Heverlee, die op haar beurt deel uitmaakt van het dekenaat Bierbeek in het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel. De gemeente wordt onderverdeeld in vijf parochies, met als kerken:

Daarnaast bevindt zich in de gemeente ook nog de Onze-Lieve-Vrouw van Steenbergenkapel en de Rooikapel (Blanden).

Mobiliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In deelgemeente Sint-Joris-Weert ligt het voormalige tramstation Sint-Joris-Weert van de NMVB-Buurtspoorwegen van de provincie Brabant. Het gebouw is buiten gebruik en in verval sinds de sluiting in 1991, het is evenwel beschermd sinds 2005 als monument. De locatie fungeert wel nog als NMBS-stopplaats aan spoorlijn 139 tussen Leuven en Ottignies, aan deze spoorlijn ligt ook het spoorwegstation Oud-Heverlee. Daarnaast verbinden verschillende buslijnen van de vervoersmaatschappijen De Lijn en TEC de gemeente met Leuven, Brussel, Waver, Geldenaken en tal van andere dorpen en gemeenten in de omgeving.

Wegennet[bewerken | brontekst bewerken]

Oud-Heverlee is gelegen in de nabijheid van de autosnelweg A3/E40 die de gemeente verbindt met onder andere Brussel en Luik. Andere belangrijke wegen zijn de Waversebaan, de Naamsesteenweg (N251 en N25) en de in buurdorp Korbeek-Dijle gelegen Nijvelsebaan (N253).

Fiets- en wandelpaden[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente telt twee fietsroutes, met name de Druivenstreek fietsroute en de Hoevenroute.[10] Ook zijn er meerdere wandelroutes waaronder de Doode Bemdewandeling, Beleef de valleien van Zuid-Dijleland, Meerdaalwoud: Dikke beukwandeling, Sint-Joris-Weert wandelroute, Blanden-Brise Tout-Beauvechain-Ferme des Biches en 't Pad van Ad.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeenteraad bestaat uit 21 leden met inbegrip van de burgemeester en vijf schepenen. Na 36 jaar burgemeesterschap van Albert Vandezande (Fusiebelangen) (1976-2012)[11] werden in 2012 de politieke kaarten herschud. N-VA won de verkiezingen en vormde samen met CD&V en Groen de coalitie van 2012 tot 2018. De oppositie werd gevormd door Fusiebelangen en sp.a. CD&V kreeg met Adri Daniëls de burgemeesterssjerp gedurende de eerste 4 jaar van de legislatuur, waarna hij werd afgelost door Alexander Binon (N-VA) voor de volgende 2 jaar. In 2018 vonden gemeenteraadsverkiezingen plaats. De huidige coalitie bestaat uit CD&V, Groen en sp.a. Adri Daniëls (CD&V) was voor de tweede keer burgemeester van 2019 tot 2020. Bart Clerckx (CD&V) is de huidige burgemeester.

Schepencollege[bewerken | brontekst bewerken]

Het schepencollege bestaat uit:

Gemeenteraad[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeenteraad bestaat uit:

 • Voorzitter: Adinda Claessen (groen)
 • Burgemeester: Bart Clerckx (CD&V)
 • Schepenen: Hanna Vansteenkiste (Groen), Katrien Timmermans (CD&V), Jos Rutten (sp.a), Kris Debruyne (CD&V)
 • Voorzitter Bijzonder Comité Sociale Dienst: Mattias Bouckaert (Groen)
 • CD&V: David Huygens, Griet Spreuwers, Paul Vleminckx
 • Groen: Sarah D'Hertefelt, Josien Van Dyck
 • N-VA: Mark Binon, Diana Bulens, Bram Holemans, Maggy Steeno, Francis Van Biesbroeck, Frieda Vandevoorde
 • Open Vld: Patrice Lemaitre, Raphaël Lilet
 • Onafhankelijk: Tom Teck

Resultaten gemeenteraadsverkiezingen sinds 1976[bewerken | brontekst bewerken]

Partij 10-10-1976[12] 10-10-1982[12] 9-10-1988[12] 9-10-1994[12] 8-10-2000[12] 8-10-2006[13] 14-10-2012[14] 14-10-2018
Stemmen / Zetels % 17 % 19 % 19 % 19 % 21 % 21 % 21 % 21
SP1 / sp.a2 / sp.a-plus3 - 15,871 3 15,061 3 19,971 3 14,981 3 13,392 2 10,282 2 10,53 1
Agalev1 / NIEUWA / Groen!2 / Groen3 - 8,511 1 14,671 2 39,34A 8 17,251 4 16,12 3 16,543 3 23,53 5
CVP1 / NIEUWA / CD&V-N-VAB / CD&V2 42,561 7 27,431 5 19,971 4 24,451 6 34,26B 7 22,682 5 24,582 6
VU1 / NIEUWA / VU&ID2 / CD&V-N-VAB / N-VA3 9,811 1 11,841 2 13,541 2 5,812 0 1 24,613 6 28,413 7
FB761 / Fusiebelangen2 / Open Vld3 47,621 9 36,332 8 36,772 8 38,962 8 32,592 8 36,252 8 22,872 5 13,013 2
Leefbaar Oud-Heverlee - - - - - - 3,02 0 -
Vlaams Blok - - - - 4,92 0 - - -
W.O.W. - - - 1,72 0 - - - -
Totaal stemmen 4966 6125 6774 7239 7544 7955 7908 7959
Opkomst % 96,54 95,44 94,6 95,98 93,39 94,7
Blanco en ongeldig % 1,69 2,4 3,07 3,87 3,55 4,15 2,47 2,7

De rode cijfers naast de gegevens duiden aan onder welke naam de partijen telkens bij een verkiezing opkwamen.
De zetels van de gevormde coalitie zijn vetjes. De grootste partij is in kleur.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente telt drie basisscholen die behoren tot het gemeentelijk onderwijsnet (OVSG) en twee basisscholen die behoren tot het vrije katholieke onderwijsnet (VSKO). Daarnaast heeft de gemeente een Academie voor Muziek en Woord (Academie De Vonk).[15]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbalclub Oud-Heverlee Leuven is aangesloten bij de KBVB en is er actief in de eerste klasse A. De club ontstond in 2002 uit een fusie van Stade en Daring Club Leuven en Zwarte Duivels Oud-Heverlee. Vanuit Derde Klasse klom de club op om in 2011 voor het eerst naar de hoogste afdeling te promoveren. Het vrouwenelftal van OHL is actief in Eerste Klasse van het vrouwenvoetbal. De club heeft er zijn trainingsvelden. In de gemeente speelt ook Stormvogels Haasrode, aangesloten bij de KBVB met stamnummer 3892 en actief in de provinciale reeksen.

Andere Oud-Heverleese sportverenigingen zijn de Meerdaalhof ruitervereniging, met een van de grootste maneges van België en Volley Haasrode Leuven. De mannenploeg van deze volleybalclub is actief in de Liga A[16] (en kreeg in 2018 voor het eerst de kans om Europees volleybal te spelen) en de vrouwenploeg in de eredivisie.[17] Daarnaast telt de gemeente drie mountainbikeparcours.[18] Ook drie bewegwijzerde 100% natuurloop 4,8 km -7,9 km en de langste van Vlaanderen 15,2 km start en aankomst Parking Speelberg Weertsedreef Sint-Joris-Weert.

Bekende Oud-Heverleenaren[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende personen die geboren of woonachtig zijn of waren in Oud-Heverlee of een andere significante band met de gemeente hebben:

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Oud-Heverlee van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.