KSV Roeselare

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf SV Roeselare)
Naar navigatie springen Jump to search
KSV Roeselare
Naam Koninklijke Sportvereniging Roeselare
Bijnaam Esvee
Stamnummer 134
Opgericht 1921 (ontstaan SK Roeselare)
1999 (fusie met KFC Roeselare)
Plaats Roeselare
Stadion Schiervelde
Capaciteit 8.369
Aantal velden 7
Voorzitter Vlag van België Yves Olivier
Eigenaar CVBA KSV Roeselare
Algemeen directeur Vlag van België Johan Plancke
Trainer Vlag van Spanje Jordi Condom
Clubtopscorer Vlag van Mali Mahamadou Dissa (48)
(Hoofd)sponsor Euro Shop
Begroting € 4.000.000
Competitie Eerste klasse B
Prijzen 1x UEFA Fair Play (loting)
2x eindronde 2de klasse
1x periode 2de klasse
1x periode Eerste klasse B
Thuis
Uit
Geldig voor 2017/18
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

KSV Roeselare is een Belgische voetbalclub uit de West-Vlaamse stad Roeselare. De club is aangesloten bij de KBVB met stamnummer 134 en heeft wit en zwart als clubkleuren. KSV Roeselare ontstond in 1999 na een fusie tussen KSK en KFC Roeselare en speelde tussen 2005 en 2010 vijf opeenvolgende seizoenen in eerste klasse.
De club speelt in het Schierveldestadion, genoemd naar de gelijknamige woonwijk in het westen van de stad.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie het artikel KFC Roeselare voor de geschiedenis van Football Club Roeselare (stamnummer 286)

De club met het huidige stamnummer 134 ontstond in 1921, nadat eerder al enkele andere voetbalclubs actief waren geweest in de stad.
De eerste voetbalploeg in Roeselare werd opgericht in 1900 door enkele studenten die het voetbalspel hadden leren kennen tijdens hun studies in Engeland. Zij speelden eerst onder de naam Verenigde Vrienden Roeselare, wat kort daarna gewijzigd werd in Red Star Roeselare. In 1902 sloot deze club zich aan bij de voetbalbond onder de naam Union Sportive Roulers (vernederlandst: SV Roeselare). Maar in 1909 moest de club wegens financiële problemen de boeken neerleggen.
Er werd onmiddellijk initiatief genomen om SV Roeselare opnieuw op te richten, maar onder leiding van de liberale voorman Edmond Facon richten enkele oud-bestuursleden een tweede voetbalclub op: Football Club Roeselare (FC). Beide clubs hielden het in 1914 voor bekeken tijdens de Eerste Wereldoorlog.
In 1921 werd Sportkring Roeselare (SK) opgericht, dat lid werd van de voetbalbond en in 1926 het stamnummer 134 kreeg toegewezen. Pas in 1923 liet het opnieuw opgerichte FC Roeselare zich inschrijven en zou zo uiteindelijk stamnummer 286 krijgen. Een kwarteeuw na hun ontstaan kregen beide clubs de koninklijke titel en heetten van dan af respectievelijk KSK Roeselare en KFC Roeselare.

In 1926 verscheen SK Roeselare voor het eerste in de nationale bevorderingsreeks, toen de Derde Klasse. Reeds twee jaar later, in het seizoen 1928/29, won de ploeg zijn reeks, en SK promoveerde zo voor het eerst naar Tweede Klasse. Het verblijf duurde echter maar drie jaar. In 1932 zakte de club terug naar Bevordering, een seizoen later zakte men zelfs verder weg uit de nationale reeksen.

Bij het begin van de Tweede Wereldoorlog keerde SK Roeselare terug in Bevordering, en met een titel in 1946 volgde opnieuw een promotie naar Tweede Klasse. Weer was het verblijf van korte duur, want na twee seizoenen volgde weer een degradatie, en weer zakte de club meteen verder weg uit de nationale reeksen.

In 1952/53 werd een nieuw nationaal niveau gecreëerd, namelijk de Vierde Klasse, die voortaan de nationale Bevorderingsreeksen vormen. SK Roeselare promoveerde weer uit de provinciale reeksen naar de nationale. De club verbleef enkele jaren in Vierde, tot de ploeg in 1959/60 zijn reeks won en naar Derde Klasse promoveerde. Roeselare kon zich 15 seizoenen onafgebroken handhaven op dat niveau. In 1975 zakte men even terug naar Vierde voor drie seizoenen, maar in 1978 was de club alweer in Derde teruggekeerd. KSK Roeselare bleef er 20 seizoenen onafgebroken spelen, tot men in 1998 reekswinnaar werd en na een halve eeuw terug naar Tweede Klasse promoveerde.

In 1999 fuseerde KSK Roeselare met de andere Roeselaarse club, KFC Roeselare. De nieuwe club ging KSV Roeselare heten en speelde verder met stamnummer 134 van KSK in Tweede Klasse. Stamnummer 286 verdween. De fusieclub bleef goede resultaten halen, en slaagde er in 2004/05 in, onder leiding van Dennis Van Wijk, de eindronde te winnen. In 2005 behaalde dan voor het eerste een club uit Roeselare promotie naar Eerste Klasse na het winnen van de eindronde in Tweede Klasse.

In het seizoen 2005/06 kwalificeerde de club zich bij zijn eersteklassedebuut bovendien voor Europees voetbal. België was in de top-10 geëindigd van het UEFA Fair Play-klassement. Oorspronkelijk leek het dat Roeselare rechtstreeks Europees zou kunnen spelen doordat België dit klassement aanvoerde, maar op de afsluitdatum van het klassement stond niet België maar Zweden eerste. Bij lottrekking werden uit de volgende tien landen nog twee clubs geselecteerd. Roeselare kwam uit de bus en de club werd zo alsnog met een Europees ticket beloond.

Roeselare won z'n eerste Europese wedstrijd met 2-1 op het veld van Vardar Skopje, waarna het met 5-1 won in de terugwedstrijd. In de volgende voorronde won Roeselare zijn heenwedstrijd met 2-1 van FC Ethnikos Achnas, maar na een 5-0 nederlaag in Cyprus eindigde het Europees avontuur wat in mineur. Aan deze zware nederlaag was een omkoopgeurtje verbonden. De UEFA besliste zelfs om een onderzoek te starten.

Na zich drie seizoenen zonder al te veel problemen te hebben kunnen handhaven op het hoogste niveau, startte het vierde seizoen zeer slecht. Critici opperden dat hun nieuwe technische directeur, Wim De Coninck, een heleboel overbetaalde spelers had aangetrokken, die tevens geen meerwaarde aan het team leverde. Nog voor begin van het seizoen, was De Coninck alweer vertrokken. Door competitiehervormingen was dit seizoen het laatste waarin er 18 ploegen op het hoogste niveau speelden. Er zouden dit seizoen meer dan twee ploegen degraderen, wat sportief behoud voor Roeselare moeilijker maakte. Op de negende speeldag werd trainer Dirk Geeraerd, na een 2 op 27, ontslagen en werd er een oude bekende op Schiervelde verwelkomt, Dennis Van Wijk. Onder Van Wijk slaagde de ploeg erin om de eerste overwinning van het te behalen. Tijdens de winterstop was Van Wijk ook zeer actief op de transfermarkt. Met onder andere Ivan Perisic, Sherjill MacDonald en Abdessalam Benjelloun behaalde de ploeg goede resultaten in de terugronde en via de eindronde slaagde men er in het behoud in de hoogste afdeling te verzekeren.

Het volgende seizoen liep ook niet van een leien dakje. De loonlast bleef doorwegen en door de nacompetitie had Roeselare weinig tijd gehad om zich voor te bereiden op het seizoen. Ook de meeste spelers die Roeselare het seizoen voordien in Eerste hadden gehouden, vertrokken. Met beperkte financiële middelen ging Van Wijk aan de slag om een ploeg ineen te puzzelen. Het seizoen 2009/10 werd een lange degradatiestrijd tussen KSC Lokeren en Roeselare, waarin Lokeren op het nippertje aan het langste eind trok. Roeselare moest enkele weken na de competitie aan de slag in de eindronde, maar bleek daarin niet sterk genoeg om afstand te nemen van de tweedeklassers. Roeselare degradeerde dus na vijf seizoenen Eerste Klasse terug naar Tweede Klasse. De jeugd van Roeselare blijft wel verder spelen in de hoogste klasse van België.

Het eerste jaar terug in Tweede Klasse verliep niet bepaald vlot. Hoewel KSV Roeselare een goede competitiestart maakte, zakte men na de winterstop weg naar de onderste regionen van het klassement. Even dreigde de degradatie, maar KSV Roeselare kon zich handhaven en begon aan de heropbouw van de ploeg. Sportief manager Luc Devroe keerde terug en Serhij Serebrennikov werd speler-trainer. Tegen de verwachtingen in verliep deze combinatie vlot en werd het spelniveau van KSV Roeselare omhoog gebracht.

Na enkele seizoenen in Tweede klasse werden de laatste spelers uit het tijdperk van Wim De Coninck via een afbetalingsplan volledig uitbetaald. Hierdoor kwam er budget vrij om nieuwe spelers aan te trekken. De ploeg was een grijze middenmoter in Tweede Klasse geworden. Tijdens het seizoen 2014-2015 was de CEO van de ploeg, Johan Plancke echter zeer actief bij de competitiehervorming van het Belgische voetbal betreffende de profploegen en amateurploegen. Uiteindelijk werd het plan van Plancke goedgekeurd door zowel de Pro League en de Nationale Liga. Dit zijn de vertegenwoordigers van respectievelijk eerste en tweede klasse. KSV Roeselare was in deze periode een sterke voorstander van de hervormingen.

Het daaropvolgende seizoen was het laatste seizoen volgens het oude systeem. Om bij de 24 profploegen van België te blijven moest men in tweede klasse bij de beste 8 ploegen met een licentie betaald voetbal 1A eindigen. Indien minder dan 8 ploegen over dit type licentie beschikten, werden de profploegen aangevuld met de ploegen uit tweede klasse met een licentie betaald voetbal 1B, en vervolgens via het klassement. Na een slechte start van de competitie, klom KSV Roeselare langzaam op in het klassement. Lange tijd stond de ploeg in de top 8. Tot er een mindere periode aanbrak. Na een gelijkspel tegen Deinze waarbij scheidsrechter Put enkele omstreden beslissingen nam in het nadeel van KSV Roeselare werd lange periode geen enkele overwinning behaald. Met 2 op 18 zakte de ploeg weg in het klassement, tot de 10de plaats. In de laatste 3 matchen van het seizoen werd toch nog een ommekeer ingezet met een 7 op 9. Indien Lierse SK op de laatste speeldag niet won, eindigde Roeselare toch nog in de top 8. Uiteindelijk won Lierse z'n match met 2-3, na een 2-0 achterstand. Roeselare eindigde het seizoen nipt buiten de top 8. De kampioen van het seizoen, White Star Bruxelles had enkele weken eerder echter geen enkele licentie verkregen bij de licentiecommissie. Zo was KSV Roeselare toch de 8ste ploeg met een licentie betaald voetbal 1A. Het was echter nog afwachten daar White Star beroep had aangetekend bij het BAS tegen deze beslissing. Na een marathonvergadering van 6 uur, waarbij ook KSV Roeselare vertegenwoordigd was, en een beraad van 5 dagen, besloot het BAS de uitspraak van de commissie te bevestigen. White Star verkreeg geen licentie betaald voetbal waardoor KSV Roeselare alsnog mocht aantreden bij de profploegen in het seizoen 2016-2017, in de reeks 'Betaald Voetbal 1B', ook eerste klasse B genaamd.

In het eerste seizoen onder de nieuwe structuur haalde KSV Roeselare na een aarzelend begin meteen de eerste periodetitel binnen in de reeks Betaald Voetbal 1B (na 28 op 30 in de laatste 10 wedstrijden van deze periode), waardoor het meteen zeker was van het spelen van de finale. Het winnen van de finale van Betaald Voetbal 1B (tussen de periodekampioenen 1 en 2) geeft recht op stijgen naar de hoogste afdeling.

Resultaten[bewerken]

Seizoen Klasse Reeks Punten Opmerkingen Beker Europa
  I II III IV      
als SK Roeselare
1973/74     8   Derde Klasse B 29
1974/75     16   Derde Klasse A 19
1975/76       10 Vierde Klasse A 27
1976/77       9 Vierde Klasse A 28
1977/78       1 Vierde Klasse C 45
1978/79     12   Derde Klasse A 24
1979/80     9   Derde Klasse A 29
1980/81     2   Derde Klasse A 40
1981/82     7   Derde Klasse A 33
1982/83     6   Derde Klasse A 30
1983/84     14   Derde Klasse A 24 I
1984/85     10   Derde Klasse A 27 I
1985/86     12   Derde Klasse A 25 I
1986/87     6   Derde Klasse A 32
1987/88     7   Derde Klasse A 32 V
1988/89     2   Derde Klasse A 37
1989/90     3   Derde Klasse A 38 1/32
1990/91     4   Derde Klasse A 38
1991/92     5   Derde Klasse A 32 1/32
1992/93     10   Derde Klasse A 24
1993/94     5   Derde Klasse A 33 verlies in eerste ronde van eindronde tegen KFC Vigor Wuitens Hamme
1994/95     7   Derde Klasse A 35
1995/96     6   Derde Klasse A 44 V
1996/97     5   Derde Klasse A 43 IV
1997/98     1   Derde Klasse A 62
1998/99   6     Tweede Klasse 58 1/16
als fusieclub KSV Roeselare
1999/00   14     Tweede Klasse 39 V
2000/01   8     Tweede Klasse 46 V
2001/02   14     Tweede Klasse 37 IV
2002/03   17     Tweede Klasse 34 toch behoud door verdwijnen van hogere ploegen IV
2003/04   3     Tweede Klasse 63 derde in eindronde met 8 punten 1/16
2004/05   2     Tweede Klasse 60 winst in eindronde met 16 punten V
2005/06 12       Eerste Klasse 41 winnaar fairplayklassement en op die manier geplaatst voor voorronde UEFA Cup 1/16
2006/07 11       Eerste Klasse 39 1/8 UC: pre
2007/08 14       Eerste Klasse 38 1/4
2008/09 16       Eerste Klasse 30 Winst in eindronde met 13 punten 1/4
2009/10 15       Eerste Klasse 18 Evenveel punten als Lokeren, maar een gewonnen match minder. Degradatie via eindronde. 1/2
2010/11   15     Tweede Klasse 41 Evenveel punten als de nummer 13, maar 1 gewonnen match minder 1/16
2011/12   13     Tweede Klasse 40 1/16
2012/13   11     Tweede Klasse 42 IV
2013/14   15     Tweede Klasse  35 1/16
2014/15   11     Tweede Klasse  42 Evenveel punten als plaats 10. Een gewonnen match minder. V
2015/16   9     Tweede Klasse  50 Evenveel punten en gewonnen matchen als plaats 8. Een slechter doelpuntensaldo. IV
  1A 1B 1Am 2Am 3Am Vanaf 2016/17 zijn er 3 nationale en 2 regionale niveaus
2016/17   2       Eerste Klasse B 50 Roeselare won de eerste periode, maar verloor nadien in de titelstrijd van Antwerp FC. 1/16
2017/18   5       Eerste Klasse B 35 Na 3 speeldagen als eerste ploeg behoud verzekerd in Play-Off 3. Uiteindelijk eerste geëindigd. 1/16
2018/19         Eerste Klasse B

Europese wedstrijden[bewerken]

  • Q = voorronde
  • PUC = punten UEFA coëfficiënten
Seizoen Competitie Ronde Land Club Score PUC
2006/07 UEFA Cup 1Q Vlag van Macedonië FK Vardar Skopje 2-1, 5-1 3.0
2Q Vlag van Cyprus Ethnikos Achna 2-1, 0-5

Totaal aantal punten voor UEFA coëfficiënten: 3.0

1rightarrow blue.svg Zie ook: Deelnemers UEFA-toernooien België

Selectie 2018/2019[bewerken]

Nr. Positie Speler
1 Vlag van België DM Wouter Biebauw
23 Vlag van België DM Steph Van Cauwenberghe
39 Vlag van België DM Yves De Winter
3 Vlag van België V Fazli Kocabas
4 Vlag van België V Kjetil Borry
5 Vlag van Frankrijk V Baptiste Schmisser
13 Vlag van België V Carlo Damman
14 Vlag van Bosnië en Herzegovina V Nermin Zolotic
15 Vlag van Nederland V Kenny van der Weg
27 Vlag van België V Francois Kompany
32 Vlag van Brazilië V Andrei Camargo
Nr. Positie Speler
51 Vlag van België V Arthur Devos
6 Vlag van België M Thibaut Van Acker
7 Vlag van Frankrijk M Ben Yagan
18 Vlag van Frankrijk V Maël Lépicier
28 Vlag van België M Guy Dufour
50 Vlag van België M Shun Ballegeer
9 Vlag van Nederland A Gino van Kessel
10 Vlag van België A Stijn De Smet
11 Vlag van Nigeria A Saviour Godwin
19 Vlag van België A Emile Samyn
25 Vlag van België A Ibrahima Junior Kargbo

Trainersstaf[bewerken]

Trainers[bewerken]

Algemeen[bewerken]

Organisatie[bewerken]

Sinds oktober 2013 staat Yves Olivier aan de leiding van KSV Roeselare als voorzitter. Hij wordt bijgestaan door erevoorzitter Albéric Van Eeckhout. Verder ook nog door secretaris - gerechtigd correspondent en gedelegeerd bestuurder Johan Plancke, Brecht Vermeulen als ondervoorzitter en Antoine Van Eeckhout (past-voorzitter) als lid van de raad van bestuur.

Communicatiemiddelen[bewerken]

KSV Roeselare communiceert vooral via zijn officiële website.[1] Er bestaan ook verschillende supporterssites en er is een forum waar supporters met elkaar kunnen communiceren.

Supporterclubs en dergelijke[bewerken]

KSV Roeselare beschikt over verschillende supporterclubs, waarvan de onderstaande de meest voorname zijn.

  • Black Star Ultras
  • SV134 (Young Businessclub)
  • Haverstraatfans
  • KSVR Till I Die
  • Westhinder
  • Roslar Army
  • Oltegoare Roeselare

Bekende oud-spelers[bewerken]

Belgen
Overige Europeanen
Overige landen

Externe link[bewerken]