Gary Lightbody

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gary Lightbody
Lightbody in 2006
Algemene informatie
Volledige naam Gary Lightbody
Geboren 15 juni 1976
Geboorteplaats BangorBewerken op Wikidata
Land Vlag van Noord-Ierland NIR
Werk
Jaren actief 1994-heden
Genre(s) Indierock
powerpop
alternatieve rock
Instrument(en) Gitaar
Zang
Officiële website
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Actief in Snow Patrol
Functie(s) Zanger
Gitarist
In deze formatie 1994-heden
Actief geweest in The Reindeer Section
Functie(s) Zanger
Gitarist
In deze formatie 2001-2002
Actief in Listen... Tanks!
Functie(s) Zanger
Gitarist
In deze formatie 2009-heden
Actief in Tired Pony
Functie(s) Zanger
Gitarist
In deze formatie 2009-heden
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Gary Lightbody (Bangor, 15 juni 1976) is een Noord-Ierse muzikant en songwriter. Hij is de vocalist, schrijver, en gitarist van de alternatieve rockband Snow Patrol.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Op vijftienjarige leeftijd begon Lightbody met het schrijven van liedjes. Als tiener luisterde hij naar muziek van onder andere Super Furry Animals, Quincy Jones, Kool & the Gang en Michael Jackson. In zijn jeugd droomde hij "de grootste rockster te worden op aarde" zoals Bono, maar hij was "niet cool genoeg". Hij studeerde Engelse taal aan de Universiteit van Dundee en is daar afgestudeerd. Hij is fan van de X-Men, vooral Wolverine. Hij heeft veel strips gekocht als kind en heeft er een aantal nooit geopend, in de hoop dat ze op een dag zeldzaam zijn en hij ze kan verkopen.

Snow Patrol[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Snow Patrol voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Lightbody startte met Mark McClelland en drummer Michael Morrison in 1994 een band genaamd Shrug. Morrison stapt een paar jaar later uit de band en de band wordt hernoemd naar Polarbear en vervolgens naar Snow Patrol. Onder deze naam worden de albums Songs for Polarbears en When It's All Over We Still Have to Clear Up uitgebracht, die commercieel niet goed werden ontvangen. De band verwisselde van label en samen met producer Jacknife Lee wordt Final Straw in 2003 uitgebracht, waardoor de band doorbrak. Eyes Open en A Hundred Million Suns volgen. In november 2011 kwam hun zesde album Fallen Empires uit.

The Reindeer Section[bewerken | brontekst bewerken]

Na de frustraties ontstaan uit het falen van Snow Patrol na de eerste twee albums, richtte Lightbody met personen uit verschillende bands van hetzelfde label een supergroep op. Samen brachten ze twee albums uit, Y'All Get Scared Now, Ya Hear uit 2001 en Son of Evil Reindeer waarbij de single You Are My Joy van het laatste album het succesvolste was.

Problemen[bewerken | brontekst bewerken]

Lightbody heeft in het verleden gevochten met een alcoholverslaving. Op Disaster Button op het A Hundred Million Suns zingt Lightbody over een jongen in een dergelijke situatie en op Give Me Strength van het compilatiealbum Up to Now zingt hij over zijn vrienden die hem bijstonden in de voor hem zware perioden. Aan een avondje stappen hield Lightbody een kaakfractuur over, dat pas jaren later in 2010 aan het licht kwam.

Tired Pony[bewerken | brontekst bewerken]

Lightbody begon in 2009 een supergroep met Richard Colburn, Iain Archer, Jacknife Lee, Peter Buck, Scott McCaughey en Troy Stewart. Lightbody wilde graag een countryalbum maken, daarom heeft hij de hulp gevraagd van Peter Buck van de band R.E.M. Het uiteindelijk door het genre beïnvloede eerste album The Place We Ran From werd uitgebracht op 12 juli 2010. De eerste single Dead American Writers kwam op 28 september uit.