Abdij Sion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het voormalige klooster Sion te Rijswijk, zie Sion (Rijswijk).
Deel van de serie over
kloosters

en het christelijke monastieke leven

Monnik

Abdij Sion was een cisterciënzerabdij van trappisten in het Overijsselse Diepenveen in Nederland. Dit tussen de dorpen Diepenveen en Wesepe gelegen gebied is 58 hectare groot. Het uitgestrekte kloostercomplex waarvan de gebouwen voor een deel uit het begin van de twintigste eeuw stammen is erkend als rijksmonument.

De trappisten kwamen in 1883 naar het landgoed Frieswijk bij Deventer en betrokken in 1890 de nabijgelegen de boerderijen De Vulik en Het Leeuwen waar ze hun klooster bouwden. Het ligt binnen de grenzen van het aartsbisdom Utrecht maar heeft –zoals elke abdij– kerkelijke territoriale jurisdictie en onafhankelijkheid.

Sion was de enige vestiging van trappisten ten noorden van de grote Nederlandse rivieren. In de eerste tientallen jaren van het bestaan lag er een sterke nadruk op het leiden van een hard en boetvaardig kloosterleven. In 1935 werd het een abdij. De kloostergemeenschap bestond in 2013 nog uit twaalf broeders en enkele kandidaten, in 2015 uit acht leden. Abdij Sion was een van de kloosters die naast het gemeenschapsleven en in betrekking daarmee ook het kluizenaarsleven kent. In een kluis binnen het slot van de abdij woonde sinds 2005 de heremiet broeder David.

Eind 2013 gaven de overgebleven broeders van Sion te kennen op zoek te zijn naar een ander onderkomen voor hun gemeenschap omdat ze geen groei meer verwachtten. De huisvesting in het grote klooster waar plaats was voor zo'n 120 broeders was onder meer vanwege de gestegen kosten problematisch geworden. Het groepje kloosterlingen maakte in 2015 een 'doorstart' op het eiland Schiermonnikoog.[1] Enkele anderen zijn verhuisd naar de trappistenabdij van Westmalle. Eind 2015 werd het kloostercomplex aangekocht door de Stichting Nieuw Sion, die er een oecumenisch bezinningscentrum wil vestigen.[2]

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]