Wijken van Arnhem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arnhem Centrum

De stad Arnhem wordt bestuurlijk verdeeld in 3 stadsdelen: (Arnhem-)Centrum, Arnhem-Noord en Arnhem-Zuid. De stadsdelen worden weer verdeeld in wijken, en die vervolgens weer in buurten.

Stadsdelen[bewerken | brontekst bewerken]

Arnhem Centrum is het centrum van Arnhem, ook wel de oude binnenstad, en beslaat het gebied dat vanaf de 10e eeuw tot in de 19de eeuw de stad Arnhem was. Het centrumgebied wordt aan de noord- en oostkant begrensd door de John Frostbrug en de singels, aan de westkant door de Nelson Mandelabrug en aan de zuidkant door de rivier de Rijn. De binnenstad van Arnhem is opgedeeld in 8 kwartieren, elk met een eigen karakter en een eigen icoon. De kwartieren zijn: Rijnkwartier, Rozetkwartier, Musiskwartier, Korenkwartier, Stationskwartier, Eusebiuskwartier, 7 Straatjes (kwartier) en het Janskwartier.

Arnhem-Noord is het gedeelte van Arnhem ten noorden van de rivier de Rijn, met uitzondering van het gedeelte Arnhem-Centrum. De stad Arnhem is ontstaan rond de St. Jansbeek en heeft zich in de 10e eeuw uitgebreid naar het zuiden, naar het huidige centrum. In Arnhem-Noord bevinden zich het stadscentrum, centraal station, Ziekenhuis Rijnstate, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, winkelcentrum Presikhaaf, en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Arnhem-Zuid is het gedeelte van Arnhem ten zuiden van de huidige loop van de rivier de Rijn. Arnhem-Zuid telt ongeveer 80.000 inwoners. In Arnhem-Zuid bevindt zich het multifunctionele stadion Gelredome, thuisbasis van Vitesse en grote evenementen, het overdekte Winkelcentrum Kronenburg, Decathlon (Rijnhal), de woonboulevard en de historische uiterwaarden Meinerswijk. Arnhem-Zuid heeft ook een treinstation: station Arnhem Zuid, gelegen tussen de wijken Elderveld, De Laar West en Schuytgraaf.

Wijken en buurten[bewerken | brontekst bewerken]

De gemeente Arnhem is onderverdeeld in 24 wijken (CBS-wijken), die weer bestaan uit 81 buurten (CBS-buurten).

Arnhem Centrum[bewerken | brontekst bewerken]

Arnhem-Noord[bewerken | brontekst bewerken]

Arnhem-Zuid[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]