Abdij van 't Park

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deel van de serie over
kloosters

en het christelijke monastieke leven

Monnik

Abdij van 't Park, ook wel Parkabdij of Abdij van Park genoemd, is een norbertijnenabdij gelegen in Heverlee bij Leuven. Ze werd in 1129 op initiatief van Godfried I met de Baard, graaf van Leuven en hertog van Neder-Lotharingen, gesticht. Hij vroeg aan de toenmalige abt van de premonstratenzerabdij te Laon om een abdij in de buurt van Leuven te stichten. De graaf stond hiervoor een park en een jachtslot af. De meier van Leuven schonk nog meer gronden met daarop een watermolen.

Alhoewel de officiële naam van de abdij conventus Sanctae Mariae de Parco luidt, is ze nu bekend als Abdij van 't Park waarbij de huidige naam duidelijk verwijst naar het vroegere hertogelijke park.

Bouwstijlen van romaans over gotiek, renaissance en (laat-) barokke architectuur lieten hier hun sporen na in een typische Brabantse versie.

Om het rijke partrimonium van de abdij te beschermen en om onder meer de restauratie van de oude watermolen mogelijk te maken werden grote delen van de abdij in september 2003 in erfpacht aan de stad Leuven overgemaakt. Het wagenhuis uit 1664 werd in erfpacht gegeven aan Kerk in Nood/Oostpriesterhulp.

Bibliotheek[bewerken]

De abdijbibliotheek bevat 4.576 drukwerken van vóór 1830.[1] Ze is ondergebracht in de zuidvleugel van de abdij en werd in 2012-2014 gerestaureerd. Het plafond met sierstucwerk van Jan Christian Hansche uit 1672 kreeg bijzondere aandacht. Het verbeeldt episoden uit het leven van de heilige Norbertus.

Kerkhof[bewerken]

Verschillende graven van bekende figuren :

Trivia[bewerken]

  • In de jaren '80 werden er opnames gedaan voor De Paradijsvogels, toen een populaire Vlaamse televisieserie van de BRT (nu VRT) . Hierbij werd de kerk zowel het decor voor de hel als voor de hemel.
  • Op het domein van de abdij gebeurden opnames voor de speelfilm "Un soir, un train"

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]