James Gray

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
James Gray
James Gray in 2017
Geboren 14 april 1969
Geboorteland Verenigde Staten
Jaren actief 1994-heden
Beroep regisseur
scenarioschrijver
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

James Gray (New York, 14 april 1969) is een Amerikaans filmregisseur en scenarioschrijver.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

James Gray werd geboren in New York. Gray is van Russisch-joodse afkomst en heeft grootouders uit Ostropol. Grays vader was elektronica aannemer. Gray was een rustige jonge man die niet van school hield. Hij verliet de school op zijn 13 jaar om films in de bioscoop te gaan kijken, dit tot grote ergernis van zijn ouders. Film is James' passie: hij bewondert Apocalypse Now van Coppola, Ragin Bull van Scorsese, het werk van Steven Spielberg, de Amerikaanse cinema van '60 tot '70 en de Europese naoorlogse cinema: Fellini, Visconti, de Franse New Wave. Hij kent niet alleen de volledige geschiedenis van de cinema vanbuiten, maar leest ook de Russische literatuur van de negentiende eeuw (Tolstoj, Dostojevski e.a.) en ook alle grote Engelse klassiekers (het hele werk van Shakespeare). Al deze invloeden zijn terug te vinden in zijn films. Gray ging naar de University of Southern California School of Cinematic Arts, waar zijn eindproject Cowboys and Angels hem hielp aan een agent en de aandacht van producer Paul Webster, die hem aanmoedigde een script te schrijven dat hij kon produceren.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

In 1994, op 25-jarige leeftijd, maakte Gray zijn eerste langspeelfilm Little Odessa, een film met Tim Roth over een huurmoordenaar die wordt geconfronteerd met de terugkeer van zijn jongere broer naar zijn geboortestad , de film won de Zilveren Leeuw op het Filmfestival van Venetië

In 2000, bracht Miramax zijn tweede film The Yards uit. Het was een film noir geschreven en gedraaid in 1998. Zijn derde film We Own the Night, met in de hoofdrollen Joaquin Phoenix en Mark Wahlberg, zat in competitie op het filmfestival van Cannes in 2007, de film ontving zeer uiteenlopende reviews van internationale critici. We Own the Night werd in de cinemazalen uitgebracht in de VS op 12 oktober 2007.

James Gray is een groot bewonderaar van de Nouvelle Vague, die hij ontdekte door Les Bonnes Femmes van Claude Chabrol (die op zijn beurt Grays grootste fan is). Hij houdt vooral van de "nabijheid van de regisseurs van de Nouvelle Vague met hun personages.". In het bijzonder is hij van mening dat de beroemde slotscène uit Les Quatre Cents Coups van François Truffaut een van de mooiste van de filmgeschiedenis is. Hij bracht er dan ook een hulde aan in zijn film Two Lovers (2007), met de scène waarin Joaquin Phoenix wandeld over het strand om een paar stappen in de oceaan te nemen.

In november 2012 werd hij gekozen als lid van de jury op het International Film Festival van Marrakech in 2012.

Zijn film The Immigrant uit 2013 werd genomineerd voor de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes in 2013.

Hij schreef, samen met Guillaume Canet het scenario voor Canet's film Blood Ties (2013).

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 trouwde Gray met Alexandra Dickson, waar hij drie kinderen mee heeft.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Titel Regisseur Scenarist
1994 Little Odessa Black x.svg Black x.svg
2000 The Yards Black x.svg Black x.svg
2007 We Own the Night Black x.svg Black x.svg
2011 Two Lovers Black x.svg Black x.svg
2013 Blood Ties Black x.svg
The Immigrant Black x.svg Black x.svg
2016 The Lost City of Z Black x.svg Black x.svg
2019 Ad Astra Black x.svg Black x.svg

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]