Abdij Sion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deel van de serie over
kloosters

en het christelijke monastieke leven

Monnik

Abdij Sion is een cisterciënzerabdij van trappisten in het Overijsselse Diepenveen in Nederland. Dit tussen de dorpen Diepenveen en Wesepe gelegen gebied is 58 hectare groot. Het uitgestrekte kloostercomplex waarvan de gebouwen voor een deel uit het begin van de twintigste eeuw stammen is erkend als rijksmonument.

De trappisten kwamen in 1883 naar het landgoed Frieswijk bij Deventer en betrokken in 1890 de nabijgelegen de boerderijen De Vulik en Het Leeuwen waar ze hun klooster bouwden. Het ligt binnen de grenzen van het aartsbisdom Utrecht, maar heeft –zoals elke abdij– kerkelijke territoriale jurisdictie en onafhankelijkheid.

Sion is de enige vestiging van trappisten ten noorden van de grote Nederlandse rivieren. In de eerste tientallen jaren van het bestaan lag er een sterke nadruk op het leiden van en hard en boetvaardig kloosterleven. Sinds 1935 is het een abdij. De kloostergemeenschap bestaat anno 2013 uit twaalf broeders en enkele kandidaten. Abdij Sion is een van de kloosters die naast het gemeenschapsleven en in betrekking daarmee ook het kluizenaarsleven kent. In een kluis binnen het slot van de abdij woont sinds 2005 de heremiet broeder David.

Eind 2013 gaven de broeders van Sion te kennen op zoek te zijn naar een ander onderkomen voor hun gemeenschap omdat ze niet verwachten dat deze in de nabije toekomst zal groeien. De huisvesting in het grote klooster waar plaats is voor 120 broeders is onder meer vanwege de gestegen kosten problematisch geworden. Het groepje nog aanwezige kloosterlingen wil een 'doorstart' maken op het eiland Schiermonnikoog.[1]

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]