Congregatie van Sint-Jan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Broeders van Sint Jan
Basisgegevens
Generaal prior Br. François-Xavier Cazali
Gesticht 1975 te Fribourg (Zwitserland)
Website stjan.org
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Deel van de serie over
kloosters
en het christelijke monastieke leven
Carlo Crivelli 052.jpg

De Congregatie van Sint-Jan (Frans: Congrégation de Saint-Jean), ook wel Broeders van Sint-Jan of Familie van Sint-Jan is een in 1975 gestichte monastieke gemeenschap binnen de Rooms-Katholieke Kerk.

Stichting en ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 1975 wilden enkele Franse studenten aan de Zwitserse universiteit van Fribourg samenleven in een religieuze gemeenschap en verzochten de dominicaan en professor Marie-Dominique Philippe (8 december 1912 – 26 augustus 2006) om hen spiritueel te begeleiden. Nadat deze bemoedigd werd door de Franse gestigmatiseerde Marthe Robin nam hij die taak op zich.

De gemeenschap begon bij de cisterciënzers van Lérins bij Cannes, waar de gemeenschapsleden als oblaten werden opgenomen. De aansluiting werd in 1978 goedgekeurd en kreeg de naam "Congrégation Saint Jean", ontleend aan de apostel Johannes. Philippe leidde de stichting van deze nieuwe groepering, maar bleef zelf dominicaan en gaf tot 1982 onderricht aan de universiteit.

Noviciaat Saint Jodard

Omdat de gemeenschap groeide (in 1982 tot circa tachtig leden), vestigde de congregatie zich in Rimont bij Chalon-sur-Saône in Frankrijk en richtte in 1983 een eigen noviciaat op te Saint Jodard bij Roanne in het department van de Loire. Sinds 1986 werkt de gemeenschap als een congregatie onder het gezag van de bisschop van Autun.

Zustercongregaties[bewerken | brontekst bewerken]

In navolging van de broeders werd op 8 december 1982 de orde van contemplatieve zusters van Sint-Jan gesticht, die in 1993 erkend werden. De apostolische zusters van Sint-Jan ontvingen de goedkeuring in 1994. De twee zustercongregaties hebben een autonoom bestuur.

In 2013 geeft de toenmalige prior-generaal van de broeders, pater Thomas Joachim, in een brief aan dat er getuigenissen zijn van meerdere vrouwen die door pater Philippe geestelijk begeleid werden. P. Philippe zou daden in strijd met de gelofte van kuisheid gesteld hebben.[1] In 2016 werden deze en nieuwe getuigenissen in een brief[2] bevestigd door de congregatie voor de Instituten van Gewijd Leven en Gemeenschappen van Apostolisch Leven.

Kenmerken (kleding, spiritualiteit, filosofie)[bewerken | brontekst bewerken]

De broeders dragen een grauw habijt met scapulier.

De congregatie begrijpt het monastieke leven als een tegenwoordigstelling van het ideaal van de christelijke gemeenschap. Zij steunt daarbij in het bijzonder op het Johannes-evangelie. Er wordt veel nadruk gelegd op studie van zowel filosofie als theologie, waarmee men de filosofische, theologische en mystieke wijsheid in de geloofsbeleving wil versterken.

De gemeenschap is uitgever van Aletheia, een wetenschappelijk tijdschrift voor filosofische, theologische en spirituele vorming. In haar filosofie neemt het thomisme een belangrijke plaats in. Zo stelt Marie-Dominique Philippe de studie van met name de vijfde weg uit de Quinque viae van Thomas van Aquino scherp en bewust tegenover het fideïsme, waarbij aangetekend moet worden dat studie in de congregatie begrepen wordt als lectio divina en dus op die wijze in verbinding staat met de drie na te streven wijsheden.

Vestigingen[bewerken | brontekst bewerken]

De broeders werken onder meer als zielzorger in parochies, scholen en universiteiten, buiten Europa ook in de missie.

In België bevindt de congregatie zich in Banneux en sinds 2010 Brussel. In Nederland bevinden zich twee priorijen (Utrecht en Den Haag).

In september 2016 werd er een nieuwe priorij geopend in Kara, Togo en in Cebu, Filipijnen.

Leken kunnen verbonden zijn met de gemeenschap via een vriendenkring en daarnaast ook als oblaat.

Statistieken[bewerken | brontekst bewerken]

Apostolische zusters: noviciaat (Semur-en-Brionnais).
  • Op 1 januari 2009 waren er 546 aantal broeders. 385 (71%) hiervan zijn broeders die hun eeuwige geloften hebben afgelegd (waarvan 233 priester). Ongeveer 40% volgt nog de opleiding.

Naast de Broeders telt de Familie van Sint-Jan 70 contemplatieve zusters en 200 apostolische zusters. Ook zijn er meer dan 2500 seculiere oblaten.

  • De gemiddelde leeftijd van de broeders is 45 jaar.
  • Onder de broeders bevinden zich meer dan 30 nationaliteiten.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]