Naar inhoud springen

John Dutton Frost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
John Dutton Frost
Majoor John Frost na de uitreiking van een onderscheiding voor zijn aandeel in de Bruneval Raid.
Bijnaam "Johnny"[1]
Geboren 31 december 1912
Poona, India
Overleden 21 mei 1993
West Sussex, Engeland
Rustplaats Milland Cemetery, West Sussex
Land/zijde Verenigd Koninkrijk
Onderdeel British Army
Dienstjaren 19321968
Rang Major-General
Eenheid Cameronians (Scottish Rifles)
Parachute Regiment (Verenigd Koninkrijk)
Special Air Service
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Ander werk Deputy Lieutenant van West Sussex
John Frostbrug

John Dutton Frost (Poona (India), 31 december 1912West Sussex (Engeland), 21 mei 1993) was een Brits officier die als luitenant-kolonel in 1944 de Rijnbrug bij Arnhem probeerde te veroveren.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Frost werd geboren in Poona (India) als zoon van generaal Frank Dutton Frost van India Army. Frost bracht zijn jeugd door in India, het Verenigd Koninkrijk, en Mesopotamië (het huidige Irak). In 1921 vestigde het gezin zich in het Verenigd Koninkrijk. Frost volgde Sandhurst en deed dienst bij de Cameronians (Scottish Rifles). In 1938 werd Frost in Irak gestationeerd, waar leden van de jachtclub 'Exodus Hunt' hem een jachthoorn cadeau gaven.

Hij keerde in het begin van de Tweede Wereldoorlog terug naar het Verenigd Koninkrijk en reageerde op een oproep voor de pas opgerichte Special Air Service, een soort commando-eenheid onder leiding van majoor David Stirling. Frost werd bevorderd tot majoor, was compagniecommandant tijdens de Bruneval Raid op 27 februari 1942, en werd leider van het tweede parachutistenbataljon van de Special Air Service, later dat jaar. Hij vocht in Tunesië, Sicilië, en Italië, en klom op tot luitenant-kolonel.

Na een periode van rust werd Frost in de loop van 1944 betrokken bij Operatie Market Garden. Hij kreeg de opdracht met het tweede bataljon van de Eerste Britse Luchtlandingsbrigade een of meerdere bruggen over de Rijn bij Arnhem te veroveren. Het beviel hem niet dat de landingszones van zijn bataljon vele kilometers westelijk van de bruggen lag, maar hij dacht toch dat de operatie een succes zou worden.

Operatie Market Garden ging op 17 september van start. Onmiddellijk na de landing op de Renkumse heide, haalde Frost de jachthoorn van de 'Exodus Club' tevoorschijn om het signaal 'verzamelen' te blazen. Hij trok met zijn bataljon door Heveadorp en Oosterbeek, toegejuicht door Nederlandse burgers, naar Arnhem. De Duitse tegenstand bleek heviger dan verwacht en de radioverbindingen haperden. Toch wist zijn bataljon de noordelijke oprit van de verkeersbrug te veroveren. In de dagen daarna bleven zijn troepen deze oprit verdedigen, tevergeefs wachtend op de geallieerde grondtroepen die uit het zuiden moesten komen. De Britten raakten echter steeds meer ingesloten, en de Duitsers schoten met zware tanks huis na huis aan flarden. In de ochtend van 21 september moest Frost, die inmiddels zwaargewond was geraakt, zich overgeven, waarbij hij zijn jachthoorn verloor. De Slag om Arnhem was voor hem voorbij. De rest van de oorlog bleef hij krijgsgevangene van de Duitsers.

De jachthoorn van Frost werd in juli 1945 teruggevonden bij opruimwerkzaamheden van de puinhopen rond de Rijnbrug van Arnhem. De vinder schonk de jachthoorn in 1997 aan het Airborne Museum te Oosterbeek.

Na de oorlog zette Frost zijn militaire carrière voort. Hij was onder meer stafofficier bij de Gurkha divisie, en bevelhebber op Malta en in Libië. Op zijn 67-ste ging hij met pensioen als generaal-majoor. Hij bezocht regelmatig de herdenkingen van de Slag om Arnhem. Hij was als militair consultant betrokken bij het maken van de film A Bridge Too Far, waarin hij vertolkt wordt door Anthony Hopkins. Frost overleed op 80-jarige leeftijd aan een hartkwaal.

Op 16 september 1978 werd de verkeersbrug over de Rijn bij Arnhem omgedoopt in John Frostbrug.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]