Sleepers (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sleepers
Tagline When friendship runs deeper than blood
Regie Barry Levinson
Producent Peter Giuliano
Scenario Lorenzo Carcaterra (boek), Barry Levinson (scenario)
Hoofdrollen Kevin Bacon, Billy Crudup, Robert De Niro, Vittorio Gassman, Minnie Driver, Dustin Hoffman, Ron Eldard, Jason Patric, Brad Pitt, Terry Kinney, Brad Renfro
Muziek John Williams
Montage Stu Linder
Cinematografie Michael Ballhaus
Distributie Warner Bros. Pictures
Première 1996
Genre Actie/drama
Speelduur 147 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Gewonnen prijzen 1
Overige nominaties 5
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sleepers is een Amerikaanse actie-/dramafilm uit 1996 van regisseur Barry Levinson. Deze baseerde het verhaal op Lorenzo Carcaterra's boek Hell's Kitchen. De film werd genomineerd voor een Academy Award voor beste originele muziek.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Tommy Marcano, John Reilly, Lorenzo 'Shakes' Carcaterra en Michael ‘Mike’ Sullivan zijn vier straatschoffies die opgroeien in Hell's Kitchen. Behalve kleine diefstalletjes en kwajongensstreken, hebben ze geen echt kwaad in de zin. Ze werken voor een gangster genaamd King Benny, die hen smeergeld laat afleveren bij de politie. Op een dag besluiten ze een grap uit te halen met een hotdogverkoper door zijn kar te stelen. De grap gaat echter gruwelijk mis wanneer de kar per ongeluk een metrostation in wordt geduwd en een man verplettert. Deze overleeft het maar net, maar is zwaargewond.

De vier worden voor hun daad veroordeeld tot een jaar opsluiting in een heropvoedingstehuis. Het wordt een jaar vol vernedering, geweld en seksueel misbruik door de bewaarders. Hun enige toevlucht is de behulpzame priester Father Bobby, die de jongens erdoor probeert te slepen.

Dertien jaar later zijn de getraumatiseerde Marcano en Reilly op het criminele pad geraakt, wanneer ze bij toeval hun vroegere kwelgeest uit het tehuis, Sean Nokes, tegenkomen. De twee zien hun kans schoon om wraak te nemen en schieten hem dood. Hierop roepen Shakes en Mike de hulp in van hun jeugdvriend, Carol Martinez, Father Bobby, King Benny, een agent genaamd Nick Davenport en de kansloos lijkende advocaat Danny Snyder om de twee bij te staan bij de rechtszaak, en eindelijk het misbruik in het tehuis aan te kaarten. Mike, die nu werkt als assistent openbaar aanklager, zorgt dat hij de zaak toegewezen krijgt. Hij moet het heropvoedingstehuis vertegenwoordigen in de zaak, maar maakt in het geheim plannen te verliezen bij wijze van wraak. Shakes en Carol gebruiken hun contacten om meer informatie te krijgen over de bewakers in het tehuis.

In de rechtszaak komen de wantoestanden in het tehuis aan het licht. Father Bobby redt Marcano en Reilly door te liegen dat ze de avond van de moord op Nokes bij hem waren, en ze worden vrijgesproken.

In de epiloog wordt onthuld dat Marcano en Reilly hun criminele leven voortzetten, en enkele jaren later dood worden gevonden. Mike wordt ontslagen wegens het verliezen van de zaak, verhuist naar Engeland, en gaat daar werken als timmerman. Shakes blijft werken bij de New York Times, en wordt uiteindelijk een succesvol journalist.

Rolverdeling[bewerken]

Rol Acteur
Lorenzo "Shakes" Carcaterra Joseph Perrino Jason Patric
Michael Sullivan Brad Renfro Brad Pitt
Tommy Marcano Jonathan Tucker Billy Crudup
John Reilly Geoffrey Wigdor Ron Eldard
Father Bobby Robert De Niro
Sean Nokes Kevin Bacon
Henry Addison Jeffrey Donovan
Adam Styler Lennie Loftin
Ralph Ferguson Terry Kinney
King Benny Vittorio Gassman
Danny Snyder Dustin Hoffman
Carol Martinez Minnie Driver
Fred Carlson John Slattery

Achtergrond[bewerken]

  • Sleepers was het filmdebuut van acteur Billy Crudup.
  • De kabeltelevisie-versie van de film bevat de disclaimer dat de autoriteiten van New York ontkennen dat de gebeurtenissen uit de film ooit hebben plaatsgevonden, maar dat Carcaterra bij zijn verhaal blijft.

Prijzen en nominaties[bewerken]

jaar prijs categorie genomineerde(n) uitslag
1997 Academy Award beste muziek John Williams genomineerd
Young Artist Award Best Performance in a Feature Film - Leading Young Actor Joseph Perrino Genomineerd
Best Performance in a Feature Film - Supporting Young Actor Geoffrey Wigdor
YoungStar Award Best Performance by a Young Actor in a Drama Film Joseph Perrino Genomineerd
Best Performance by a Young Actor in a Drama Film Brad Renfro
1998 ALFS Award British Supporting Actress of the Year Minnie Driver gewonnen

Externe link[bewerken]