Stuntman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het gelijknamige album, zie Stuntman (album)
Pyrotechnische stunt op de Giant Auto Rodéo in Ciney (België), 2008
Stuntman Jean-Pierre Goy

Een stuntman of stuntvrouw is iemand die gevaarlijke stunts uithaalt, vaak beroepsmatig.

Sommige stuntmannen en - vrouwen treden op als entertainer, anderen werken als stunt doubles (stunt-dubbelgangers) voor film-, televisie- en toneelacteurs. Sommige stuntmannen of -vrouwen werken als stunt coordinator, iemand die de stunts in een film, televisieprogramma of toneelstuk coördineert.

Een beroemde stuntman is Evel Knievel, die bekend werd door zijn langeafstandsprongen op de motor. Ook Harry Houdini werkte als stuntman, en Jackie Chan begon zijn carrière als stuntman.

Sinds 2001 worden jaarlijks in Los Angeles de Taurus World Stunt Awards aan stuntmannen en -vrouwen uitgereikt.

Wetenswaardigheden[bewerken]

  • Jerom uit de stripreeks Suske en Wiske heeft als bijnaam "De Gouden Stuntman".
  • Tijdens de opnames van de Nederlandse film Amsterdamned haalde de Britse stuntman Nick Gillard het Guinness Book of Records door met een speedboot over twee bruggen te springen, een recordsprong van 67 meter.
  • In september 2002 bepaalde de Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties inzake de kwestie van de Franse stuntman Manuel Wackenheim dat dwergwerpen indruist tegen de menselijke waardigheid. De 1 meter en 14 centimeter lange Wackenheim, voor wie de sport een bron van inkomsten was, had zich fel verzet tegen een verbod op dwergwerpen.

Andere betekenissen[bewerken]