Volubilis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Archeologisch Volubilis
Werelderfgoed cultuur
Volubilis,Morocco.jpg
Land Vlag van Marokko Marokko
UNESCO-regio Arabische Staten
Criteria ii, iii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 836
Inschrijving 1997 (21e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Volubilis was een Romeinse nederzetting in het noorden van het huidige Marokko. Vermoedelijk is de stad gebouwd op de resten van een eerdere stad van de Carthagers uit de 3e eeuw voor Chr.

Volubilis was het bestuurlijke centrum voor dit deel van Romeins Afrika. In de vruchtbare regio werd grootschalig graan verbouwd en geëxporteerd naar Rome. In Volubilis vonden ook de contacten plaats tussen de Berber stammen en de Romeinen. De Romeinen zijn er nooit in geslaagd deze stammen te onderwerpen. Wanneer dat wederzijds voordeel opleverde werkten de Berbers met de Romeinen samen.

Anders dan in het geval van veel andere Romeinse steden werd Volubilis niet verlaten nadat de Romeinen in de 3e eeuw hun steunpunten in dit deel van Afrika waren kwijtgeraakt. Het Latijn bleef nog eeuwenlang in gebruik en werd pas door de Arabische opmars aan het einde van de 7e eeuw verdrongen.

Gedurende een periode van 1000 jaar bleven er mensen in Volubilis wonen. De stad werd pas in de 18e eeuw verlaten om te worden afgebroken en bouwmateriaal te leveren voor de constructie van de paleizen van Moulay Ismail in het nabijgelegen Meknes. Als deze afbraak niet had plaatsgevonden dan was Volubilis misschien een van de best bewaarde Romeinse locaties geweest. Desondanks zijn de ruïnes in goede staat en bevinden zo’n 30 mozaïeken van hoge kwaliteit zich nog op hun originele plaats.

In 1997 is Volubilis toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Dicht bij Volubilis ligt het stadje Moulay Idriss. Het is vanuit Volubilis te zien.

Externe link[bewerken]