ING (bank)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf ING Bank)
ING
Logo
Motto of slagzin ‘Do your thing’
Oprichting 1881
Sleutelfiguren Steven van Rijswijk (CEO)
Tanate Phutrakul (CFO)
Hoofdkantoor Vlag van Nederland Cedar, Bijlmerdreef 106 Amsterdam
Werknemers 51.504 werknemers (FTE, 2017), waarvan 13.141 in Nederland (2017)[1]
Producten Financiële producten
Industrie financiële dienstverlening
Winst/jaar Gestegen € 5101 miljoen (2017)[1]
Website ING.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

ING of ING Bank[2] is een Nederlandse, internationaal actieve bank. ING levert financiële diensten zoals bankieren, beleggen, levensverzekeringen en pensioenen. De klanten van de bank zijn particulieren, kleine en grote ondernemingen, instellingen en overheden. De ING heeft in Nederland ongeveer 8 miljoen rekeninghouders en 235 kantoren.[3] ING Bank N.V. is het enige onderdeel van de ING Groep, die eerder ook de verzekeraar Nationale-Nederlanden omvatte. Andere vennootschappen zoals bankbedrijven buiten Nederland zijn op hun beurt een dochterbedrijf van ING Bank N.V.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De ING heeft als voornaamste voorgangers de Rijkspostspaarbank, die in 1881 als spaarbedrijf onder de vleugels van de overheid begon, en de in 1927 begonnen Nederlandsche Middenstandsbank (NMB), die aanvankelijk vooral op kleine bedrijven gericht was. Naast de Rijkspostspaarbank had het rijk de Postcheque- en Girodienst opgericht en in 1986 gingen beide samen tot de Postbank, die in 1989 samen met de NMB de NMB Postbank Groep vormde.

De naam ING ontstond in 1991 door fusie van de NMB Postbank Groep met verzekeraar Nationale Nederlanden: het was de afkorting voor Internationale Nederlanden Groep, maar deze volledige naam wordt niet langer gebruikt, deze is ING Groep geworden.

ING Bank N.V. was in eerste instantie de nieuwe naam voor de vroegere NMB, als een van de bedrijven binnen het nieuwe concern, naast de Postbank, de verzekeringstak en verschillende dochterbedrijven in andere landen die intussen werden opgekocht of opgericht. Op 10 februari 2009 werd de Postbank echter opgeheven en ook ondergebracht bij de ING Bank N.V., zodat het conglomeraat nog maar één grote banktak had in Nederland. Dit betekende in Nederland ook het einde van de giro als aparte variant van de betaalrekening. Ook na de privatisering van de Postbank was het girosysteem nog lang los blijven staan van het bankrekeningensysteem.

Intussen was houdstermaatschappij ING Groep door de kredietcrisis in moeilijkheden geraakt en de groep moest staatssteun aanvragen. Als compensatie hiervoor werd een herstructurering opgelegd waardoor onder andere alle verzekeringsactiviteiten moesten worden afgestoten. Hierdoor is de ING Bank de enige overgebleven activiteit van de ING Groep geworden. Hoewel de naam van de vennootschap nog steeds ING Bank N.V. is, noemt de bank zich in de publiciteit en op de website kortweg ING.

In oktober 2016 kondigde ING het vertrek aan van 7000 medewerkers over een periode van vijf jaar, vooral in België en Nederland.[4] Het bedrijf wil meer digitale producten in de markt zetten waardoor minder personeel nodig is. De reorganisatie moet een kostenbesparing van 900 miljoen euro per jaar opleveren in 2021 en daar staat een eenmalig reservering van 1 miljard euro tegenover.[4] De helft van de ontslagen valt in België. Hier heeft ING nog een groot kantorennetwerk. De filialen van ING en Record Bank worden samengevoegd en verder worden veel vestigingen gesloten.[4]

Overzicht per jaar[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Gebeurtenis
1881 Overheid richt de RijksPostSpaarbank (RPS) op om het sparen onder brede lagen van de bevolking te stimuleren.
1914 Oprichting van de Algemeene Nederlandsche Centrale Middenstandsbank (de Algemeene Centrale), op 19 september 1914. De Algemeene Centrale verstrekte kredieten aan de middenstand, niet rechtstreeks aan bedrijven, maar via bij haar aangesloten banken (Middenstandscredietbanken, Spaar- en Voorschotbanken en Coöperatieve Middenstandsverenigingen).
1917 Oprichting van de Gemeentegiro Amsterdam. Het eerste girale betalingssysteem in Nederland.
1918 Oprichting van de Postcheque- en Girodienst (PCGD). Hiermee ontstaat het eerste landelijke girale betalingssysteem. De administratie wordt op de postkantoren gevoerd. RPS en PCGD zijn aparte instellingen die vallen onder het Staatsbedrijf der PTT.
1923 Centralisatie van de administratie van de Postgiro met behulp van ponskaartenapparatuur. De giro begon op 24 augustus op de nieuwe manier te werken. Er ontstonden echter enorme problemen, zodat de gehele dienst op 4 oktober gesloten moest worden.
1924 Nadat de stand van de rekeningen (o.a. aan de hand van opgaven van rekeninghouders) gereconstrueerd was, werd de giro op 1 oktober heropend. De administratie werd handmatig, maar wel centraal in Den Haag, gevoerd.
1927 Oprichting van de Nederlandsche Middenstandsbank (NMB), een fusie van de Algemeene Nederlandsche Centrale Middenstandsbank, de Hanzebanken, de BOAZ-banken en de Middenstandsbank voor Limburg. Drijvende kracht achter deze fusie was de Regeerings-commissie inzake het Middenstandscrediet, met als voorzitter mr.dr. A. van Doorninck. De gang van zaken in het middenstandsbankwezen was desastreus, in die tijd gingen meerdere banken failliet door de situatie in de markt, maar met name door mismanagement. De commissie Van Doorninck onderzocht een reorganisatie en ging ervan uit dat er één centrale instelling voor middenstandskredieten moest komen, aansluitend op de bestaande instellingen. De concurrentie tussen de verschillende instellingen werd als een van de belangrijkste oorzaken van de problemen gezien.
1955 Wegens gebrek aan personeel wordt bij de giro een rekeningenstop voor particulieren ingesteld.
1956 Een tweede girokantoor wordt geopend in Arnhem. In 1957 kan de rekeningenstop weer worden opgeheven.
1956 De NMB neemt de Noord-Friesche Middenstandsbank N.V. over. Oprichting van financieringsbedrijf Nederlandsche Middenstands Financieringsbank N.V.
1961 De Postgiro neemt de eerste proef met de inschakeling van computers voor de automatisering van de overschrijvingen. Gekozen wordt voor de IBM-1401. Tijdens de omschakeling bestaat van 1961 tot 1963 opnieuw een rekeningenstop. De automatisering wordt in 1965 afgerond, waarbij het aantal personeelsleden ongeveer wordt gehalveerd. Door de automatisering wordt een enorme groei van het girale betalingsverkeer mogelijk. Een belangrijke stimulans is de mogelijkheid dat werkgevers magneetbanden met salarisoverschrijvingen aanleveren waardoor het loonzakje overbodig wordt. De Postgiro krijgt concurrentie van de algemene banken, spaarbanken en boerenleenbanken die het ook mogelijk maken betaalrekeningen te openen.
1961 De NMB neemt de Stichtsche Boaz-Bank N.V. over. Oprichting van de Nederlandsche Middenstands Financierings Maatschappij voor Bedrijfsobjecten N.V. (MBO, investeringen in onroerend goed).
1963 Introductie van de kascheque, waarmee bij een postkantoor geld kan worden opgenomen zonder dat daar het rekeningsaldo bekend is.
1966 De NMB neemt de Verenigde Bank Bedrijven (fusiebank van de Zuidhollandse Bank en de Crediet en Effectenbank) over.
1968 Naast sparen bij de RPS met een spaarbankboekje wordt girosparen (sparen bij de RPS via de girorekening) geïntroduceerd.
1969 Introductie van het eerste gegarandeerde betaalmiddel in Nederland: de girobetaalkaart, vanaf 1970 ook te gebruiken in het buitenland.
1975 Postgiro introduceert 'Giroblauw past bij jou'. In de bijbehorende reclamespotjes treedt John Cleese op.
1979 Postgiro neemt de Gemeentegiro Amsterdam over.
1980 Op afrekeningen verdwijnen in december de namen PTT en Postcheque- en Girodienst, en verschijnen de termen postrekening, postgiro en rijkspostspaarbank.
1986 Postgiro en RPS vormen samen de geprivatiseerde Postbank.
1986 De Postbank introduceert elektronisch bankieren voor particulieren. Dit product heet Girotel.
1989 Fusie tussen de Postbank en de NMB tot NMB Postbank Groep: Postbank houdt eigen gezicht en gaat ook in effecten bemiddelen.
1991 Fusie tussen de NMB Postbank Groep en Nationale-Nederlanden tot de ING Groep; ING is wereldwijd actief en biedt een compleet assortiment financiële producten en diensten via diverse distributiekanalen.
1992 Naamsverandering van NMB in ING Bank.
1994 Afschaffing kascheque.
2002 Afschaffing girobetaalkaart.
2007 De ING Groep maakt bekend dat in 2009 Postbank N.V. en ING Bank N.V. worden samengevoegd tot ING. Het depositogarantiestelsel zal dan voor het geheel gelden, en niet meer apart voor twee banken. Ook de handelsnaam Postbank zal verdwijnen.
2009 Postbank houdt op te bestaan en gaat samen met de ING Bank verder als ING. Voor deze combinatie werd een korte periode intern de werknaam NWE-Bank gehanteerd. De samenvoeging vindt geleidelijk plaats in een aantal zogenaamde waves. De eerste wave is op 10 februari 2009 voor de particuliere relaties van de Postbank, de particuliere relaties van de ING Bank volgen hier spoedig op. De zakelijke relaties volgen pas veel later.
2014 ING Groep is bezig met het afstoten van de verzekeringsactiviteiten. NN Group heeft al een eigen beursnotering, maar de ING Groep heeft nog aandelen in handen. Als alle verzekeringsaandelen zijn afgestoten dan blijft alleen nog ING Bank achter in de holding ING Groep. De holding zal dan worden opgeheven en dan blijft ING Bank als zelfstandige organisatie verdergaan.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Internetbankieren[bewerken | brontekst bewerken]

Rekeninghouders van de ING Bank kunnen internetbankieren: op internet hun saldo inzien, geld overschrijven vanaf hun rekening en overige bankzaken regelen.

Dit kan via Mijn ING (in een webbrowser), en ook met de Mobiel Bankieren App. Met de app zijn er iets minder mogelijkheden, maar volstaat een 5-cijferige pincode, ook voor overschrijvingen.

Bij Mijn ING wordt een sterker wachtwoord verlangd, en voor inloggen en nog eens voor overschrijvingen een extra beveilging. In 2020 wordt het systeem met de TAN-code gewijzigd. De mogelijkheden voor de autorisatie van een overschrijving zijn dan als volgt:

 • De app hiervoor gebruiken (niet te verwarren met alleen de app gebruiken voor de overschrijving). Er is alleen (voor het opstarten) de pincode van de app nodig.
 • De ING scanner gebruiken (een los extra apparaatje):
  • Mijn ING toont een tweedimensionale streepjescode op het scherm.
  • Deze wordt met het apparaatje gescand en de pincode van het apparaatje wordt op dit apparaatje ingetoetst.
  • Het apparaatje toont nu een TAN-code (die overigens niet meer zo genoemd wordt) die zoals voorheen in Mijn ING moet worden ingetoetst.

De website van ING is een van de drukst bezochte websites van Nederland. Meer dan vijf miljoen rekeninghouders van de bank hebben internettoegang. Het aantal bezoekers aan de website van de bank kan oplopen tot meer dan een miljoen per uur.

Te downloaden zijn af- en bijschrijvingen (ook die onder de naam Postbank) vanaf het negende verstreken kalenderjaar, in 2020 dus vanaf 1 januari 2011.

Betaalpas[bewerken | brontekst bewerken]

Automaat voor contactloos betalen. Bij dit type automaat wordt de pas (anders dan getoond) plat tegen (of vlak bij) de zijkant gehouden.

De bankpas die na juli 2013 aan rekeninghouders verstrekt wordt is voorzien van een nfc-chip. Met deze pas kunnen sinds 15 april 2014 ook contactloze betalingen worden gedaan tot een hoogte van € 25,00 met een maximum van € 50,00.[5] Hierna volgt een eenmalige betaling met pincode.

Daglimieten[bewerken | brontekst bewerken]

De rekeninghouder kan drie daglimieten instellen: voor Mijn ING (met bevestiging in de app van het inloggen en de betaling), voor betalen met uitsluitend de app, en voor betalen en geld opnemen met de betaalpas. De beveiliging bij Mijn ING is het wachtwoord, de beschikking over het apparaat met de app, en de pincode van de app. Bij de app is het de beschikking over het apparaat met de app, en de pincode van de app. Bij de betaalpas is het de beschikking over de pas en de pincode ervan (behalve voor contactloos betalen, zie boven).

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

ING Bank is onderdeel van ING Groep, een grote financiële instelling met een balanstotaal van ruim 800 miljard euro. ING Groep telde in 2013 meer dan 60.000 werknemers waarvan zo'n 16.000 in Nederland bij ING bank en 48.000 daarbuiten.

Alle bedragen luiden in miljoenen
Jaar Totale baten Voorzieningen
kredieten
Nettowinst Balanstotaal RWA Werknemers
2011[6] € 17.195 € 1670 € 4071 € 961.603 niet bekend 71.175
2012[6] € 16.298 € 2125 € 3372 € 834.433 € 278.656 66.879
2013[6] € 15.327 € 2289 € 3153 € 787.644 € 282.503 64.373
2014 € 15.674 € 1594 € 2823 € 828.602 niet bekend 55.945
2015 € 17.070 € 1347 € 4731 € 838.528 niet bekend 52.720
2016 € 17.514 € 974 € 4302 € 843.919 niet bekend 51.943
2017 € 17.876 € 676 € 5101 € 846.318 niet bekend 51.504
ING Bank: Balanstotaal, RWA, Totale baten 2011-2017
ING Bank: Baten, Voorzieningen en Winst 2011-2017
ING Bank: Aantal werknemers 2011-2017

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

De Rijkspostspaarbank (de latere Postbank, en nu ING) was een instelling die viel onder het Staatsbedrijf der PTT. Hieronder is een tijdlijn weergegeven waarin de evolutie hiervan tot de aparte bedrijven KPN, PostNL, TNT Express en ING is weergegeven.

Tijdlijn van de bedrijven die onderdeel waren van de PTT
voorloper (onderdeel van) PTT verzelfstandigd/geprivatiseerd bedrijf
Telefonie Rijkstelegraaf APT P&T PTT KPN
(PTT Telecom,
PTT Post)
Koninklijke KPN
Koeriersdiensten Posterijen TPG TNT TNT Express (FedEx)
Post(pakketten) (PTT Post) (TPG Post) (TNT Post) Koninklijke PostNL
Spaarbank Rijkspostspaarbank (RPS) Postgiro
/RPS
Postbank ING
Bank PCGD (Postgiro)
1799 1852 1881 1893 1915 1918 1928 1977 1986 1989 1998 2002 2006 2009 2011 2016

Hoofdkantoor[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdkantoor NMB Bank (huidige ING) in fantasielandschap met fluitenkruid. Schilderij door Ans Markus.

Het voormalig hoofdkantoor, bijnaam Het zandkasteel, staat in de Amsterdamse Poort in Amsterdam-Zuidoost en is ontworpen door de architecten Ton Alberts en Max van Huut. Het gebouw dat in 1987 voor de NMB Bank gebouwd werd bestaat uit tien geschakelde torens van zes tot acht verdiepingen, waarbij aan de buitenzijde vrijwel geen verticaal vlak te vinden is. Het biedt ruimte aan 2500 werknemers. Sinds 7 januari 2020 is het Cedar gebouw (cedar is Engels voor ceder) het hoofdkantoor van ING Groep. Ook dit gebouw is gelegen aan de Bijlmerdreef, grenzend aan winkelcentrum Amsterdamse Poort in Amsterdam-Zuidoost.

Cedar (mei 2020)

Witwasaffaire[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 betaalde ING 619 miljoen dollar aan de Amerikaanse autoriteiten als een schikking om aan strafvervolging te ontkomen. De Amerikaanse sancties tegen Cuba en Iran waren omzeild door ING.[7]

Op 4 september 2018 kwam naar buiten dat ING Bank een schikking van 775 miljoen euro heeft getroffen met het Openbaar Ministerie (OM) om zo te ontkomen aan strafvervolging wegens overtreding van de Wwft, namelijk onvoldoende doen om witwassen via de bank te voorkomen.[8] Vier zaken worden met name genoemd.[9] Twee slachtoffers van deze affaire begonnen in 2018 een Artikel 12 Sv-procedure tegen de schikking en vrijwaring.[10] In oktober 2019 stelde het gerechtshof in Den Haag de slachtoffers in gelijk waarmee zij vervolging van ING willen afdwingen. Het OM heeft sterk gepleit voor het niet-ontvankelijk verklaren van slachtoffers, maar kreeg hiervoor geen steun van het hof. Het gerechtshof gaat de zaak bestuderen om een afweging te maken of het OM op juiste gronden heeft besloten de bank niet te vervolgen.[10]

403-verklaring[bewerken | brontekst bewerken]

 • ING Bank N.V. heeft zich hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor de schulden voortvloeiend uit rechtshandelingen van ING Groenbank N.V., overeenkomstig artikel 2:403 BW ("403-verklaring").

ING Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

De ING Collectie werd in 1974 door NMB Postbank Groep – een van de voorgangers van ING – aangelegd voor het nieuwe hoofdkantoor in Amsterdam. De collectie werd gevormd rond twee bewegingen in de figuratieve kunst in Nederland: het magisch realisme uit de jaren 1920 en 1930 en het noordelijk realisme uit de jaren 1980.

In de loop der jaren zijn er aan de collectie door verschillende fusies en acquisities nieuwe collecties toegevoegd. Het gaat onder meer om collecties van de Postbank en Nationale-Nederlanden in Nederland, Bank Brussel Lambert (BBL) in België, Barings Bank in Londen en ING Bank Slaski in Polen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. a b Annual report 2017. ing.com. Geraadpleegd op 7 september 2018.
 2. ING Fast facts
 3. Feiten en cijfers. ing.nl (1 januari 2018). Geraadpleegd op 30 augustus 2018.
 4. a b c Deze grafiek vertelt waarom ING in België veel meer mensen ontslaat dan in Nederland, Busines Insider 3 oktober 2016 (geraadpleegd op 5 oktober 2016). Gearchiveerd op 10 oktober 2022.
 5. ING en ABN Amro gaan bankpas uitrusten met nfc-chip - update 2
 6. a b c ING 2013 Annual Report ING Bank N.V., geraadpleegd op 18 maart 2015
 7. NRC ING koopt met honderden miljoenen mogelijke vervolging justitie VS af, 13 juni 2012. Gearchiveerd op 26 september 2022.
 8. OM.NL Persbericht 04092018 ING betaalt 775 miljoen vanwege ernstige nalatigheden bij voorkomen witwassen, 4 september 2018
 9. Het Financieele Dagblad ING sluit megaschikking met OM in witwaszaken, 4 september 2018. Gearchiveerd op 30 januari 2023.
 10. a b NRC Handelsblad OM moet ING mogelijk toch vervolgen, 2 oktober 2019, geraadpleegd op 22 oktober 2019. Gearchiveerd op 20 april 2021.
Zie de categorie ING Bank van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.