Salesianen van Don Bosco

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Salesianen van Don Bosco
Societas Salesiana Sancti Joannis Don Bosco
Logo van de Salesianen
Logo van de Salesianen
Basisgegevens
Gesticht 1859
Stichter Giovanni Bosco
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Met de Salesianen wordt de religieuze congregatie Salesianen van Don Bosco bedoeld (Latijn: Societas Salesiana Sancti Joannis Don Bosco, afgekort tot SDB). De stichter van de orde was de heilige Giovanni Don Bosco (18151888). Hij wilde een alternatief bieden voor, en een tegenwicht tegen, de invloed van het liberalisme op de publieke en individuele moraal, die aan het eind van de 19e eeuw steeds meer werd geproblematiseerd door de Kerk (zie bijvoorbeeld de pauselijke encycliek Quanta Cura en de Syllabus Errorum uit 1864).

Geschiedenis[bewerken]

In 1854 verklaarde Don Bosco dat hij zijn jeugdwerk voortaan een duidelijk profiel gaf, met de mededeling dat "Maria wenst dat wij een gemeenschap stichten. Ik heb besloten dat wij onszelf Salesianen noemen en onder de bescherming van Franciscus van Sales stellen". In 1857 stelde Don Bosco een aantal regels en richtlijnen op voor de zich uitkristalliserende beweging. In 1859 werd door Don Bosco de r.-k. congregatie van Salesianen gesticht voor de opvoeding van de verwaarloosde jeugd, welke uiteindelijk in 1874 door Paus Pius IX werd erkend. In 1872 werden door Don Bosco en Maria Domenica Mazzarello de Dochters van Maria Hulp der Christenen gesticht.

Organisatie[bewerken]

De Salesianen tellen tegenwoordig (stand 2003) bijna 17.000 geprofeste mannen van de Gemeenschap van Don Bosco, 15.000 Dochters van Maria Hulp der christenen en duizenden actieve leken. Het is momenteel de omvangrijkste katholieke religieuze beweging, die zich vooral op de jeugd richt door middel van onderwijs en sociale activiteiten.

De regel van de Salesianen van Don Bosco

Bekende Salesianen[bewerken]

Heiligen:

Kardinalen:

Bisschoppen:

Bekende ex-salesiaan

Zie ook[bewerken]

Nadat de commissie Deetman namens en voor de RK Kerkprovincie een onderzoek instelde naar seksueel misbruik binnen de kerk kwamen er in 2010 en 2011 berichten over betrokkenheid van tenminste een priester van de orde bij seksueel misbruik en dat omtrent het lidmaatschap van het bestuur van de inmiddels verboden vereniging voor pedofielen Martijn van een andere priester. Beiden woonden op dat moment in een klooster-bejaardentehuis in Alverna in de gemeente Wijchen. De eerste priester werd nog op hoge leeftijd omtrent het misbruik ondervraagd door een officier van justitie aangezien het hem verweten misbruik op dat moment nog niet was verjaard. Kort na diens verhoor overleed de priester. De andere priester bleek op invalbasis werkzaam te zijn voor de parochie in Wijchen toen zijn bestuurslidmaatschap bekend werd. Hierop werd de samenwerking met hem verbroken. Nadat de hoogste leider van de orde binnen Nederland dit bestuurslidmaatschap bleek te bagatelliseren is op voorspraak van burgers vanuit de leiding van de provincie te België een einde gemaakt aan de nog beperkte autonomie van de subprovincie in Nederland. De betreffend leider werd naar Vlaanderen overgeplaatst en verloor daarmee ook zijn aanstelling binnen het aartsbisdom.

Externe links[bewerken]