Vitesse Voetbal Academie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vitesse Voetbal Academie

KNVB

Vitesse Voetbal Academie
Naam Vitesse Voetbal Academie
Opgericht 1 juli 1984
Plaats Arnhem
Capaciteit 2.000, waarvan 550 zitplaatsen
Complex Nationaal Sportcentrum Papendal, Arnhem
Eigenaar SBV Vitesse
Technisch directeur Vlag van Nederland Marc van Hintum (interim) (directeur voetbalzaken)
Vlag van Nederland Aloys Wijnker (Hoofd Opleiding)
Vlag van Nederland Toon Hartemink (Hoofdscout Opleiding)
(Hoofd)sponsor SWOOP (Jong Vitesse)
Clean Mat Trucks (bovenbouw)
Prins Petfoods (middenbouw)
Breng (onderbouw)
Papendal (onder 9)
Thuis
Uit
Geldig voor 2016/17
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

De Vitesse Voetbal Academie (van 2005 tot medio 2013 Vitesse/AGOVV Voetbal Academie) is de jeugdopleiding van de voetbalclub Vitesse. De voetbalacademie heeft een belangrijke functie bij de doorstroom van nieuwe talenten. De opleiding concentreert zich op het systeem van "Techniek, Inzicht, Persoonlijkheid en Snelheid" (TIPS). De jeugdelftallen spelen volgens hetzelfde 4-3-3 systeem met vleugelspelers als het eerste elftal. Hierdoor wordt de doorstroming vergemakkelijkt. Jaarlijks stromen echter maar ongeveer een a twee voetballers uit de jeugd door naar het eerste elftal. Spelers die de eerste van Vitesse uiteindelijk niet weten te halen belanden vaak bij andere clubs in de Eredivisie. De jeugdopleiding staat vanaf 2016 onder leiding van Edwin Petersen. Vitesse heeft 226 spelende leden en zij zijn verdeeld over twaalf ploegen, waarvan tien jeugdteams.

De jeugdopleiding is gevestigd op Nationaal Sportcentrum Papendal, aan de noordwest-rand van Arnhem. De opleiding is door de KNVB gecertificeerd als een internationale academie en heeft door de bond een maximale beoordeling van vier sterren gekregen. Op Papendal wordt doordeweeks door 10 jeugdteams getraind. Wedstrijden van Jong Vitesse worden gespeeld op het hoofdveld van het trainingscomplex op Papendal. De jeugdteams werken hun wedstrijden ook af op Papendal. De Vitesse-jeugd is beroemd om de vele Nederlandse exponenten zoals: Theo Bos, Huub Loeffen, Theo Janssen, Roy Makaay, Ricky van Wolfswinkel, Jhon van Beukering, Riga Mustapha, Stijn Schaars, Remco van der Schaaf, Davy Pröpper, Marco van Ginkel, Alexander Büttner, Nicky Hofs, Kevin Diks, en Piet Velthuizen.

Jong Vitesse is het tweede elftal van de club en komt in het seizoen 2017/18 uit in de Nederlandse Derde divisie. Het team staat momenteel onder leiding van Joseph Oosting en Ruud Knol en speelt - zoals de rest van de jeugd - de wedstrijden doorgaans op Papendal.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1 juli 1984, toen de wegen van de BVO-tak en de amateurtak scheidden, heeft Vitesse een eigen jeugdopleiding gehad.[1] In 1992 werd Jong Vitesse kampioen van district-zuid, maar verloor de kampioenspoule tegen Heerenveen en FC Utrecht. In het seizoen 1992-1993 werd het beloftenteam van trainer Frits van den Berk wel landskampioen. De Vitesse Voetbal Academie bestond tot de jaren negentig uit slechts één jeugdteam, de A1. Begin jaren negentig kwam daar een B-elftal bij, midden jaren negentig volgden de C-junioren en in 2001 werd met de D1 het eerste pupillenelftal gelanceerd. De jeugdopleiding floreerde het meest in de periode eind jaren negentig tot en met het begin van het nieuwe millennium, waarin de opleiding tot een van de beste van Nederland werd gerekend. Verschillende jeugdelftallen wisten de landstitel te bemachtigen, zo ook de A1 in het seizoen 1998/1999. In 1998 en 2002 won Jong Vitesse ook de bekerfinale. Een logisch gevolg is dat veel jeugdspelers uit de lichting van die periode doorgestroomd zijn naar het profvoetbal.

De voor Vitesse financieel lastige periode die begon in 2000 had ook gevolgen voor de jeugdopleiding. Er werd flink gesneden in de jeugdopleiding wat de prestaties niet ten goede kwam. Vitesse begon met de profsectie van de Apeldoornse club AGOVV een gecombineerde Voetbal Academie, en was na Voetbalacademie FC Twente de tweede officieel opgerichte samenvoeging van twee jeugdopleidingen in het Nederlandse betaald voetbal. De jeugdopleiding van de amateursectie van AGOVV ging zelfstandig verder. Vitesse/AGOVV is een aparte vereniging met een eigen licentie, op 17 augustus 2005 opgericht door de besturen van Vitesse en AGOVV. De nieuwe vereniging kende een nieuw shirt, een eigen logo en nieuwe jeugdelftallen. De elftallen trainden doordeweeks op Nationaal Sportcentrum Papendal en speelden de wedstrijden op Sportpark Berg & Bos.

Aan het begin had de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie een eigen tenue. Het shirt is wit met daarop de Gelderse vlag, als symbool voor de beste jeugdopleiding van die provincie. De broek en de kousen zijn tevens wit. De kleding wordt, evenals bij de teams van Vitesse, geleverd door Klupp. Vanaf het seizoen 2009-2010 wordt in geel-zwarte Vitesse shirts gespeeld, dus zonder het AGOVV-logo.

De voormalige Vitesse Voetbal Academie had het hoogste aantal waarderingssterren van 4, wat door de KNVB ook direct werd verleend aan de Vitesse/AGOVV Voetbal Academie.[2]

In 2007/2008 promoveerde Vitesse/AGOVV naar de Eredivisie voor A-junioren. Het verblijf in de Eredivisie was van korte duur, want het seizoen daarna degradeerde Vitesse/AGOVV als nummer 13 weer terug naar de Eerste divisie, het hield alleen De Graafschap A1 achter zich. In het seizoen 2009-2010 werd Vitesse/AGOVV A1 kampioen van de eerste divisie en keerde het direct weer terug op het hoogste niveau.

In januari 2013 ging AGOVV failliet en daardoor stopte de gezamenlijke jeugdopleiding. Vanaf het seizoen 2013/2014 verdwijnt de naam Vitesse/AGOVV definitief en spelen de elftallen weer onder de naam van Vitesse. AGOVV bleef als partnerclub van Vitesse betrokken bij de Voetbal Academie.

Bij de aanstelling van Mohammed Allach als technisch directeur van Vitesse in 2013, kreeg hij de opdracht mee de academie een nieuw leven in te blazen. Dit is mede ingegeven door de regels van het Financial Fair Play waarbij Vitesse minder mag uitgeven en gezonder moet worden. Allach en Vitesse-trainer Peter Bosz ontwikkelde voor de hele club een meerjarenplan waarbij de Academie toonaangevend moet worden, de scouting een impuls krijgt en de aanvallende speelstijl van trainer Bosz gepretendeerd leidend is. Alle elftallen binnen Vitesse moeten onder aanvallend voetbal spelen en dominant zijn.

Op 28 april 2014 werd jong Vitesse in Dordrecht kampioen van de Beloftendivisie A. Jong Vitesse slaagde er niet in om zich landskampioen bij de beloften te kronen. In De Kuip werd het landelijke kampioensduel met Jong Feyenoord/Excelsior verloren met 3-1. In het seizoen 2014-2015 werd het beloftenteam van John Lammers ongeslagen kampioen. In 2016 won Vitesse O19 de bekerfinale na strafschoppen van NEC/FC Oss en plaats Jong Vitesse zich voor de Tweede Divisie. In het eerste seizoen kreeg Jong Vitesse van de KNVB drie punten in mindering. De reden hiervoor was dat Jong Vitesse in de wedstrijd tegen BVV Barendrecht met 3 spelers uit het eerste elftal speelden, terwijl maximaal maar 2 zijn toegestaan. De wedstrijd werd door de KNVB ongeldig verklaard en moet daarom worden overgespeeld.[3] Het verblijf in de nieuwe competitie duurde ditmaal slechts één jaar. Jong Vitesse eindigde in het seizoen 2016/17 op de zeventiende plaats en degradeerde daardoor naar de Derde divisie. In 2018 kreeg de academie opnieuw de internationale status van de KNVB. Daarmee voegt de club zich wederom bij de topclubs in Nederland. Op 20 mei 2018 werd Jong Vitesse onder leiding van Joseph Oosting kampioen in de Derde divisie. Vanaf het seizoen 2019-2020 trekt men het beloften elftal terug uit de Tweede divisie en daarmee ook uit de voetbalpiramide. De reden hiervoor waren de strengere dispensatieregels, waardoor minder spelers uit de eerste selectie minuten konden maken in dit elftal, en de komst van een landelijke onder-21 competitie het jaar daarna. Het beloftenelftal gaat deelnemen aan de Reservecompetitie.

De academie heeft een samenwerkingsverband met amateurclubs AGOVV, vv DOVO, DTS Ede, DVS '33, DVV Duiven, ESA Rijkerswoerd, 1. FC Kleve, SML, SV Spero en WSV Apeldoorn.

Accommodatie[bewerken | brontekst bewerken]

trainingsaccommodatie

Het Nationaal Sportcentrum Papendal ligt in de Veluwse bossen bij Arnhem en is de trainingslocatie van Vitesse; het is tevens de wedstrijdlocatie van de jeugdteams. Nationaal Sportcentrum Papendal is een dochterorganisatie van NOC*NSF en heeft tevens hier het kantoor gevestigd. Het sportcomplex van de Arnhemse voetbalclub telt 7 velden en een modern trainingscomplex. Het trainingscomplex, is eigendom van Vitesse.

De voormalige accommodatie van Vitesse op Papendal De Slenk was al jaren verouderd en aan vervanging toe, maar tot 2010 leek het erop dat Vitesse nog wel even kon wachten op een nieuwe trainingsaccommodatie. Na de overname door Jordania kreeg de club de middelen om een nieuw onderkomen op Papendal op te zetten; volgens Vitesse was een nieuw complex van levensbelang voor het leveren van topprestaties. Van de gemeente kreeg de club eind 2011 een gedoogvergunning, waardoor de bouw van het nieuwe complex in januari 2012 van start kon gaan. In de zomer van 2012 zijn er twee trainingsvelden vervangen en voorbereid op veldverwarming en werd er een nieuw kunstgrasveld aangelegd. In februari 2013 betrok Vitesse het moderne trainingscomplex en in april werden de deuren officieel geopend. Het nieuwe complex heeft vier verdiepingen waarvan één onder de grond, en is uitgerust met moderne faciliteiten. Het trainingscomplex heeft een tribune met 550 zitplaatsen bij het hoofdveld, waar de beloften hun wedstrijden spelen.

Locatie van de thuiswedstrijden van Jong Vitesse zal voornamelijk op Papendal zijn.

Velden[bewerken | brontekst bewerken]

Vitesse heeft op Papendal en in het GelreDome revolutionair hybride natuurgrasveld. Dit natuurgrasveld is versterkt met een backing van geweven kunstgras. Dit nieuwste generatie hybride natuurgrasveld kenmerkt zich niet alleen door sterkte, vlakheid en stabiliteit maar komt tegelijkertijd tegemoet aan de hoge bespeelbaarheidseisen die voetballen op topniveau aan een natuurgrasveld stelt.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Functie
Valeriy Oyf Eigenaar
Yevgeny Merkel Voorzitter
Joost de Wit Algemeen Directeur
Marc van Hintum (interim) Technisch Directeur
Aloys Wijnker Hoofd Jeugdopleiding
Toon Hartemink Hoofd Jeugdscouting
John Suppers
Maurice Keulemans
Jeugdscouting landelijk
Erol Kalay Regiocoördinator
Leo van de Kraats Coördinator Talentontwikkeling
Jesper Holdijk Coördinator Individuele ontwikkeling onderbouw & middenbouw
Wim Jansen Coördinator Studie
Sebastiaan van der Sman Coördinator Voetbalzaken Academie
Mike Vreekamp Coördinator Vitesse Voetbalschool
Edwin Petersen Coördinator bovenbouw (O16 t/m O19)
Richard van der Lee Coördinator middenbouw (O13 t/m O15)
Bart van Rooijen Coördinator onderbouw (O8 t/m O12)
Afke van de Wouw Sportpsychologe
Pieter Sengkerij Clubarts
Frank Nab Fysiotherapeut
Jan van Norel Inspanningsfysioloog
Anders Belling Bewegingswetenschapper
Tim Arends Fysiektrainer
Léon Hese Videoanalist
Rein Baart
Remco Bos
Adrie Brokx
Marc te Witt
Keeperstrainers

Jong Vitesse[bewerken | brontekst bewerken]

Jong Vitesse
Naam Stichting Betaald Voetbal Vitesse
Bijnaam Vitesse 2
Vitesse beloften
Plaats Arnhem
Capaciteit 2.000 (550 zitplaatsen)
Complex Nationaal Sportcentrum Papendal
Trainer Vlag van Nederland Nicky Hofs
(Hoofd)sponsor Vlag van Nederland SWOOP
Competitie Vlag van Nederland O21-competitie Divisie 2 (2020/21)
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Jong Vitesse (ook wel Vitesse 2 of Vitesse beloften) is het vlaggenschip van de Vitesse Voetbal Academie, het voorportaal van het grote Vitesse. Het team speelt in de Tweede divisie, de op drie na hoogste voetbalcompetitie in Nederland. Jong Vitesse speelt haar thuiswedstrijden op Sportcentrum Papendal, dat een capaciteit van 2.000 personen heeft. Net als het eerste elftal van Vitesse speelt het in de clubkleuren geel en zwart. Jong Vitesse werd in 1993 en 2015 kampioen in de Beloftencompetitie en in 2018 kampioen van de Derde divisie. De selectie van Jong Vitesse in het seizoen 2018/19 staat in de onderstaande tabel. Bij de wedstrijden in de competitie en -beker kan deze selectie worden aangevuld met spelers uit het eerste elftal die weinig of geen speeltijd in de eigen competitie gehad hebben.

Selectie Jong Vitesse 2018/19¹[bewerken | brontekst bewerken]

Speler Positie
Vlag van Nederland Stef Brummel Keeper
Vlag van Nederland Bilal Bayazit Keeper
Vlag van Nederland Özgür Aktas Verdediger
Vlag van Nederland Lassana Faye Verdediger
Vlag van Nederland Joris Klein-Holte Verdediger
Vlag van Nederland Danny Muhl Verdediger
Vlag van Nederland Wellington Verloo Verdediger
Vlag van Nederland Boyd Lucassen Verdediger
Vlag van Nederland Quincy Kluivert Verdediger
Vlag van Nederland Younes Zakir Verdediger
Vlag van Nederland Jesse Schuurman Middenvelder
Vlag van Nederland Patrick Vroegh Middenvelder
Vlag van Nederland Mike de Beer Aanvaller
Vlag van Nederland Martijn Berden Aanvaller
Vlag van Nederland Thomas Buitink Aanvaller
Vlag van Nederland Anil Mercan Aanvaller
Vlag van Nederland Bo van Essen Aanvaller
Vlag van Nederland Lars ten Teije Aanvaller

¹per wedstrijd aangevuld met jeugdspelers en bankzitters uit de hoofdmacht die niet gespeeld hebben; er mogen maximaal twee spelers uit het eerste elftal tegelijkertijd op het veld staan.[4]

Jong Vitesse-trainers vanaf 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Naam Land van herkomst Begin periode Einde periode
Mike Snoei Vlag van Nederland Nederland 2000 2002
Pascal Jansen Vlag van Nederland Nederland 2002 2003
Theo Bos Vlag van Nederland Nederland 2003 2005
Gery Vink Vlag van Nederland Nederland 2005 2006
Bob Kootwijk Vlag van Nederland Nederland 2006 2008
Hans van Arum Vlag van Nederland Nederland 2008 2010
Gerry Hamstra Vlag van Nederland Nederland 2010 2012
Stanley Menzo Vlag van Suriname Suriname 2012 2013
André Paus Vlag van Nederland Nederland 2013 2014
John Lammers Vlag van Nederland Nederland 2014 2017
Joseph Oosting Vlag van Nederland Nederland 2017 2020
Nicky Hofs Vlag van Nederland Nederland 2020 Heden

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie Winnaar
Aantal Jaren
Kampioen Derde Divisie Zondag 2018
Kampioen Beloften Eredivisie 1993, 2015
Beloftendivisie A 2014
District-zuid 1992, 1993
Districtsbeker Oost 1990
Beloften KNVB beker 1998, 2002, 2011

Competitieresultaten 2015–2018[bewerken | brontekst bewerken]

1
2
17
1
8
15 16 17 18 19

In elke staaf van de grafiek staat van boven naar beneden vermeld:

  • Eindnotering
Dit is de positie die de club heeft bereikt in de competitie, zonder eventuele beslissings-, play-off- of nacompetitiewedstrijden die nodig zijn geweest om bijvoorbeeld de kampioen van de competitie te bepalen.
Indien een * achter het getal staat is de notering een tussenstand en kan het zijn dat de notering niet overeenkomt met de uiteindelijke eindstand van de competitie.
Staat er een - dan is het seizoen nog bezig en is er geen definitieve uitslag bekend.
Staat er xx op de positie van de notering, dan heeft de club vroegtijdig de competitie verlaten. Dit kan onder andere komen door terugtrekking van het team, faillissement van de club of door een uitgedeelde straf van de KNVB. In veel gevallen staat elders in het artikel de reden vermeld.
Staat er een ? dan is het resultaat uit het verleden onbekend, en is alleen de competitie en/of niveau bekend van dat seizoen.
In de seizoenen 2019/20 en 2020/21 werd wegens de coronacrisis het amateurvoetbal afgebroken. Daardoor kennen deze staven geen eindklassering (middels -- weergegeven).
  • Competitieniveau en/of afdelingsletter of Officiële eindstand Eredivisie
    • Competitieniveau en/of afdelingsletter
    Hierbij geeft het getal het niveau weer, dat ook terug te vinden is in de legenda. De letter is de afdelingsaanduiding en wordt gebruikt wanneer er meer afdelingen zijn op hetzelfde niveau. De afdelingsletter is altijd een hoofdletter en wordt meestal zonder nummer gebruikt.
    Voorbeeld: 2F is niveau 2e klasse competitie F.
    Het competitieniveau en nummer wordt niet vermeld wanneer er slechts één competitie van dit niveau was.
    • Officiële eindstand Eredivisie (getal staat tussen haakjes vermeld)
    Sinds de introductie van play-offwedstrijden voor Europees voetbal na afloop van de reguliere competitie in 2005/06, is de KNVB verplicht een eindstand van de Eredivisie door te geven aan de UEFA aan de hand van deze play-offwedstrijden.
    Bij deze eindstand staan clubs die zich hebben gekwalificeerd voor Europees voetbal hoger dan clubs die zich niet wisten te kwalificeren. Indien er geen verschil was tussen de eindnotering en de officiële eindstand, staat dit getal niet vermeld.
  • Onderafdeling
Hier staat afgekort de naam van de onderafdeling indien de club in dat jaar in een onderafdeling uitkwam. Tevens staat deze afkorting in de legenda en wordt gelinkt naar het artikel over deze onderafdeling. Deze afkorting wordt alleen vermeld wanneer de club in het verleden in verschillende onderafdelingen heeft gespeeld. Deze vermelding is in de staaf altijd in kleine letters. Deze onderafdelingen zijn na het seizoen 1995/96 afgeschaft. Heeft de club in slechts één onderafdeling gespeeld, dan is dit alleen terug te vinden in de legenda.

Onder de staaf staat het jaartal vermeld waarin het seizoen is afgesloten. 15 verwijst naar het seizoen 2014/15 en/of eventueel op het seizoen 1914/15.

Wanneer een staaf leeg is, zijn deze gegevens niet bekend. Het kan ook zijn dat de club dat seizoen niet heeft meegespeeld op het hogere amateurniveau, vroegtijdig de competitie heeft verlaten of uit de competitie is gezet.
In het seizoen 1944/45 was er wegens de Tweede Wereldoorlog geen regulier competitievoetbal.


Opmerking: In de 1e klasse en lager spelen de clubs in districten. Deze districten staan niet vermeld in de grafiek.

Teams Academie 2018/2019[bewerken | brontekst bewerken]

Team Categorie Trainer Assistent
Jong Vitesse <23 jaar Joseph Oosting Edwin Linssen
Kevin Moeliker
Rein Baart
Vitesse (O19) 18-19 jaar Dennis van Beukering Theo Janssen
Vitesse (O17) 16-17 jaar Kevin Moeliker Bart van Rooijen
Vitesse (O16) 16-17 jaar Tim Cornelisse David Roig Garcias
Vitesse (O15) 14-15 jaar Patrick Ax Niek Hermans
Vitesse (O14) 14-15 jaar Richard van der Lee -
Vitesse (O13) 12-13 jaar Frank van Kouwen Jesper Holdijk
Vitesse (O12) 12-13 jaar Jos Dietrich Max Groen
Vitesse (O11) 10-11 jaar Harry Rutgers Marlou Peeters
Joey Veenstra
Vitesse (O10) 10-11 jaar Mitchel Jansen Cas Cornelissen
Vitesse (O9) 8-9 jaar Jesper Holdijk
Cas Cornelissen
Vitesse (O8) 8-9 jaar Gino Roelofs Roy van Dam
Dennis Knuiman

Erelijst Academie vanaf 2006[bewerken | brontekst bewerken]

Vitesse O19 Winnaar
Aantal Jaren
Promotie naar Eredivisie 2008, 2010, 2012
Kampioen Eerste Divisie 2010, 2012
KNVB beker 2016
Vitesse O17 Winnaar
Aantal Jaren
Kampioen Eerste Divisie 2011, 2013
KNVB beker 2017
Tweede plaats B-junioren Supercup 2007
Vitesse O16 Winnaar
Aantal Jaren
Kampioen Onder 16-voorjaar / Poule B 2017
Vitesse O13 Winnaar
Aantal Jaren
KNVB beker 2015
Vitesse O11 Winnaar
Aantal Jaren
Kampioen najaarscompetitie 2013
Kampioen voorjaarscompetitie 2017
Vitesse/AGOVV C1 (team inmiddels opgeheven) Winnaar
Aantal Jaren
Kampioen Tweede Divisie 2009
KNVB beker 2009
Vitesse/AGOVV C2 (team inmiddels opgeheven) Winnaar
Aantal Jaren
Kampioen Poule B (voorjaar) 2011
Vitesse/AGOVV D1 (team inmiddels opgeheven) Winnaar
Aantal Jaren
Kampioen Eerste Divisie 2010, 2011
KNVB beker 2006, 2008, 2009, 2010, 2011
Vitesse/AGOVV D2 (team inmiddels opgeheven) Winnaar
Aantal Jaren
Kampioen Hoofdklasse 2007
Vitesse/AGOVV D3 (team inmiddels opgeheven) Winnaar
Aantal Jaren
Kampioen Tweede Klasse 2007, 2012
Vitesse/AGOVV E1 (team inmiddels opgeheven) Winnaar
Aantal Jaren
Kampioen Hoofdklasse 2009, 2010
Vitesse/AGOVV E2 (team inmiddels opgeheven) Winnaar
Aantal Jaren
Kampioen Hoofdklasse 2009
KNVB beker 2009

Samenwerkingsverbanden[bewerken | brontekst bewerken]

De Vitesse Voetbal Academie werkt samen met het ROC Rijn IJssel, Beekdal Lyceum, VMBO 't Venster en het Topsport Talent school, die nauw samen werkt met het CTO Papendal en het Olympisch Netwerk Gelderland. Samen met deze scholen kan de Vitesse Academie de jeugd een zo breed mogelijke opleidingen aanbieden die studie en topsport willen combineren.

Daarnaast werkt Vitesse op verschillende gebieden met andere clubs uit het binnen- en buitenland samen. Het meest uitgesproken is de samenwerking van Vitesse en de Vitesse Voetbal Academie met verbonden partnerclubs uit de regio; deze clubs zijn:

Vitesse Partnerclub Plaats
AGOVV Vlag van Nederland Apeldoorn
WSV Vlag van Nederland Apeldoorn
vv DOVO Vlag van Nederland Veenendaal
DTS Ede Vlag van Nederland Ede
KSV Fortissimo Vlag van Nederland Ede
DVS '33 Vlag van Nederland Ermelo
DVV Duiven Vlag van Nederland Duiven
ESA Rijkerswoerd Vlag van Nederland Arnhem
1. FC Kleve Vlag van Duitsland Kleef
RODA '46 Vlag van Nederland Leusden
SML Vlag van Nederland Arnhem
SV Spero Vlag van Nederland Elst
De Bataven Vlag van Nederland Gendt

De betaald voetbalclubs en organisaties waar Vitesse mee samenwerkt zijn:

Club Plaats vanaf
Chelsea FC Vlag van Engeland Londen aug 2010
Wuhan Football Association[5] Vlag van China Wuhan (China) maa 2016
Vasas FC Vlag van Hongarije Boedapest mei 2016

Vitesse Voetbal Lab[bewerken | brontekst bewerken]

De trainers en spelers van de club worden dagelijks geholpen en ondersteund door de analisten van het Vitesse Voetbal Lab. Met behulp van moderne technieken zoals stroboscoop brillen, elektroden, en speciale hesjes wordt er veel data verzameld tijdens de trainingen. Deze data worden bijeengebracht in een door Xomnia ontwikkeld analyseplatform. Vanuit dat platform worden de spelers en het team geanalyseerd. Het speciaal opgezette Voetbal lab herbergt alles op het gebied van (voetbal)innovatie en trainingsmethodes en zal gebruikt worden door zowel de A-selectie als de jeugdselecties van Vitesse. Zo wordt het onder andere mogelijk om op een sportwetenschappelijke manier bewegingsanalyses te maken en snelheden, afstanden van dribbelen, koppen en schieten in kaart te brengen.

Doorgestroomde spelers[bewerken | brontekst bewerken]

De doorgestroomde spelers vanuit de academie, die in het seizoen 2017/2018 uitkomen voor de A-selectie van Vitesse:

Speler Seizoen Debuut
Vlag van Nederland Alexander Büttner 7e maart 2008
Vlag van Nederland Mohammed Osman 3e 14 augustus 2015
Vlag van Nederland Mitchell van Bergen 3e 18 december 2015
Vlag van Nederland Julian Lelieveld 3e 30 juli 2015
Vlag van Nederland Thomas Oude Kotte 3e 19 april 2016
Vlag van Nederland Lassana Faye 2e 14 december 2016
Vlag van Nederland Julian Calor 2e 21 januari 2017

De volgende spelers zijn sinds de oprichting van de gecombineerde academie of de voorganger doorgestroomd naar het betaald voetbal: