Universiteit van Florence

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Universiteit van Florence
Università degli Studi di Firenze
Een collegezaal
Afkorting UNIFI
Latijnse naam Florentina Studiorum Universitas
Locatie Florence, Italië
Opgericht 1321
Rector Augusto Marinelli
Studenten Circa 59,500
Personeel 2,288
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Universiteit van Florence (Italiaans: Università degli Studi Di Firenze) is een van de grootste en oudste universiteiten in Italië. Zij bestaat uit twaalf faculteiten en heeft ongeveer 60.000 ingeschreven studenten.

De universiteit, die van Studium Generale is geëvolueerd, is in 1321 door de Florentijnse Republiek opgericht. De Studium werd erkend door Paus Clemens VI in 1349, en werd gemachtigd om regelmatige academische titels te verlenen. De Paus stelde ook vast dat de eerste Italiaanse faculteit van theologie in Florence zou zijn. De Studium werd een keizeruniversiteit in 1364, maar werd verplaatst naar Pisa in 1473 toen Lorenzo I de' Medici controle over Florence kreeg. Karel VIII van Frankrijk zorgde ervoor dat de titel terugkwam van 1497 tot 1515, maar het werd opnieuw verplaatst naar Pisa toen de Medici de macht terugkregen.

In 1859 werd het de Istituto di Studi Pratici e di Perfezionamento, een jaar later werd het erkend als een volledige universiteit door de toenmalige regering. In 1923 werd het officieel benoemd tot universiteit door het Italiaanse Parlement.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]