Dennis Quaid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dennis Quaid
Dennis Quaid Blue Angels.JPEG
Algemene informatie
Volledige naam Dennis William Quaid
Geboren 9 april 1954
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1975-heden
Beroep Acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Dennis William Quaid (Houston, Texas, 9 april 1954) is een Amerikaans acteur. Hij werd in 2003 genomineerd voor een Golden Globe voor zijn bijrol in Far from Heaven. Meer dan vijf andere acteerprijzen werden hem daadwerkelijk toegekend.

Biografie[bewerken]

Beginjaren[bewerken]

Quaid is de zoon van elektricien William 'Buddy' Quaid en Nita Quaid. Hij heeft een oudere eveneens acterende broer Randy Quaid en een jongere halfbroer genaamd Buddy Quaid. Op Bellaire High School in Bellaire volgde hij zijn eerste dramalessen, later ook op de Universiteit van Houston. Hij stopte voortijdig met zijn studie en ging op zijn twintigste naar Hollywood, waar zijn broer Randy al een acteercarrière begonnen was. De eerste jaren leefde hij in armoede.

Filmcarrière[bewerken]

Na enkele kleine rolletjes eind jaren zeventig maakte hij in 1979 voor het eerst indruk in de film Breaking Away. Zijn doorbraak volgde in 1983 met zijn rol als astronaut in de film The Right Stuff, waar hij goede kritieken voor kreeg. Hierna kreeg hij meer aanbiedingen voor rollen. In 1987 was hij onder andere te zien in The Big Easy en Innerspace. Op de set van de laatste film ontmoette hij zijn latere vrouw, Meg Ryan. In 1989 wist hij veel indruk te maken met de rol van Jerry Lee Lewis in de biografische film Great Balls of Fire.

In de jaren negentig ging het slechter met zijn carrière, mede door een cocaïneverslaving. Enkele films waarin hij te zien was zijn onder andere Postcards from the Edge (1990), met Meryl Streep, en Dragonheart (1996), waarin zijn tegenspeler een draak is met de stem van Sean Connery. Vanaf 1998 leek het beter te gaan met zijn carrière. Dat jaar speelde hij onder andere in de succesvolle remake van de Disneyfilm The Parent Trap (met een kleine Lindsay Lohan in de hoofdrol). In 1999 was hij te zien in Any Given Sunday van Oliver Stone, in 2000 in Traffic van Steven Soderbergh en in 2004 in de rampenfilm The Day After Tomorrow. Voor zijn rol in de film Far from Heaven van Todd Haynes uit 2002 kreeg hij zeer goede kritieken. Hij werd onder andere genomineerd voor een Golden Globe. In deze film, die zich afspeelt in een buitenwijk in de jaren vijftig, is hij te zien als de echtgenoot (van Julianne Moore) die niet durft uit te komen voor zijn homoseksualiteit.

Privéleven[bewerken]

Behalve acteur is Quaid ook muzikant en speelt hij in zijn eigen band' Dennis Quaid and the Sharks. Hij is tevens een vaardig golfer en heeft zijn vliegbrevet.

Quaid trouwde driemaal: eerst met actrice P.J. Soles van 25 november 1978 tot 23 januari 1983, vervolgens met actrice Meg Ryan van 14 februari 1991 tot 16 juni 2001. Met Ryan kreeg hij zoon Jack Henry Quaid, geboren op 24 april 1992. Hij was drie jaar verloofd met actrice Lea Thompson, die hij in 1983 leerde kennen op de set van Jaws 3-D. Op 4 juli 2004 trouwde hij met Kimberly Buffington, met wie hij op 8 november 2007 via een draagmoeder een tweeling kreeg, Thomas Boone en Zoe Grace.[1] In oktober 2012 vroeg zijn vrouw Kimberly de scheiding aan.[2]

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]