Tweede luitenant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Onderluitenant in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (bekijk voorstel).

Tweede luitenant is bij de landmacht en de luchtmacht een militaire rang. Bij de Koninklijke Marine heet de met tweede luitenant overeenkomende rang luitenant-ter-zee der derde klasse.

Tweede luitenant is de laagste officiersrang. Bij de marine en mariniers is het een stagiaire rang tijdens de PBI (praktisch bedrijfsintroductie) en de afronding van de studie. Bij de Nederlandse landmacht en luchtmacht kan de tweede luitenant wel zijn eigen commando als pelotonscommandant krijgen. Het is het equivalent van de onderluitenant bij de Belgische krijgsmacht.

De Nederlandse aanspreektitel is 'luitenant'.

Rangonderscheidingstekens bij de Nederlandse krijgsmacht[bewerken | brontekst bewerken]

Koninklijke Marine Koninklijke Landmacht Koninklijke Luchtmacht Koninklijke Marechaussee
Luitenant-ter-zee der derde klasse
Mijnheer/Mevrouw
(bij het Korps Mariniers: tweede luitenant)
Nl-marine-vloot-luitenant ter zee der 3e klasse.svg Tweede luitenant
Luitenant
Nl-landmacht-tweede luitenant.svg Tweede luitenant Nl-luchtmacht-tweede luitenant.svg Tweede luitenant Nl-marechaussee-tweede luitenant.svg

Officiersrangen (van hoog naar laag)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]