Rain Man

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rain Man
Regie Barry Levinson
Producent Peter Guber
Mark Johnson
Jon Peters
Scenario Barry Morrow
Ronald Bass
Hoofdrollen Dustin Hoffman
Tom Cruise
Valeria Golino
Muziek Hans Zimmer
Montage Stu Linder
Cinematografie John Seale
Distributie United Artists
Première 16 december 1988
Genre Drama
Speelduur 133 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 25.000.000
Opbrengst $ 354.825.435
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Rain Man is de titel van een Amerikaanse roadmovie uit 1988, geregisseerd door Barry Levinson.

De film gaat over Charlie Babbitt (Tom Cruise), een egoïstische yuppie, die ontdekt dat het grootste gedeelte van de erfenis van zijn vader gaat naar Raymond (Dustin Hoffman), zijn autistische broer, van wiens bestaan Charlie niets af wist.

Het scenario van de film werd geschreven door Ronald Bass en Barry Morrow. Het personage Raymond is gebaseerd op Kim Peek, een verstandelijk beperkte man met savantsyndroom.

Rain Man won vier Oscars, voor Beste Film, Beste Regie, Beste Acteur en Beste Originele Scenario. De film was één van de best bezochte en meest succesvolle films van 1988.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Wanneer Charlie Babbitt hoort dat zijn rijke vader, van wie hij lange tijd vervreemd was, is overleden, reist hij van Los Angeles naar Cincinnati om de erfenis op te halen. Daar ontdekt hij dat het meeste geld gaat naar een onbekende partij en hij slechts de Buick Roadmaster van zijn vader krijgt. Hij ontdekt dat de onbekende partij zijn oudere broer Raymond is. Raymond heeft het syndroom van Kanner en kan eenvoudigweg de lastigste wiskundeopgaven oplossen, trivia uit zijn hoofd leren en heeft een dwangmatige dagelijkse routine. Hij heeft echter lage sociale vaardigheden. Charlie neemt Raymond mee op een reis, in de eerste plaats om Raymond ervan te overtuigen om hem een gedeelte van het geërfde fortuin te geven. In Las Vegas hoopt Charlie misbruik te maken van Raymonds wiskundeknobbel bij blackjack. Uiteindelijk realiseert Charlie hoe geldzuchtig hij is en betert hij zijn leven.

Rolverdeling[bewerken]

Dustin Hoffman

Qantas[bewerken]

Als Charlie samen met zijn broer wil vliegen, wil Raymond niet mee. Hij noemt alle ongelukken met de luchtvaartmaatschappijen op waarmee ze zouden kunnen vliegen. Charlie vraagt Raymond of er dan wel een luchtvaartmaatschappij is die nooit is gecrasht. Daarop antwoordt Raymond "Qantas never crashed". Inderdaad heeft Qantas nooit een fataal ongeluk gehad met een straalvliegtuig.

Theaterversie[bewerken]

In 2008 ging in Londen de theaterversie van Rain Man in première, in een bewerking van Dan Gordon en Josh Hartnett in een van de hoofdrollen. Het stuk werd ook gespeeld in Duitsland. In februari 2012 beleefde het stuk zijn Nederlandse première bij De Utrechtse Spelen met onder meer Paul Kooij, Benja Bruijning en Anna Drijver in de hoofdrollen.

Filmmuziek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Rain Man (album) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De film Rain Man bevat de volgende nummers:

  1. Iko Iko - The Belle Stars
  2. Scatterling Of Africa - Johnny Clegg en Savuka
  3. Dry Bones - The Delta Rhythm Boys
  4. At Last - Etta James
  5. Lonely Avenue - Ian Gillan en Roger Glover
  6. Nathan Jones - Bananarama
  7. Leaving Wallbrook/On The Road - Hans Zimmer
  8. Las Vegas / End Credits - Hans Zimmer
  9. Stardust - Rob Wasserman met Aaron Neville
  10. Beyond The Blue Horizon - Lou Christie