Franco Zeffirelli

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Franco Zeffirelli
Franco Zeffirelli (2008)
Franco Zeffirelli (2008)
Volledige naam Gian Franco Corsi Zeffirelli
Geboren 12 februari 1923
Overleden 15 juni 2019
Geboorteland Vlag van Italië (1861-1946) Italië
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Gian Franco Corsi Zeffirelli (Florence, 12 februari 1923Rome, 15 juni 2019) was een Italiaanse filmregisseur. Hij was ook een theaterregisseur, ontwerper en producent van opera-, theater-, film- en televisieproducties.

Internationaal was Franco Zeffirelli het meest bekend omdat hij de filmversie uit 1968 van Shakespeares Romeo en Julia geregisseerd heeft, en waarvoor hij genomineerd werd voor een Oscar. Ook zijn televisieserie Jezus van Nazareth uit 1977 kreeg veel waardering en wordt in sommige landen nog steeds uitgezonden tijdens het paasweekeinde.

Biografie[bewerken]

Zeffirelli groeide op in Florence onder toezicht van de Britse expatgemeenschap. Hij was sterk betrokken bij de zogenaamde Scorpioni die ook de inspiratie vormden voor zijn semiautobiografische film Tea with Mussolini uit 1999.

Gedurende de Tweede Wereldoorlog vocht hij met partizanen voordat hij zich aansloot bij de Engelse troepen van de 1ste Schotse Garde en als tolk fungeerde. In de naoorlogse jaren studeerde hij kunst en architectuur aan de Universiteit van Florence en werkte hij met regisseurs als Vittorio De Sica, Roberto Rossellini en Luchino Visconti. New York. Al snel schakelde hij over naar de film.

Zeffirelli is regisseur geweest van veel operaproducties in Italië, maar ook in de Verenigde Staten. Noemenswaardig is zijn productie van Tosca met Maria Callas In de jaren zestig maakte hij naam als ontwerper en regisseur van zijn eigen toneelstukken in Londen en en Tito Gobbi in het Royal Opera House uit 1964, maar ook zijn producties voor de Metropolitan Opera in New York, waaronder La bohème en Turandot. Ten slotte was zijn decorontwerp van Madama Butterfly in het najaar van 1985 voor de opera van Chicago opmerkelijk.

In november 2004 kreeg hij een hoge Britse onderscheiding. In 1999 ontving hij op het Internationaal filmfestival van Karlsbad de Kristallen Bol voor zijn uitzonderlijke artistieke bijdrage aan de film in de hele wereld.

Door vele religieuze groepen is hij beschuldigd van wat zij noemen de blasfemische weergave van Bijbelse figuren in zijn films, maar hij kreeg ook kritiek uit de hoek van de homoseksuele beweging vanwege zijn openlijke steun aan de rooms-katholieke kerk met betrekking tot homoseksuele kwesties.

In 2007, teleurgesteld over de manier waarop paus Benedictus XVI zich presenteerde in de media, bood Zeffirelli openlijk zijn diensten aan aan de Pontiff als imageconsultant. Hij zou hierover gezegd hebben: "Ik ben een christen tot in het diepste van mijn geest".[1]

Zeffirelli overleed in Rome na een lang ziekbed.[2]

Politiek[bewerken]

Zeffirelli was lid van de Italiaanse senaat in de jaren zeventig voor de christendemocraten. In 1994 in 1996 werd hij opnieuw gekozen als senator, nu als vertegenwoordiger van het conservatieve Forza Italia.

Geselecteerde films[bewerken]

Externe links[bewerken]