Raffaele Farina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Raffaele Farina
CardFarina.gif
Kardinaal van de Katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-diaken
Titeldiakonie San Giovanni della Pigna
Creatie
Gecreëerd door paus Benedictus XVI
Consistorie 15 november 2006
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Raffaele Farina, SDB (Buonalbergo, 24 september 1933) is een Italiaans geestelijke en kardinaal van de Katholieke Kerk.

Farina trad op zestienjarige leeftijd toe tot de Salesianen van Don Bosco. Hij deed zijn eerste gelofte op 25 september 1949 en vijf jaar later legde hij zijn eeuwige geloften af. Hij studeerde vervolgens theologie aan de Pauselijke Salesiaanse Universiteit in Turijn. Hij studeerde in 1958 af en werd in hetzelfde jaar priester gewijd. Hij studeerde vervolgens kerkgeschiedenis aan de Pauselijke Gregoriaanse Universiteit en promoveerde in 1965. Hij werd vervolgens hoogleraar Kerkgeschiedenis aan de Salesiaanse Universiteit, waar hij ook nog decaan en rector was. Van 1982 tot 1986 was hij secretaris van de Pauselijke Commissie voor Historische Wetenschappen. Vanaf 1986 was hij ondersecretaris van de Pauselijke Raad voor de Cultuur.

In 1997 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot prefect van de Biblioteca Apostolica Vaticana. Hij werkte er eerst onder Luigi kardinaal Poggi en vervolgens onder Jean-Louis kardinaal Tauran.

Op 15 november 2006 benoemde paus Benedictus XVI Farina tot titulair bisschop van Opitergium. Hij werd vervolgens in 2007 benoemd tot bibliothecaris en archivaris van het Vaticaan, als opvolger van Tauran, die benoemd was tot president van de Pauselijke Raad voor de Interreligieuze Dialoog. Tijdens het consistorie van 24 november datzelfde jaar werd hij kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de San Giovanni della Pigna als titeldiakonie.

Farina ging op 9 juni 2012 met emeritaat.

Op 24 juni 2013 werd Farina benoemd tot voorzitter van een door paus Franciscus ingestelde commissie die de opdracht kreeg een onderzoek in te stellen bij het in opspraak gekomen Instituut voor Religieuze Werken.[1]