Alamire Foundation

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Alamire Foundation, Internationaal centrum voor de studie van de Muziek in de Lage Landen is bedoeld om studie en systematisch archiefonderzoek van het muziekleven in de Lage Landen tot ca. 1800 te voeren, te stimuleren en te coördineren. Het is betrokken bij talrijke projecten in verband met inventarisering, ontsluiting en studie van de muziekarchieven.

De organisatie is genoemd naar één van de belangrijkste muziekkalligrafen en samensteller van kostbare koorboeken, de 16e-eeuwse Petrus Alamire (pseudoniem van Petrus van den Hove/Imhoff, ca. 1470-1536), die via zijn atelier met kopiisten, verluchters en miniaturisten de Vlaamse polyfonie van de Lage Landen over heel Europa wist te verspreiden.

Er is bijzondere aandacht voor lokalisatie, inventarisatie en conservatie van het muzikale erfgoed in Vlaanderen, en tegelijk voor de ontsluiting van deze vaak onbekende schatten voor een zo breed mogelijk publiek.

Clavichord (PSF).jpg

Ontstaan en werking[bewerken]

Het onderzoekscentrum is in 1991 van start gegaan als samenwerkingsverband tussen de afdeling musicologie van de Katholieke Universiteit Leuven, en Musica, Impulscentrum voor muziek vzw. Medeoprichter was Ignace Bossuyt. De foundation is thans ingebed in de onderzoekseenheid musicologie aan de universiteit, waar hij doceerde.

Er is qua studieobject geen chronologische beperking. Wel blijkt nadruk op de periode tussen 1350 en 1650 te liggen, om het systematisch archiefonderzoek te coördineren, te stimuleren, en te verspreiden naar een breder publiek. Dit gebeurt door middel van publicaties, concertorganisaties, tentoonstellingen, colloquia, lezingen en andere activiteiten, eventueel ook van economische aard, als dat een bijkomstig karakter ervan is en de opbrengst uitsluitend aan het hoofddoel wordt besteed. De oprichters van het Fonds Vrienden Van Alamire Foundation ondersteunen verschillende projecten van het studiecentrum.

Het centrum geeft tweemaal per jaar het Journal of the Alamire Foundation uit en leverde het voorbereidend werk voor de jaarlijkse Dag van de Oude Muziek.

De kantoren van de Alamire Foundation zijn gevestigd in de Centrale universiteitsbibliotheek van de KU Leuven vanwaaruit de onderzoeksprojecten worden gecoördineerd. Daar startte najaar 2012 het Alamire Digital Lab (ADL) - een initiatief voor het digitaliseren van muzikaal erfgoed op professioneel niveau.

Huis van de polyfonie[bewerken]

Provisorenhuis van de abdij tegenover het huis van de Polyfonie gelegen

Het verbinden van een historisch bewustzijn met de stad en haar bewoners hier en nu is één van de grote uitdagingen van de academische wereld. Vanuit deze visie is op initiatief van de Alamire Foundation in Leuven een nieuw project van start gegaan dat garanties moet bieden op onderzoek én cultuurbeleving op een niveau dat de alma mater waardig is: het Huis van de Polyfonie. Dit nieuw expertisecentrum is een trefpunt voor mensen uit het onderzoeksveld en de muziekpraktijk, voor ontmoeting en samenwerking aan projecten. Het Huis functioneert tegelijk als tentoonstellingsplek en concertlocatie voor een klein publiek, en zal verder een documentatiecentrum, een bibliotheek en enkele instrumenten bevatten.

Vlaanderen is rijk aan professionele uitvoerders die op hoog niveau rond polyfonie en het gregoriaanse repertoire werken. Het Huis van de Polyfonie vormt een uitgelezen plek voor valorisatie van het onderzoek, door hen in alle openheid voor een geïnteresseerd, geïnformeerd en breeddenkend publiek aan bod te laten komen.

Het Huis van de Polyfonie is gevestigd in de gerestaureerde Mariapoort van de Abdij van 't Park te Leuven. Er zijn twee ensembles in residentie: het Vlaamse Psallentes, en het Nederlandse Capella Pratensis.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]