Naar inhoud springen

Parkstad Limburg Stadion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Parkstad Limburg Stadion
Parkstad Limburg Stadion
UEFA SterSterSter
Plaats Roda J.C. Ring 1
6466 NH Kerkrade
Nederland
Capaciteit 19.979
Bouwjaar 1999-2000
Geopend 15 augustus 2000
Kosten € 37 miljoen[1]
Architect(en) Jan Dautzenberg
Eigenaar Gemeente Kerkrade
Bespelers Roda JC
Veldafmetingen 105X68 meter
Afbeeldingen
Parkstad Limburg Stadion
Portaal  Portaalicoon   Sport

Het Parkstad Limburg Stadion is een voetbalstadion in de gemeente Kerkrade dat op dinsdagavond 15 augustus 2000 werd geopend. Het stadion is gelegen in de gelijknamige regio, een samenwerkingsverband tussen zeven Zuid-Limburgse gemeenten. Het stadion heeft een capaciteit van 19.979 zitplaatsen, 2.500 business-seats en 24 skyboxen. Het is voornamelijk bekend als thuisstadion van voetbalclub Roda JC (ter vervanging van Gemeentelijk Sportpark Kaalheide), maar wordt ook gebruikt voor evenementen zoals het Wereld Muziek Concours (mars- en showwedstrijden) en autoshows.

Het Parkstad Limburg Stadion dankt zijn naam aan de regio waar het is gebouwd, Parkstad. Het Parkstad Limburg Stadion werd voor een deel betaald door de twee grootste gemeenten in die regio, Heerlen en Kerkrade. Laatstgenoemde gemeente is eigenaar van het stadion.

Bouwgeschiedenis

[bewerken | brontekst bewerken]

Al tijdens het seizoen 1993-'94 bestonden er plannen voor een nieuw voetbalstadion. In eerste instantie hoopte Roda JC een nieuw stadion te kunnen bouwen bij de start van het seizoen 1996-'97. Door onenigheid tussen de gemeenten Kerkrade en Heerlen over de locatie van het stadion - Heerlen wilde het Roda JC-stadion graag binnen zijn gemeentegrenzen - moest Roda JC zijn wedstrijden blijven spelen op Gemeentelijk Sportpark Kaalheide, dat echter niet meer voldeed aan de moderne eisen en de strengere veiligheidseisen van de UEFA en de KNVB.

Roda JC's berekeningen gingen in eerste instantie uit van een stadion met 14.000 overdekte zitplaatsen en enkele honderden staanplaatsen. Uiteindelijk werd het stadion met 19.979 plaatsen een stuk groter. In 1998 leek Roda JC groen licht te hebben voor de bouw van het nieuwe stadion, ontworpen door architect Jan Dautzenberg. Het stadion zou verrijzen op het industrieterrein De Locht in Kerkrade. Bij het stadion zou tevens een bouwmarkt annex tuincentrum (Hornbach) gebouwd worden. Bezwaarmakers tekenden echter opnieuw beroep aan, waardoor de bouwstart werd uitgesteld. In juni 1999, zes jaar nadat de eerste plannen bekend werden, mocht de club eindelijk beginnen met bouwen.

In september 1999 ging de eerste van de in totaal 852 palen de grond in. De naam van het stadion werd bekendgemaakt in februari 2000: Parkstad Limburg Stadion. In de zomer van 2000 werd het nieuwe stadion opgeleverd.

Het Parkstad Limburg Stadion is in twaalf maanden tijd gebouwd. Ook is er bij de bouw rekening gehouden om eventueel de capaciteit uit te kunnen breiden met 10.000 plaatsen naar 30.000. Op drie plekken (Oosttribune, Zuidtribune en Westtribune) kan namelijk het dak gedemonteerd worden om er een tweede ring op te zetten. Het hoogste punt van het stadion bedraagt 36 meter. De vier lichtmasten zijn elk 45 meter hoog en bevatten 39 stadionlampen. De gehele kunstlicht installatie levert 20.000 lux.

Eerste wedstrijden

[bewerken | brontekst bewerken]

Roda JC's eerste tegenstander in het Parkstad Limburg Stadion was op dinsdagavond 15 augustus 2000 het Spaanse Real Zaragoza. Het stadion was bij deze gelegenheid uitverkocht. De opening werd gecompleteerd door een optreden van de Limburgse band Rowwen Hèze. Deze wedstrijd, die rechtstreeks op de Limburgse regionale televisie zender L1 werd uitgezonden, eindigde in een gelijk spel (2-2). Het eerste doelpunt werd gemaakt door een speler van Real Zaragoza. Samir Ouindi, scoorde de 1-1 en maakte daarmee het eerste doelpunt voor Roda JC in het nieuwe stadion. De gelijkmaker voor Roda na een 1-2 achterstand werd gescoord door de Nigeriaanse aanvallende middenvelder Garba Lawal.

De eerste eredivisiewedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion vond plaats tussen Roda JC en FC Twente op zaterdagavond 9 september 2000. FC Twente voelde zich direct thuis in het nieuwe Rodastadion en kwam dan ook op een 0-2 voorsprong. Yannis Anastasiou was de eerste Roda JC'er die wist te scoren in het Parkstad Limburg Stadion tijdens een officiële wedstrijd en met zijn twee treffers zorgden hij ervoor dat ook deze tweede wedstrijd in het nieuwe stadion eindigde in 2-2.

Vijf dagen later, op donderdagavond 14 september 2000, werd de eerste Europese wedstrijd gespeeld in het stadion. De wedstrijd voor de UEFA Cup 2000/01 tegen Inter Bratislava zou niet goed uitpakken en Roda JC ziet haar eerste nederlaag tegemoet. De wedstrijd eindigde in 0-2.

Na drie weken geen competitievoetbal te hebben gehad wachtte Roda JC op zondagmiddag 1 oktober 2000 weer een thuiswedstrijd, ditmaal tegen AZ. Roda JC won voor het eerst in het Parkstad Limburg Stadion, en wel met 4-2.

De eerste competitienederlaag in het Parkstad Limburg Stadion leed Roda JC op zondag 29 oktober 2000, toen RKC Waalwijk met 0-1 won. De eerste KNVB Beker tegenstander in het Parkstad Limburg Stadion was op vrijdagavond 26 januari 2001 FC Utrecht. Roda JC was met 2-0 te sterk, door doelpunten van Gábor Torma en Yannis Anastasiou. Het tweede KNVB bekerduel, tegen PSV, ging met 0-2 verloren.

Tribunes en gebouwen

[bewerken | brontekst bewerken]
Parkstad Limburg Stadion bij nacht

De Noordtribune is de hoofdtribune van het stadion, hierop zijn alle skyboxen en VIP-Lounge's te vinden. Op de Oost Tribune is onder andere het uitvak voor de bezoekende clubs, met 1100 plaatsen een van de grootste uitvakken van Nederland. Op de Zuidtribune, die na het overlijden van oud Roda JC-voorzitter Theo Pickeé eind 2003, de Theo Pickeé-tribune heet, zijn in de hoeken de gezinstribunes gevestigd. En op de Westtribune, die na de degradatie in het seizoen 2013-'14 de Koempel-tribune heet vanwege de grote steun van de fans, is de fanatieke aanhang van Roda JC gevestigd (Ultras Kerkrade, Fanproject '98 en leden van de Supportersvereniging).

Het Parkstad Limburg Stadion heeft aan elke tribune een aanbouw. In de aanbouw van de Noordtribune bevinden zich onder andere de vergaderzalen, de fanshop en de kleedkamers van Roda JC. Aan de Oosttribune is een aanbouw, waar naast de Music Dome ook een Albert Heijn XL, een medisch centrum en Sanquin Bloedvoorziening gevestigd zijn. Op de Westtribune zijn onder andere Wiertz Company, Basic-Fit en Bufkes gevestigd. Aan de Zuidtribune is een hotel gebouwd, dat in augustus 2008 klaar moest zijn. Daarmee hebben, acht jaar na de bouw van het stadion, alle tribunes een aanbouw.

Het hotel, gelegen aan de zuidzijde van het stadion, opende uiteindelijk in maart 2010 zijn deuren als Golden Tulip Hotel. Per 1 april 2019 is dit hotel overgenomen door Fletcher Hotels. De Albert Heijn XL opende in september 2014.

Uitverkochte wedstrijden

[bewerken | brontekst bewerken]

Het Parkstad Limburg Stadion is na de opening nog enkele malen uitverkocht geweest: tegen AFC Ajax (1-1) en Feyenoord (1-0) in het seizoen 2000-'01, tijdens de UEFA Cup topper tegen AC Milan (0-1) op 19 februari 2002, bij de wedstrijd tegen sc Heerenveen en VVV-Venlo in het seizoen 2007-'08.

In het seizoen 2008-'09 zat het stadion de laatste twee thuiswedstrijden van de play-offs voor promotie-degradatie (FC Dordrecht en SC Cambuur Leeuwarden) vol door een actie waarbij supporters voor vijf euro naar binnen mochten.

Gedurende het seizoen 2010-'11 slaagde Roda JC er opnieuw in een keer uitverkocht te raken. Ditmaal opnieuw tegen Ajax. De wedstrijd eindigde in een 2-2 gelijkspel, nadat Ajax in de rust nog met 0-2 voorstond.

Ook tijdens de laatste met 2-1 gewonnen playoff wedstrijd voor promotie- degradatie in het seizoen 2012-2013 thuis tegen Sparta Rotterdam (2-1), was het stadion uitverkocht, tijdens de nacompetitie thuiswedstrijd tegen NAC Breda (0-1) voor een plek in de Eredivisie in het seizoen 2014-2015, tijdens de beslissende nacompetitie thuiswedstrijd voor promotie-degradatie tegen MVV (1-0) in het seizoen 2016-2017 en tijdens de finale wedstrijd voor promotie-degradatie tegen Almere City FC (1-2) in het seizoen 2017-2018.

Het Parkstad Limburg Stadion heeft al diverse 'grootmachten' in het Europese voetbal mogen ontvangen. In het seizoen 2001-'02 moest AC Milan er alles aan doen om Roda JC uit de kwartfinale van de UEFA-Cup te houden. Roda JC verloor in het Parkstad Limburg Stadion met 0-1, maar Roda won in Milaan de return met 0-1. Na strafschoppen ging AC Milan alsnog door. Ook Valencia heeft de grasmat van het Parkstad Limburg Stadion al betreden, al was dat in het kader van de Intertoto. Roda en Valencia bleven in evenwicht: het werd 0-0. Tijdens een oefenwedstrijd in het seizoen 2002-'03, kwam Chelsea nog langs. 3-3 was toen de eindstand. In 2005 werd in het stadion de openingswedstrijd en een halve finale gespeeld van het Wereldkampioenschap voetbal onder 20.

# Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
1. 17 april 2002 Vlag van Chili ChiliTurkije Vlag van Turkije 0 - 2 Vriendschappelijk

Bijgewerkt t/m 25 juli 2013[2]

On-officiële statistieken:

  • De eerste gespeelde wedstrijd was een vriendschappelijke wedstrijd tussen Roda JC en Real Zaragoza, die eindigde in een 2-2 gelijkspel, op dinsdagavond 15 augustus 2000.
  • Het eerste doelpunt werd gescoord door Marcos Vales, van Real Zaragoza.
  • Het eerste doelpunt voor Roda JC werd gescoord door Samir Ouindi.

Officiële statistieken:

Toeschouwers:

  • De meeste toeschouwers, 19.979, kwamen naar de UEFA cup-wedstrijd tegen AC Milan, eindigend in 0-1 , op dinsdagavond 19 februari 2002.
  • De minste toeschouwers, 2.500, kwamen naar de UEFA cup-wedstrijd tegen Fylkir kijken. Op 11 september 2001 werd het 3-0. Dit was mede debet aan de aanslagen van 11 september 2001. De UEFA wilde de wedstrijd destijds niet afgelasten.
Voorganger:
Kaalheide
Stadions van Roda JC Kerkrade
Parkstad Limburg Stadion (2000–)
Opvolger:
Geen