Man of the Year

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Man of the Year
Tagline Could this man be our next president?
Kan deze man onze nieuwe president zijn?
Regie Barry Levinson
Producent James G. Robinson, Robert N. Fried, Desmon Mason
Scenario Barry Levinson
Hoofdrollen Robin Williams
Christopher Walken
Laura Linney
Muziek Graeme Revell
Montage Blair Daily
Steven Weisberg
Cinematografie Dick Pope
Distributie Universal Pictures
Première Verenigde Staten: 13 oktober 2006
Nederland: 25 januari 2007
België: 14 maart 2007
Genre Komedie, Drama
Speelduur 115 min.
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget $20 miljoen
Opbrengst $41 miljoen (september 2007)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Man of the Year is een politieke komediefilm die is geregisseerd door Barry Levinson, met in de hoofdrol Robin Williams. Bijrollen hebben Christopher Walken, Laura Linney, Lewis Black en Jeff Goldblum.

In de film geeft Williams gestalte aan Tom Dobbs, de presentator van een komisch-/politiekpraatprogramma dat veel weg heeft van de praatprogramma's van Jon Stewart en Bill Maher. Dobbs krijgt van miljoenen fans e-mail waarin ze hem aanmoedigen zich aan te melden voor het presidentschap, en hij besluit mee te doen. Tot ieders verbazing wordt hij uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen.

De film werd hoofdzakelijk negatief ontvangen door recensenten. Velen waren negatief te spreken over de omslag van een komediefilm naar een thriller halverwege de film. Toch was de film een bescheiden succes met een opbrengst van ruim veertig miljoen dollar.

De film ging in première op 13 oktober 2006.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Tom Dobbs is presentator van een satirisch, politiekgetint praatprogramma. Wanneer de presidentsverkiezingen voor de deur staan sturen zijn fans miljoenen e-mails waarin ze hem aanmoedigen zich verkiesbaar te stellen. Hij blijkt zeer succesvol en wordt nog beroemder als hij meedoet aan een nationaal politiek debat. Als hij de verkiezingen wint en hij de nieuwe president van de Verenigde Staten wordt staat iedereen perplex. Eleanor Green, een voormalig medewerkster van stemmachinesfabrikant "Delacroy", ontdekt echter dat de stemmachines niet goed gewerkt hebben, het aantal stemmen raakt namelijk in conflict met dubbele letters in de namen van de presidentskandidaten. Terwijl de fabrikant de fout probeert te verdoezelen zoekt Green contact met Dobbs om hem te waarheid te vertellen.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Williams, Robin Robin Williams Tom Dobbs
Walken, Christopher Christopher Walken Jack Menken
Linney, Laura Laura Linney Eleanor Green
Black, Lewis Lewis Black Eddie Langston
Goldblum, Jeff Jeff Goldblum Stewart
Alpay, David David Alpay Danny

Trivia[bewerken]

  • Een agent voor de Geheime Dienst spreekt Dobbs aan als "Mr. President", terwijl een net-verkozen president wordt aangesproken met de titel "Mr. President-elect".
  • De film werd niet op dvd uitgebracht in Duitsland omdat Universal van mening was dat de nasynchronisatie van slechte kwaliteit was.