FedEx

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
FedEx
Logo
Vrachtwagens van FedEx
Beurs NYSE: FDX
Oprichting 1971
Oprichter(s) Frederick W. Smith
Sleutelfiguren Frederick W. Smith (Oprichter, Voorzitter & CEO)
Alan B. Graf Jr. (Vicepresident & CFO)
T. Michael Glenn (Vicepresident Marketing)
Robert B. Carter (Vicepresident & CIO)
Hoofdkantoor Vlag van Verenigde Staten Memphis, Tennessee
Werknemers 450.000 (2019)
Industrie Koerier
Omzet/jaar US$ 69,2 miljard (2020)
Winst/jaar US$ 1286 miljoen (2020)
Marktkapitalisatie US$ 75 miljard (19 maart 2021)
Website fedex.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
FedEx DC-10, Logan Airport, Boston

FedEx, voluit FedEx Corporation, is een bedrijf dat logistieke en koeriersdiensten aanbiedt via grond, zee en lucht, inclusief zware vracht. FedEx is een lettergreepwoord; een verkorting van de originele bedrijfsnaam Federal Express.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

FedEx is een grote internationale dienstverlener op het gebied van transport. De belangrijkste goederen die worden vervoerd zijn pakketten en documenten door FedEx Express. De drie andere bedrijfsonderdelen zijn FedEx Ground, FedEx Freight en FedEx Services. De Verenigde Staten is de belangrijkste markt, hier werd in 2020 zo'n 70% van de totale omzet gerealiseerd.

De aandelen van het bedrijf staan genoteerd aan de New York Stock Exchange. Het heeft een gebroken boekjaar dat stopt per 31 mei.

FedEx Express[bewerken | brontekst bewerken]

De luchtvaartactiviteiten werden gebundeld in de dochteronderneming FedEx Express. Het bedrijf is echt gestart op 17 april 1973 met een netwerk van 14 Dassault Falcons die 25 steden in de Verenigde Staten verbonden. FedEx Express was de eerste vrachtluchtvaartmaatschappij die straalvliegtuigen gebruikte voor haar diensten en groeide snel na de deregulering van de sector. FedEx beschikt over een eigen vloot van ongeveer 650 vliegtuigen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf is opgericht als Federal Express in 1971 door Frederick W. Smith in Little Rock (Arkansas), maar verplaatst naar Memphis (Tennessee) in 1973 nadat de luchthaven weigerde langer diensten te verlenen. De naam is gekozen als symbool voor een nationale marktplaats en met de bedoeling bij te dragen aan het verwerven van contracten bij de Amerikaanse overheid.

In juni 2008 rapporteerde FedEx zijn eerste verlies in zijn geschiedenis. Dit wordt naast de tegenvallende groei en de lage dollarkoers veroorzaakt door de extreem hoge brandstoftoeslag in dat jaar.

Overname van TNT Express[bewerken | brontekst bewerken]

In april 2015 bood FedEx € 4,4 miljard op TNT Express.[1] In juli 2016 werd de beursnotering van TNT Express gestaakt en was de overname afgerond.

[bewerken | brontekst bewerken]

In het logo dat gevormd wordt door de letters FedEx bevindt zich tussen de rode letters e en x een pijl. Deze pijl verwijst naar 'vooruit, met snelheid en precisie'.[2]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina FedEx op Wikimedia Commons.