Abdij Lilbosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deel van de serie over
kloosters
en het christelijke monastieke leven
Carlo Crivelli 052.jpg

De Abdij Lilbosch is een cisterciënzer abdij van de trappisten in het Nederlands-Limburgse Echt in de wijk Liboscherveld.

De abdij voorziet grotendeels in haar levensonderhoud door een eigen boerderij (ruim 110 ha.: akkerbouw, scharrelvarkens, zoogkoeien en een imkerij). De landbouw en teelttechnieken zijn zo veel mogelijk biologisch. Naast het landbouwareaal heeft de abdij nog zo'n 30 ha. natuur in beheer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De abdij Lilbosch is gesticht vanuit de Achelse Kluis in een tijd dat er zich vele kandidaten meldden aan haar poort. De derde abt van Achel, dom Bernardus Maria van der Seyp, ging daarom op zoek naar een nieuwe locatie. De keuze viel op een moeras- en heidegebied in de buurt van Echt. De eerste groep stichters arriveerde in 1883 in Echt. De nieuwe stichting floreerde, en in 1912 werd Lilbosch tot abdij verheven. Dom Victor van den Eynden werd haar eerste abt.

Bij de abdij behoorde een gastenverblijf gebouwd in 1890, dat nu het Hof van Herstal restaurant is. Bij de abdij herinneren een kapel in een bunker en een vliegtuigmonument aan de Tweede Wereldoorlog.

Sinds 2003 is de cisterciënzer abdij "Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen" ook bekend als de "Abdij Ulingsheide" te Tegelen een dependance van de abdij Lilbosch.

De abdijkerk werd in 2012-2013 gerenoveerd.

De abdij telt momenteel (2019) 14 monniken.

Natura 2000[bewerken | brontekst bewerken]

De abdij maakt deel uit van het Natura 2000-gebied Abdij Lilbosch & voormalig Klooster Mariahoop vanwege de vleermuiskoloniën.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jac. BOSMANS, Verwante paters en broeders. Een familiegeschiedenis in de trappistenabdij Lilbosch te Echt, uitg. Verloren, 2022.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In Tilburg west bevindt zich de Abdij van Lilbosstraat, vernoemd naar de Abdij.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Abdij Lilbosch van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.