Betsy Drake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Betsy Drake
Drake in de trailer van Every Girl Should Be Married (1948)
Algemene informatie
Volledige naam Betsy Gordon Drake
Geboren 11 september 1923
Overleden 27 oktober 2015
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1948-65
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Betsy Gordon Drake (Parijs, 11 september 1923Londen 27 oktober 2015[1]) was een Amerikaans actrice, psychotherapeute en auteur.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Drake werd geboren in Parijs als dochter van twee Amerikanen. Haar grootvader Tracy Drake was de oprichter van het Drake Hotel in Chicago. Toen haar familie hun geld verloor in de beurskrach van 1929, keerde ze terug naar de Verenigde Staten. Ze bracht haar jeugd door in Chicago, Westport (Connecticut), Washington, D.C., Virginia (North Carolina) en New York City. Ze bezocht twaalf verschillende scholen, alvorens zich te voegen bij een toneelschool in Maryland.

Ze verhuisde later naar New York City om een carrière als actrice te bewerkstelligen. Ze onderhield zichzelf door werk als model te doen. Toen ze dramaturg Horton Foote ontmoette, kreeg ze werk als understudy in een toneelstuk en voegde ze zich bij de Actors' Equity Association. Op aandringen van haar agent, tekende ze via Hal B. Wallis een contract in Hollywood; de stad beviel haar echter niet en ze liet zichzelf gestoord verklaren om onder haar contract uit te komen. Ze keerde terug naar New York City en werd door Elia Kazan gecast in een toneelstuk in Londen. Bovendien was ze een van de medeoprichters van Kazans Actors Studio.

In 1947 ontmoette Drake acteur Cary Grant in Londen. Ze keerden gezamenlijk terug naar de Verenigde Staten en kregen een relatie. Op aandringen van Grant werd ze gecast als zijn liefdesinteresse in de romantische komedie Every Girl Should Be Married (1948). Het koppel trouwde tijdens kerstmis in 1949. Ze verscheen in 1952 opnieuw tegenover Grant in Room for One More. Na enkele andere rollen stopte ze met acteren om zich te richten op werk als auteur. Bovendien begon ze te werken als psychotherapeut in Los Angeles en behaalde een Master of Education bij Harvard-universiteit.

In 1956 overleefde ze het zinken van de SS Andrea Doria en verloor daarbij $200.000 dollar aan juwelen. Toen Grant een affaire kreeg met actrice Sophia Loren tijdens de opnamen van Houseboat (1958), gingen Drake en Grant uit elkaar. De scheiding was rond in 1962.

Ze overleed thuis in Londen op 92-jarige leeftijd.[1]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Filmografie als actrice
Jaar Titel Rol Opmerkingen
1948 Every Girl Should Be Married Anabel Sims
1949 Dancing in the Dark Julie Clarke
1950 The Second Woman Ellen Foster
Pretty Baby Patsy Douglas
1952 Room for One More Anna Perrott Rose
1957 Will Success Spoil Rock Hunter? Jenny Wells
1958 Intent to Kill Dr. Nancy Ferguson
Next to No Time Georgie Brant
1965 Clarence, the Cross-Eyed Lion Julie Harper

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Betsy Drake op Wikimedia Commons.