Johnny Knoxville

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Johnny Knoxville
Knoxville in 2011
Algemene informatie
Volledige naam Philip John Clapp
Geboren 11 maart 1971
Geboorteplaats Knoxville, Tennessee, VS
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Bijnaam P.J. Clapp
Werk
Pseudoniem Johnny Knoxville
Jaren actief 1992–heden
Beroep acteur, filmproducer, scenarioschrijver, komiek
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Phillip John Clapp (Knoxville, 11 maart 1971), beter bekend als Johnny Knoxville, is een Amerikaans acteur, bekend van het MTV-televisieprogramma Jackass. Knoxville speelde verder in films als The Dukes of Hazzard, Daltry Calhoun en The Ringer.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Knoxville verhuisde nadat hij opgroeide in Knoxville naar Californië, met als plan om daar acteur te worden. Eerst verscheen hij in reclames. Ook ging hij schrijven voor tijdschriften. Knoxville schreef voor diverse tijdschriften artikelen waarvoor hij zelfverdedigingsspullen eerst op zichzelf uittestte. Jeff Tremaine, die zelf het tijdschrift Big Brother uitgaf, stelde voor om die tests te filmen. De samenwerking met Knoxville verliep goed, en hij werd een vaste medewerker van Big Brother, samen met onder anderen Steve-O, Chris Pontius en Dave England.

Ondertussen maakte Bam Margera skatevideo's. Knoxville en Tremaine verzonnen een televisieprogramma waarin video's van Bam Margera gecombineerd zouden worden met Big Brother-filmpjes. Tremaine kreeg hulp van zijn vriend Spike Jonze om een televisieomroep te vinden die het programma zou willen uitzenden. MTV werd de gelukkige, en Jackass was geboren. Het programma Jackass werd een groot succes. Tijdens een speciale aflevering deden Knoxville, Steve-O, Chris Pontius, Jeff Tremaine, cameramannen Dimitry Elyashkevich en Greg "Guch" Iguchi, en producent Trip Talyor mee aan de Gumball 3000. Na het eindigen van de serie werden er nog drie Jackass-films gemaakt.

Voordat Jackass werd uitgezonden, kreeg Knoxville een contract aangeboden om wekelijks wat stunts te doen voor het televisieprogramma Saturday Night Live. Hij weigerde echter. De reden daarvan is niet bekend, maar het is waarschijnlijk dat hij daar geen zin in had.

Knoxville heeft een dochter (geboren in 1996), die voortkwam uit zijn dertien jaar durende huwelijk met zijn inmiddels ex-vrouw Melanie Lynn Cates. Hij was van 2010 tot 2022 getrouwd met Naomi Nelson, met wie hij een zoon (geboren in 2009) en een dochter (geboren in 2011) heeft.

Knoxville is de neef van zanger en tekstschrijver Roger Alan Wade.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Johnny Knoxville van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.