Two Lovers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Two Lovers
Regie James Gray
Producent Donna Gigliotti
James Gray
Anthony Katagas
Scenario James Gray
Richard Menello
Hoofdrollen Joaquin Phoenix
Gwyneth Paltrow
Vinessa Shaw
Isabella Rossellini
Elias Koteas
Moni Moshonov
Montage John Axelrad
Cinematografie Joaquin Baca-Asay
Distributie Magnolia Pictures
Première 19 mei 2008 (Filmfesival van Cannes)
24 december 2008 (België)
12 maart 2009 (Nederland)
Genre Romantisch drama
Speelduur 100 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget ± $12.000.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Two Lovers is een romantische dramafilm uit 2008. De regie lag in handen van James Gray. De film was gebaseerd op het kortverhaal Witte nachten van Fjodor Dostojevski, dat al voor de zevende keer verfilmd werd. Hij ging in première op het filmfestival van Cannes waar hij in de officiële competitie zat, maar de prijs verloor van Entre les murs van Laurent Cantet.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leonard (Joaquin Phoenix) is een aantrekkelijke, maar depressieve man die na een pijnlijke breuk in zijn liefdesleven weer bij zijn ouders is gaan wonen. Zijn ouders proberen hem weer aan een nieuwe vriendin te helpen, maar hun pogingen blijken niet aan Leonard besteed. Dan ziet hij op een avond vanuit zijn raam de mysterieuze Michelle (Gwyneth Paltrow). Zij woont sinds kort in hetzelfde gebouw, in een appartement dat betaald wordt door een rijke man met wie zij omgaat.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Two Lovers is losjes gebaseerd op Dostojevski's kortverhaal Witte nachten. Opmerkelijk zijn de scènes en gesprekken tussen Michelle en Leonard, vanuit ramen op de binnenplaats, die een hommage zijn aan Rear Window van Alfred Hitchcock. Ook aan Les Quatre Cents Coups van François Truffaut maakte James Gray een hommage, met de scène waarin Joaquin Phoenix wandelt over het strand om een paar stappen in de oceaan te nemen. Ten slotte werd de laatste scène geïnspireerd op de epiloog van L'Éducation sentimentale door Gustave Flaubert. De film werd opgenomen in november 2007, in New York en een aantal locaties in New Jersey zoals Hoboken, Jersey City en Lincoln Park met een budget van ongeveer 12.000.000 dollar. Het was de laatste film van Joaquin Phoenix voor zijn "pensioen", dat uiteindelijk een hoax bleek te zijn voor een mockumentary. De première vond plaats op het filmfestival van Cannes in 2008.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]