Buurttuin Oosterpoort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het zuidelijke deel van de buurttuin in 2011

De Buurttuin Oosterpoort (ook wel de Heemtuin genoemd) is een ecologische stadstuin in de stad Groningen.

De bijna 2000 grote tuin is openbaar toegankelijk, en gelegen in een binnenterrein achter de Mauritsstraat in de Oosterpoortwijk. De tuin is in 1999 ontstaan, uit een initiatief van de tegenover de tuin wonende Peter Bulk en landschapsarchitect Ger Roosjen. Dit in samenwerking met de Gemeente Groningen.

De tuin kenmerkt zich door een opvallend gevarieerde plantengroei met vooral inheemse planten. Ook komen er talrijke diersoorten voor, waaronder verscheidene soorten vlinders.
Op het terrein was vroeger het Gemeentelijk Huisvestingsbureau gevestigd. De restanten daarvan zijn nog goed te zien; de ruïnes worden bedekt met onder andere klimop, stokrozen en vlinderstruiken.
Achter in de tuin bevindt zich een hoge ruïne, begroeid door wingerd. Ook is er onder andere een bloemenweide, een speelveld met border, en een wigwam van wilgentenen. Tevens bevinden zich er enkele kastanjebomen.
Het middelpunt van de tuin is schaduwrijk, dit is de oude patiotuin van het voormalige huisvestingsbureau die bestaat uit een wat lager gelegen en tamelijk vochtige veenborder. In de jaren 60 was dit gebouw in gebruik als school genaamd: Maurits school. Dit was een christelijke lagere school met daarbij een separate kleuterschool. De ingang was via de poort die uitkomt op de Mauritsstraat.