Naar inhoud springen

Randy Quaid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Randy Quaid
Randy Quaid
Algemene informatie
Volledige naam Randall Rudy Quaid
Geboren 1 oktober 1950
Land Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1968 - heden
Beroep acteur, komiek
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Randall Rudy Quaid (Houston (Texas), 1 oktober 1950), bekend als Randy Quaid, is een Amerikaans acteur en de oudere broer van acteur Dennis Quaid. Hij werd genomineerd voor zowel een Academy Award, een Golden Globe als een BAFTA Award voor The Last Detail. In 1988 schreef hij daadwerkelijk een Golden Globe op zijn naam voor de televisiefilm LBJ: The Early Years.

Quaid werd ontdekt door Peter Bogdanovich, toen hij studeerde aan de Universiteit van Houston, in Houston. In de meer dan 30 jaar dat Quaid acteert, verscheen hij inmiddels in meer dan 90 films.
Hij was voor het eerst te zien in The Last Picture Show, toen hij Jacy Farrow (Cybill Shepherd) naar het skinny dipping (naaktzwemmen) in een zwembad begeleidde. Het was de eerste van de verscheidene rollen die Quaid heeft gehad onder Bogdanovich en/of gebaseerd op werken van Larry McMurtry.

Quaid trouwde in 1989 met Evi, zijn tweede echtgenote. Hij was eerder van 1980 tot en met 1985 getrouwd met Ella Jolly, met wie hij dochter Amanda Marie kreeg.

*Exclusief dertig televisiefilms