Skybox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Blik vanuit een skybox op een ijshokeybaan

Een skybox (ook wel businessloge, viploge of logebox genoemd) is een, vaak zeer luxueus uitgeruste, privéruimte in een stadion met uitzicht op het veld of de baan. De Skybox is in Nederland eind jaren 80 geïntroduceerd door PSV, die in de nieuwe hoofdtribune van het Philips Stadion een aantal luxe skyboxen plaatste, om het voetbalstadion naast een vertrouwde omgeving voor voetbalsupporters ook een ontmoetingsplek voor zakenlieden te maken. Sindsdien hebben veel clubs in Nederland de skybox overgenomen. Zo bevinden zich tegenwoordig bijvoorbeeld in de Amsterdam ArenA en het Gelredome ook verschillende skyboxen.

Meestal heeft een skybox een eigen bar en eigen toilet en biedt ze ruimte aan 6 tot 12 personen. Een skybox kan veelal per jaar worden gehuurd. De kosten lopen uiteen van 10.000 tot wel 400.000 euro per jaar.[1] Sommige huurders richten in de skybox een kantoor in.

Huurders zijn vaak plaatselijke bedrijven die in de skybox hun klanten uitnodigen, maar bij de topclubs als Ajax, Feyenoord en PSV zijn het ook veelal multinationale ondernemingen die een skybox huren.