Joe Lieberman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Joe Lieberman
Joseph Isadore Lieberman
Geboren 24 februari 1942
Stamford (Connecticut)
Politieke partij Onafhankelijk (sinds 2007)
Democratische Partij (1989-2007)
Partner Elizabeth Haas (1965-1981)
Hadassah Lieberman (sinds 1983)
Beroep Politicus
Advocaat
Religie Modern-orthodox joods[1]
Handtekening Handtekening
Senator voor Connecticut
Aangetreden 3 januari 1989
Einde termijn 3 januari 2013
Voorganger Lowell Weicker
Opvolger Chris Murphy
20e procureur-generaal van Connecticut
Aangetreden 5 januari 1983
Einde termijn 3 januari 1989
Voorganger Carl Ajello
Opvolger Clarine Nardi Riddle
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Joseph Isadore (Joe) Lieberman (Stamford (Connecticut), 24 februari 1942) is een Amerikaans oud-politicus eerst lid van de Democratische Partij maar sinds 2007 Onafhankelijk[2]. Hij was senator voor Connecticut van 1989 tot 2013. Hij was voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2000 de running mate van Al Gore. Vier jaar later deed hij zelf een gooi naar de presidentsnominatie van de Democratische Partij, maar trok zich terug wegens te weinig steun voor zijn kandidaatschap.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1988 versloeg Lieberman de relatief linkse Republikein Lowell Weicker, die al drie termijnen achter de rug had, in zijn eerste verkiezing voor de Senaat. Hij won met een marge van ongeveer 10.000 stemmen, nadat hij ook steun had gekregen van de rechtse vleugel van de Republikeinen die ontevreden was met Weickers gematigde beleid. Tijdens zijn campagne kreeg hij steun van Cubaanse Amerikanen die ontevreden waren met Weickers steun voor Fidel Castro.

Lieberman werd herkozen in 1994 met 67% van de stemmen en 350.000 stemmen meer dan de tegenkandidaat. In 2000 werd hij opnieuw herkozen. Net als Bill Clinton en Dick Gephardt, was Lieberman voorzitter van de Democratic Leadership Council.

Lieberman is een voorstander van een 'assertief' buitenlands beleid van de Verenigde Staten en steunt in grote lijnen de politiek van de Republikeinse president George W. Bush in Irak. Ook wil hij dat de Republikeinen en Democraten vaker samenwerken om tot oplossingen te komen. Dit heeft voor aanzienlijke weerstand bij de progressieve achterban van de Democraten gezorgd, zodanig zelfs dat in de Democratische primary (voorverkiezing) van Connecticut in augustus 2006 een tegenkandidaat, Ned Lamont, er met de Democratische nominatie voor de senaatsverkiezingen van 2006 vandoor ging. Lieberman deed daarom als onafhankelijk kandidaat mee aan de verkiezingen van 2006 en werd op 7 november herkozen met 50% van de stemmen. Lamont kreeg 40% van de stemmen. De Republikeinse kandidaat kreeg slechts 10% van de stemmen omdat vele Republikeinse kiezers op Lieberman stemden. Lieberman heeft zich aangesloten bij de Democratische fractie in de Senaat.

Bij de presidentsverkiezingen van 2008 steunde hij echter actief de Republikeinse kandidaat John McCain en gold zelfs lange tijd als diens favoriet om zijn running mate te worden. Op de Republikeinse Conventie vergeleek hij McCain met president Clinton: beiden waren voorstanders van samenwerking in het politieke midden.

In 2008 heeft Lieberman als voorzitter van de Senate Homeland Security and Governmental Affairs Committee pogingen gedaan om filmpjes van YouTube te laten verwijderen vanwege vermeende terroristische inhoud. Hij deed dit tegen de achtergrond van een wetsvoorstel uit 2007, The Violent Radicalization and Homegrown Terrorism Prevention Act. Tegen deze wet ontstond protest van burgerbewegingen omdat zij vreesden dat de voorgestelde maatregelen zouden leiden tot discriminatie van moslims en het censureren van 'radicale' websites. Google wist zich met succes te verzetten tegen de pogingen van Lieberman om inhoud van YouTube verwijderd te krijgen.[3] De wet is niet overgenomen door de huidige regering-Obama.[4] In 2010 oefende Lieberman druk uit op Amazon om de hosting van WikiLeaks stop te zetten, nadat geheime correspondentie van Amerikaanse ambassades op deze site openbaar werd gemaakt. Op 19 januari 2011 maakte Lieberman bekend dat hij zich niet herverkiesbaar stelt in 2012.[5]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Lieberman is modern-orthodox joods en houdt zich aan veel joodse wetten maar is niet strikt-religieus. Hij was van 1965 tot 1981 gehuwd met Elizabeth (Betty) Haas. Met haar had hij twee kinderen, Matt en Rebecca. In 1982 ontmoette hij zijn tweede vrouw, Hadassah Freilich Tucker. Met haar heeft hij een dochter, Hani. Lieberman heeft ook een stiefzoon uit Hadassahs eerdere huwelijk, Ethan Tucker.

Zie de categorie Joe Lieberman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.