Ton Caanen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ton Caanen (2009)

Ton Caanen (Geleen, 18 maart 1966) is een Nederlands voetbalcoach / technisch directeur.

In de jeugd speelde hij voor Quick '08 en later in het eerste elftal. Met VV Sittard en FC Geleen Zuid speelde hij in de Hoofdklasse. Hij bouwde af bij VV Heidebloem. Caanen speelde op posities aan de hele linkerzijde van het veld.

Caanen trainde de amateurs van Geleen-Zuid voordat hij in 2001 hoofd jeugdopleidingen werd bij Roda JC. Het seizoen hierna trainde hij Jong Roda JC. Caanen kon in Nederland niet als hoofdtrainer aan de slag omdat hij geen licentie had. Hij werd in de Oekraïne trainer van Metalurg Donetsk (2003-2004) en behaalde in 2004 een Duitse licentie. Caanen ging naar Israël waar hij eind 2005 kortstondig trainer bij Beitar Jerusalem was om na een maand Maccabi Tel Aviv te gaan trainen en in 2006 nog heel even Maccabi Netanya.

In het seizoen 2006/07 trainde hij Stal Altsjevsk in Oekraïne waarmee hij degradeerde. In de winterstop van dat seizoen liep hij stage bij SBV Vitesse onder Aad de Mos. Caanen was hierna actief bij VV Heidebloem in Geleen waar hij in het tweede elftal speelde en kortstondig inviel als hoofdtrainer. De club speelt op het Ton Caanen Sportcomplex. Caanen zou in 2009 bij de Russische voetbalbond aan de slag gaan in de jeugdopleiding. In de zomer van 2009 werd hij trainer van Valletta FC op Malta waar Jordi Cruijff zijn assistent was. Na één seizoen gingen beiden naar AEK Larnaca op Cyprus. In het seizoen 2010/11 behaalde Caanen met AEK Europees voetbal. In november 2011 werd hij ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten in dat seizoen.[1] Hij werd opgevolgd door Leon Vlemmings.[2] In het seizoen 2012/13 trainde hij Enosis Neon Paralimni. In het seizoen 2013/14 was hij korte tijd trainer van Veria FC in Griekenland, maar eind september stapte hij op vanwege communicatieproblemen. Eind oktober 2013 ging Caanen aan de slag bij Aris Limassol op Cyprus.

Caanen werd in juli 2014 hoofdtrainer van de Treffers, op dat moment actief in de Topklasse. Dat liet hem in april 2015 per direct vertrekken toen hij de kans kreeg om hoofdcoach te worden van Apollon Limassol, op dat moment lijstaanvoerder in de A Divizion.

Sinds augustus 2015 is Caanen in dienst bij Roda JC als technisch directeur. Tevens zal Caanen de brug zijn tussen Roda JC en Tottenham Hotspur