Commodore (rang)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rangonderscheiding commodore Nederlandse luchtmacht

Commodore is een militaire rang bij diverse krijgsmachtdelen in diverse landen. Het is ook een eretitel bij de burgerluchtvaart.

Krijgsmacht[bewerken | brontekst bewerken]

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

De militaire rang van commodore is de laagste rang van opperofficier van de Koninklijke Luchtmacht. Commodore komt overeen met de rang van commandeur bij de Koninklijke Marine en de rang van brigadegeneraal bij de Koninklijke Landmacht, Koninklijke Marechaussee en het Korps Mariniers.

België[bewerken | brontekst bewerken]

De rang die voorheen bij de Zeemacht ‘Commodore’ heette is in 2002 hernoemd naar Flottieljeadmiraal (fr: "Amiral de flottille") bij de Marinecomponent van Defensie.
De rang die voorheen bij de Luchtmacht ‘Commodore’ heette is in 2002 hernoemd naar Brigadegeneraal (fr: "Général de brigade d'aviation") bij de Luchtcomponent van Defensie.

Engelstalige landen[bewerken | brontekst bewerken]

Commodore is een militaire rang (éénsterrenfunctie) in de zeemachten en luchtmachten van engelstalige landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Afrika.
In de luchtmachten van engelstalige landen heet de rang vaak Air-Commodore.
De rang in de zeemachten is vergelijkbaar met die van Commandeur in de Koninklijke Marine en Flottieljeadmiraal (fr: "Amiral de flottille") in de Belgische Marinecomponent van Defensie

Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

De rang Commodore werd tot 1984 gebruikt in de United States Navy (USN), United States Coast Guard (USCG), United States Public Health Service (USPHS) en National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).
In 1984 werd de naam gewijzigd in Rear Admiral (lower half) (RDML).[1][2]

Zuid-Afrika[bewerken | brontekst bewerken]

In Zuid-Afrika werd vanaf 1997 de rang die voorheen ‘Commodore’ heette hernoemd naar Rear Admiral (Junior Grade).[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]Burgerluchtvaart[bewerken | brontekst bewerken]

In de burgerluchtvaart was commodore een eretitel voor vliegers met grote verdiensten. De KLM kende deze rang toe aan onder meer Jan Hondong, Jan Moll en Adriaan Viruly.

Lijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de lijsten van militaire rangen staat die van commodore bij Nederland, Engeland of het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.