Stadion

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Voetbalstadion)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie Stadion (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Stadion.

Een modern stadion is een al of niet overdekte ruimte waar diverse sporten beoefend worden of waar concerten of andere evenementen worden gehouden. Een stadion bestaat over het algemeen uit een terrein met daaromheen tribunes waar toeschouwers kunnen zitten of staan.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

De stadie was een Griekse lengtemaat van ongeveer 192 meter. Het stadion als permanente sportaccommodatie ontstond toen langs de renbaan met deze afstand tribunes voor toeschouwers werden gebouwd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oudheid[bewerken | brontekst bewerken]

In de oudheid werden al soortgelijke bouwwerken gemaakt, Oud-Griekse stadions bijvoorbeeld. In Olympia is een stadion bewaard met startplaatsen voor twintig lopers. Aan weerszijden zijn verhogingen aangelegd waarop ongeveer 50.000 toeschouwers konden staan. Ook de Romeinen bouwden stadions.

Moderne stadions[bewerken | brontekst bewerken]

Later, vanaf het einde van de 19e eeuw zijn er weer stadions gebouwd voor verschillende sporten. Eerst waren de stadions slechts een handvol tribunes van hout, maar gaandeweg werden de stadions steeds groter en complexer. Eerst waren er in de stadions nog meer staanplaatsen, maar later zijn veel stadions omgebouwd zodat er alleen nog maar zitplaatsen waren. Deze ontwikkeling vond plaats om het comfort en de veiligheid te verhogen. Daardoor is de capaciteit van veel stadions ook lager geworden.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Verreweg het meest bekende soort stadion is het voetbalstadion. In deze stadions wordt voetbal beoefend, maar in sommige gevallen wordt het ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals voor concerten en soms is er rondom het veld een atletiekbaan te vinden.

Atletiek[bewerken | brontekst bewerken]

Atletiekstadions komen in mindere mate voor dan voetbalstadions, maar ze worden meestal voor meerdere sporten gebruikt. Voorbeelden van sporten die in een atletiekstadion beoefend worden, zijn: sprint, speerwerpen en discuswerpen. Een atletiekstadion bestaat meestal uit een atletiekbaan aan de buitenkant en in het midden is een grasveld voor de andere sporten.

Schaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Stadions voor schaatsen komen niet veel voor, er zijn er wel enkele zoals in Nederland Thialf in Heerenveen. Vroeger waren de stadions niet overdekt, maar omdat daardoor de evenementen te veel afhankelijk van het weer waren, zijn ze later overdekt.

Basketba l[bewerken | brontekst bewerken]

Basketbalstadions komen vooral voor in de Verenigde Staten. Het zijn grote zalen met tribunes waar basketbal wordt gespeeld. Een bekend ritueel in het stadion is dat het Amerikaanse volkslied er wordt gezongen voorafgaand aan de wedstrijd.

Stadionconcerten[bewerken | brontekst bewerken]

Veel stadions worden naast wedstrijden ook nog gebruikt voor optredens (stadionconcerten). Bekende voorbeelden van stadions in Nederland waar stadionconcerten worden gegeven zijn: De Kuip, Johan Cruijff ArenA, het GelreDome en het Philipsstadion.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Het Strahovstadion in Praag
  • Het Strahovstadion in de Tsjechische hoofdstad Praag is met 220.000 plaatsen het grootste stadion ter wereld. Het samengestelde stadioncomplex omvat onder meer 6 voetbalvelden en 2 futsalvelden.
Het 1 mei-stadion in Pyongyang
  • Het 1 mei-stadion in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang is met 150.000 plaatsen het op een na grootste stadion ter wereld. Het wordt af en toe voor voetbalwedstrijden gebruikt, maar ook vaak voor andere doeleinden.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stadiums van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.