Michael Vicente Gazzo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Michael V. Gazzo)
Michael V. Gazzo
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Michael Vincente Gazzo
Geboren 5 april 1923
Overleden 14 februari 1995
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1952-1994
Beroep toneelschrijver, scenarioschrijver en acteur
(en) IMDb-profiel
(en) IBDB-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Michael Vincente Gazzo[1] (Hillside, 5 april 1923Los Angeles, 14 februari 1995) was een Amerikaans toneelschrijver, scenarioschrijver en acteur.

Gazzo's eerste grote succes was zijn toneelstuk A Hatful of Rain over een drugsverslaving, dat 389 maal werd opgevoerd in 1955-1956. Zijn tweede en laatste toneelstuk The Night Circus was een flop. Het werd in 1958 slechts zeven keer gespeeld.

Intussen was A Hatful of Rain onder dezelfde titel succesvol verfilmd door Fred Zinneman en werd Gazzo een scenarioschrijver. Uiteindelijk werd hij acteur. Wegens zijn hese stem werd hij een van de populairste karakter-acteurs van de jaren zeventig.[bron?]

Toen Richard Castellano (die in The Godfather de rol van Clemenza speelde) weigerde om in The Godfather Part II mee te spelen, werd een nieuw personage bedacht: Frank Pentangeli, de opvolger van Clemenza. Die rol was uiteindelijk voor Gazzo en maakte van hem niet alleen een ster in Hollywood maar hij kreeg er ook een Academy Award-nominatie voor.

Gazzo bleef tot aan zijn dood meewerken aan allerlei films. Hij speelde vaak de rol van maffiabaas of andere gangsters. Hij overleed op 71-jarige leeftijd aan een beroerte.