Jackass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jackass
Genre Komedieserie
reality
Speelduur 22-23 minuten
Bedenker Jeff Tremaine
Johnny Knoxville
Spike Jonze
Hoofdrollen Johnny Knoxville
Bam Margera
Steve-O
Chris Pontius
Ryan Dunn
Brandon DiCamillo
Raab Himself
Ehren McGhehey
Dave England
Preston Lacy
Jason Acuña
Muziek Corona van Minutemen
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Productie
Producent Dickhouse Productions
Uitzendingen
Start 12 april 2000
Einde 17 februari 2002
Afleveringen 27 (+3 specials)
Netwerk of omroep MTV
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Jackass was een televisieprogramma uit de VS, uitgezonden op MTV en bedacht door Jeff Tremaine, Johnny Knoxville en Spike Jonze. In de serie werden door een groep stuntmannen de meest absurde, lompe en gevaarlijke stunts uitgevoerd. Nadat de serie in 2002 tot een einde kwam, werden er meerdere succesvolle Jackass-films uitgebracht door Paramount Pictures. De serie heeft de basis gelegd voor de acteercarrières van onder anderen Johnny Knoxville en Bam Margera, en vele stuntmannen uit de serie hebben hun eigen spin-offserie gehad, zoals Bam Margera (Viva La Bam), Steve-O en Chris Pontius (Wildboyz), en Ryan Dunn (Commando VIP en HomeWrecker).

'Jackass' betekent in het Engels letterlijk 'mannelijke ezel' ('ass' is een ouderwets woord voor 'ezel' en een 'jack' is een mannetje). De term komt ongeveer overeen met het Nederlandse scheldwoord 'ezel': iemand die domme of roekeloze dingen doet.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Jackass is grotendeels ontstaan uit het skateboardtijdschrift Big Brother Magazine, waarvoor onder anderen Jeff Tremaine, Rick Kosick en Chris Pontius werkten, met bijdrages van Johnny Knoxville en Dave England. De filmpjes die zij maakten, waarin Jason "Wee-Man" Acuña als professionele skateboarder vaak een rol had, gaf Jeff Tremaine het idee een serie van soortgelijke filmpjes te maken. Hij stelde dit concept voor aan zijn vriend Spike Jonze, die ervoor zorgde dat MTV interesse kreeg in het concept.

De mannen van Big Brother Magazine kregen de skate- en stuntfilmpjes van de CKY Crew te zien, waarin Bam Margera, Ryan Dunn, Brandon DiCamillo en Raab Himself de hoofdrollen hadden. Zij sloten zich aan bij de groep stuntmannen die aan het filmen waren voor wat later Jackass zou worden. Ten slotte werden Steve-O (een clown uit Florida) en Ehren McGhehey (als vriend van Dave England) ook lid van de groep, en werd Preston Lacy bij een castingsessie uit 5000 man gekozen omdat hij 4 bananen met schil kon eten.[1]

Stunts[bewerken | brontekst bewerken]

De stunts waren er vooral op gericht om de meeste absurde stunts (met een kano van een trap af, iemand met een grote katapult wegschieten, etc), extreem smerige dingen te eten dat meestal op overgeven eindigt (een wedstrijd van wie het eerst 5 liter melk kan op drinken, of eierpunch), tot provocerende zaken op straat uitvoeren (een speelgoedpop in een kinderwagen laten aanrijden) en het veroorzaken van zo veel mogelijk pijn (testen van stun guns, pepperspray, tasers en het gooien van biljartballen op gevoelige plaatsen).

Films[bewerken | brontekst bewerken]

Jackass: The Movie[bewerken | brontekst bewerken]

Na de laatste uitzending van de televisieserie van Jackass in 2002 besloot de Jackass-crew als laatste inspanning een Jackass-film te maken, Jackass: The Movie, als passend einde voor de serie. Deze film was niet gecensureerd en kreeg daarom nogal wat kritiek vanwege de absurde stunts en het expliciete taalgebruik. Toch werd de film een commercieel succes, in de Verenigde Staten alleen al bracht de film meer dan 60 miljoen dollar op.

Jackass Number Two en Jackass 2.5[bewerken | brontekst bewerken]

Na Jackass: The Movie, was er in eerste instantie een einde gekomen aan de Jackass-franchise. Nadat Johnny Knoxville echter te gast was bij het nieuwe programma van Steve-O en Chris Pontius, Wildboyz, ontstond er (samen met Jeff Tremaine) in 2006 toch animo voor een nieuwe film. De andere castleden verlieten hun eigen projecten en kwamen bijeen voor een nieuwe Jackass-film, genaamd Jackass Number Two.

Scènes die niet werden gebruikt voor deze film werden gecompileerd voor een straight-to-dvd-film, Jackass 2.5.

Jackass 3D en Jackass 3.5[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele Jackass-leden, waaronder Bam Margera, Johnny Knoxville en Steve-O, lieten eind 2009 via de pers weten dat ze plannen hadden voor een derde Jackass-film. Dit nieuws werd in december bevestigd door MTV Films en Paramount Pictures, die tevens lieten weten dat de film in oktober 2010 uit zou komen. In augustus 2010 werden de eerste trailers van de 3D film uitgezonden, en in oktober 2010 was de film in de bioscoop te zien.

In 2011 verscheen er een direct-to-video-film Jackass 3.5.

Single[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de film die in 2010 in 3D uitkwam, brachten de Jackass-leden een speciaal nummer uit in samenwerking met de band Weezer. Het nummer was getiteld Memories, verwijzend naar de plezierige tijd die ze gedrieën hadden doorgebracht. In de videoclip van het nummer zijn verschillende fragmenten uit de serie te zien.

Team[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Bijrollen[bewerken | brontekst bewerken]

Overige castleden[bewerken | brontekst bewerken]

Beroemdheden[bewerken | brontekst bewerken]

In het programma kwamen regelmatig beroemdheden voor.

In het programma leek het alsof alle stunters samen het programma maken. Dit was echter niet het geval, vanwege de grote afstanden tussen de woonplaatsen van de Jackass-leden. Knoxville, Pontius en Steve-O filmden de stunts in Los Angeles, Margera, DiCamillo, Dunn en Raab waren actief in West Chester en England en McGhehey namen hun stunts op in Oregon. Bij de studio in MTV werden alle stunts bij elkaar gevoegd tot één aflevering.

Opmerkelijke afleveringen[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van afleveringen van Jackass

Abduction (met Brad Pitt, Johnny Knoxville). Brad Pitt staat in de rij om kaartjes voor de film te kopen. Dan komt er een zwarte bus aanrijden en Knoxville, die in de bus is, zegt "Hey! You're Brad Pitt". Vervolgens duwen ze hem in de zwarte bus en rijden ze weg. Deze hele stunt werd gehouden met medeweten van Pitt. Hij ging namelijk een dagje mee met de crew van Jackass.

Mianus (met Johnny Knoxville, Rick Kosick). Knoxville en Kosick rijden door de straten van het plaatsje Mianus in Connecticut. Ze maken daar schuine woordgrappen van de naam Mianus, dat klinkt als my anus. Tijdens het rijden roepen ze teksten zoals "Are there famous people in Mianus" en "Look! Rick's pumping in Mianus!".

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Al sinds de eerste aflevering worden de kijkers regelmatig gewaarschuwd dat de stunts gevaarlijk zijn en niet mogen worden nagedaan, en dat opnamen van zelfverzonnen stunts niet worden uitgezonden door MTV. Deze waarschuwingen worden aan het begin en het eind van elke aflevering getoond. Bij gevaarlijke stunts worden deze waarschuwingen herhaald, en wordt het Jackass-logo (een doodshoofd met twee krukken) rechtsonder in beeld gebracht. Ondanks deze waarschuwingen zijn er gevallen bekend van kinderen en tieners die Jackass-stunts imiteren en vervolgens dodelijk gewond raken.[2] Onder andere Joseph Lieberman (senator van Connecticut) begon in 2001 een campagne om MTV over te halen te stoppen met de serie. MTV gaf gedeeltelijk toe en zei Jackass niet meer te zullen uitzenden voor 10 uur 's avonds. Na blijvend protest van Lieberman besloot MTV bovendien te stoppen met het herhalen van nieuwere afleveringen, tot ongeloof van het Jackass-team.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]