Diner (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Diner
Tagline Suddenly, life was more than french fries, gravy and girls.
Regie Barry Levinson
Producent Jerry Weintraub
Scenario Barry Levinson
Muziek Bruce Brody
Ivan Král
Montage Stu Linder
Cinematografie Peter Sova
Distributie Metro-Goldwyn-Mayer
Première 1982
Speelduur 110 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget 5 miljoen Amerikaanse dollar
Opnamelocatie Baltimore
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Diner is een Amerikaanse film uit 1982, geschreven en geregisseerd door Barry Levinson. Het was het regiedebuut van Levinson en het eerste deel van zijn Baltimore-reeks.

Verhaal[bewerken]

Eind 1959. Zes vrienden die elkaar kennen sinds de middelbare school, staan nu op de drempel van de volwassenheid. Zij komen nog regelmatig samen in een eethuisje (een Diner) in Baltimore, maar weldra zullen hun wegen uiteengaan.

Shrevie is al getrouwd, maar kan moeilijk afscheid nemen van zijn jeugd, geconcretiseerd door zijn verzameling platen, en ontsteekt in woede wanneer zijn vrouw Beth zijn classificatiesysteem niet respecteert. Boogie studeert rechten, maar heeft speelschulden en sluit weddenschappen af op zijn verleidingskunsten. Eddie wil pas met zijn vriendin trouwen, als zij voldoende kennis over honkbal kan voorleggen. Billy weet niet goed of hij klaar is voor het huwelijk, ook al heeft hij zijn vriendin zwanger gemaakt. Fenwick zakt weg in cynisme. Modell tenslotte hangt gewoon wat rond.

Rolverdeling[bewerken]

Kenmerken[bewerken]

De film biedt geen visueel spektakel. De sterkte ligt in de spitante dialogen. De studiobazen van Metro-Goldwyn-Mayer hadden last om te begrijpen dat de dialogen die schijnbaar nergens over gaan, net de kracht van de film uitmaken.

De film werd genomineerd voor de Academy Award voor beste origineel scenario.

Op basis van de film maakte Levinson een pilot voor een televisieversie. Hierin nam enkel Paul Reiser zijn oorspronkelijke rol op. Boogie werd hierin vertolkt door Michael Madsen. De televisiereeks werd uiteindelijk niet geproduceerd.

Externe link[bewerken]