Naar inhoud springen

Koningsoord (abdij)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Koningsoord
Monumentaal graanpakhuis op het kloosterterrein
Land Vlag van Nederland Nederland
Regio Gelderland
Plaats Arnhem
Coördinaten 52° 0′ NB, 5° 50′ OL
Kloosterorde Trappistinnen
Gebouwd in 2007-2009
Koningsoord (Gelderland)
Koningsoord
Portaal  Portaalicoon   Religie
Deel van de serie over
kloosters
en het christelijke monastieke leven
Carlo Crivelli 052.jpg

De abdij Koningsoord is de enige trappistinnenabdij van Nederland. De abdij ligt aan de Johannahoeveweg te Arnhem.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Koningsoord is een stichting van de trappistenabdij Koningshoeven, die in 1881 bij Tilburg werd gesticht. Bij de familieleden, die de monniken kwamen bezoeken, bevonden zich van tijd tot tijd ook meisjes die in de orde wilden intreden. De abt moest hen dan verwijzen naar de abdij ‘Notre Dame de la Paix’ te Chimay (België), omdat er in Nederland geen trappistinnenabdij bestond. In de loop der jaren trad een vijftigtal Nederlandse meisjes in. Dat aantal was voldoende om in Nederland een klooster te stichten.

Berkel-Enschot[bewerken | brontekst bewerken]

In november 1933 werd in Berkel-Enschot met de bouw begonnen, die in 1937 voltooid werd. Onder leiding van de abdis van Chimay, Moeder Gertrudis Demarrez, die nu abdis van de nieuwe stichting werd, begon de communiteit met haar taken.

In de Tweede Wereldoorlog werden de joodse zusters Hedwigis en Maria-Theresia Löb samen met hun drie broers uit de abdij Koningshoeven in Auschwitz vergast. Omdat na de oorlog veel jongeren intraden, kon worden overgegaan tot twee stichtingen: Maria-Frieden in de Eifel en Butende in Oeganda.

Verhuizing naar Arnhem[bewerken | brontekst bewerken]

Omdat de gemeente Tilburg het voornemen had, op het terrein van de abdij een woonwijk te vestigen en de zusters zich gehinderd voelden in hun monastieke beleving door de steeds verder opdringende woonfuncties, besloten zij te verhuizen. Op 19 november 2007 is begonnen met de bouw van een nieuw klooster op het landgoed Johannahoeve tussen Arnhem en Oosterbeek, op het terrein van de Missionarissen van Mill Hill. Op 8 mei 2009 zijn de zusters verhuisd naar het nieuwe Koningsoord. Op 6 oktober vond de kerkwijding plaats.

De verhuizing werd door de Omroep RKK verslagen in de documentairereeks Verhuizen naar de Stilte.

De handenarbeid, waartoe monniken en monialen volgens de Regel van Benedictus verplicht zijn, bestaat voornamelijk uit een boekbinderij.

De tegenwoordige abdis is Moeder Pascale Fourmentin; een twintigtal zusters bevolken de abdij.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]