John McCain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Icoontje doorverwijspagina Zie John McCain (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van John McCain.
John McCain
John Sidney McCain III
John Sidney McCain III
Geboren 29 augustus 1936
Coco Solo (Panamakanaalzone)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Carol Shepp McCain (1965–1980)
Cindy Hensley McCain (sinds 1980)
Beroep Politicus
Militair (kapitein)
Religie Baptisme
Handtekening Handtekening
Website Officiële website
Senator voor Arizona
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 1987
Voorganger Barry Goldwater
Lid van het Huis van Afgevaardigden
voor het 1e congresdistrict van Arizona
Aangetreden 3 januari 1983
Einde termijn 3 januari 1987
Voorganger John Jacob Rhodes
Opvolger John Jacob Rhodes III
Portaal  Portaalicoon   Politiek

John Sidney McCain III (Coco Solo (Panamakanaalzone), 29 augustus 1936) is een Amerikaans politicus van de Republikeinse Partij. Hij is de senior Senator voor Arizona sinds 1987. Hij was lid van het Huis van Afgevaardigden voor het 1e congresdistrict van Arizona van 1983 tot 1987. McCain was de presidentskandidaat van de Republikeinse partij voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2008, maar verloor uiteindelijk van de Democratische kandidaat Barack Obama.[1]

Jeugd en opleiding[bewerken]

McCain is afkomstig uit een militaire familie. Zowel zijn grootvader, John S. McCain sr., als vader, John S. McCain jr., waren admiraal bij de Amerikaanse marine. McCain zelf studeerde af als luitenant-ter-zee aan de United States Naval Academy (vergelijkbaar met het Nederlandse KIM) in 1958 met een BSc. Zijn moeder is Roberta Wright McCain (1912).

Vietnamoorlog en krijgsgevangenschap[bewerken]

McCain in 1973, kort na zijn vrijlating uit Noord-Vietnamese krijgsgevangenschap

McCain werd vervolgens gevechtspiloot op vliegdekschepen. Tijdens de Vietnamoorlog ontsnapte hij ternauwernood aan de dood bij een zware brand op het vliegdekschip USS Forrestal (CV-59). Later in de oorlog, in 1967, werd hij tijdens zijn drieëntwintigste bombardementsvlucht boven Noord-Vietnam neergeschoten door het Noord-Vietnamese leger. Hierbij raakte hij zwaargewond en was hij ruim vijf jaar krijgsgevangen. Toen de Noord-Vietnamezen te weten kwamen dat hij de zoon van admiraal McCain was, wilden zij hem vrijlaten. De jonge McCain weigerde dit, tenzij Noord-Vietnam ook de andere krijgsgevangenen, die vóór McCain gevangen waren genomen, zouden vrijlaten.[2] Gedurende zijn gevangenschap werd hij gemarteld. Uiteindelijk werd hij dankzij de Parijse Vredesakkoorden in 1973 vrijgelaten.

Congres[bewerken]

In 1981 verliet McCain de marine met de rang van "captain", in Nederland vergelijkbaar met Kapitein ter zee en verhuisde naar Arizona. Hij werd in 1982 verkozen in het Huis van Afgevaardigden. Na twee termijnen als Afgevaardigde werd hij in 1986 verkozen tot de Amerikaanse Senaat. Alhoewel hij ideologisch bij het Amerikaans conservatisme te scharen valt, maakte McCain naam als een politicus met een eigen mening die er niet van terug schrok om van het standpunt van zijn eigen partij af te wijken. In de jaren tachtig raakte McCain verwikkeld in het 'Keating Five' schandaal. McCain overleefde dit schandaal en kreeg een reprimande van het Congres.

McCain was kandidaat voor de nominatie van de Republikeinse partij voor het presidentschap in 2000, maar werd verslagen door George W. Bush. Dit na enkele hevig uitgevochten voorverkiezingen in het vroege stadium van de race. Na onverwachts de voorverkiezing in New Hampshire en Michigan te winnen, moest McCain in South Carolina Bush voor zich laten. Het was ook onmiddellijk het einde van zijn kansen om de voorverkiezingen te winnen. McCain trok zich terug op 9 maart 2000 en sprak zijn steun uit voor Bush.

Republikeinse nominatie 2008[bewerken]

McCain tijdens zijn presidentscampagne (augustus 2008)

McCain werd lang getipt door de pers als de sterkste kandidaat voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen in 2008. Dit ondanks zijn leeftijd op dat moment van 71 jaar. Toch raakte zijn campagne reeds in een vroeg stadium in zware problemen, vooral door budgetproblemen. McCains situatie werd er niet beter op toen hij in de media kwam met zijn wetsvoorstel voor hervorming van de immigratiewetten. Deze zouden een de-facto amnestie inhouden voor illegale vreemdelingen. Voor een deel van de achterban van de Republikeinse partij was een amnestie onbespreekbaar. De campagne van McCain leek dan ook ten dode opgeschreven.

In de laatste maanden van 2007 maakte McCain echter een onverwachte comeback. Op 3 januari 2008 eindigde hij als vierde in de caucus in Iowa, om vervolgens in januari 2008 een aantal belangrijke voorverkiezingen te winnen, onder meer in New Hampshire en op 19 januari die in South Carolina en vervolgens op 29 januari in Florida.[3] McCain werd daardoor opnieuw de sterkste kandidaat voor de Republikeinse nominatie. Deze comeback was volgens politieke experts te danken aan zijn steun voor de 'surge' (troepenvermeerdering) in Irak, ook toen de meeste Amerikaanse politici daar zeer weigerachtig tegenover stonden. Toen in de loop van 2007 de situatie in Irak verbeterde en het sektarisch geweld minder werd, plukte McCain de vruchten van zijn steun. McCain verstevigde zijn positie door op Super Tuesday, in februari 2008, onder andere, de zeer belangrijke voorverkiezingen van Californië en New York te winnen.[3] Daarmee schakelde hij zijn voornaamste tegenstander, Mitt Romney, uit. Romney trok zich op 7 februari terug uit de race. McCain heeft reeds de steunbetuiging ontvangen van zijn vroegere tegenstander Romney, oud president George H.W. Bush en George W. Bush. Door zijn imago van eigenzinnig politicus heeft McCain veel aanhang bij gematigde Republikeinen en onafhankelijke kiezers. Vele conservatieve politici van zijn eigen partij staan echter sceptisch tegenover hem.

Op 29 augustus 2008 maakte McCain bekend dat hij de Alaskaanse gouverneur Sarah Palin had gekozen als running mate.[4]. Palin was het middelpunt van enkele schandalen,[5] maar wist zich wel in korte tijd tot een icoon van 'family values' en de 'voorbehoedsmethode' van "no-sex before marriage" te kronen.

McCains en Palins nominaties werden op de Republikeinse Partijconventie, van 1 tot 4 september, officieel bevestigd. Tijdens de verkiezingen op 4 november verloor hij echter van Barack Obama.

McCain schortte op 24 september 2008 zijn campagne voor korte tijd op vanwege de financiële crisis in de Verenigde Staten. Hij meldde zich in Washington te willen buigen over een oplossing. Twee dagen later hervatte de presidentskandidaat zijn campagne. Op dat moment was er echter nog geen overeenstemming in Washington over een reddingsplan voor de Amerikaanse economie. Wel was er volgens McCain voldoende vooruitgang geboekt zodat hij zijn campagne kon hervatten.

In 2012 steunde McCain de kandidatuur voor het presidentsschap van de Republikeinse Mitt Romney. Zelf veroverde hij voor de vijfde maal een Senaatszetel voor de staat Arizona.

Kabinet-Trump[bewerken]

Als loyaal Republikeinse boegbeeld bij uitstek bleef McCain, zij het met een toenemende innerlijke worsteling, de verrassend in november 2016 namens de Republikeinse Partij tot president verkozen Donald Trump, inhoudelijk steunen. Zelfs nadat Trump hem tijdens de campagne voor een publiek van aanhangers in een debat op hem reageerde met de sneer: "Ze zeggen dat McCain een oorlogsheld is omdat hij gevangengenomen werd. Ik houd meer van mensen die niet gevangen genomen werden. Misschien was hij een oorlogsheld, maar zojuist zei hij een heleboel slechte dingen over een heleboel mensen".

Trumps minachtende uitlatingen over vrouwen en het bluffen over zijn eigen seksueel intimiderende gedrag, getuige een op 7 oktober 2016 gepubliceerde video, waren voor McCain aanleiding alsnog reden om zijn steun aan de kandidatuur van Trump in te trekken. Hij steunde echter evenmin Hillary Clinton, maar diende wel de naam in van een goede conservatieve Republikein, die gekwalificeerd is om president te zijn.

Op 8 november 2016 slaagde McCain erin om voor de zesde maal een zetel in de Senaat te veroveren ten koste van zijn Democratische rivaal Ann Kirkpatrick.

Gedurende de eerste anderhalf jaar van diens ambtstermijn bleef McCain president Trump politiek inhoudelijk steunen op grote beleidspunten, zoals o.a. de Ziektekostenverzekering en de Belasting Hervorming

Daarentegen was hij een van de weinige Republikeinen in het Congres, die luid en duidelijk zijn afkeuring uitte in de vele gevallen dat Trump weer eens "vanuit de losse pols uit de heup schoot". Een sprekend voorbeeld is zijn tweet van 9 juni 2018, naar aanleiding van de herroeping van Trump, van zijn instemming met de conclusie van de G7-top in Canada inzake handelsbeleid, inclusief zijn misprijzing van gastheer premier Justin Trudeau.[6]. De tweet van de terminaal zieke senator luidde: "Aan onze bondgenoten: onpartijdige meerderheden van Amerikanen blijven voor globalisering en blijven 70 jaar oude bondgenootschappen van gedeelde waarden steunen. Amerikanen staan naast jullie, ook als onze president dat niet doet!".

Persoonlijk[bewerken]

McCain is getrouwd met Cindy McCain en heeft in totaal zeven kinderen en vier kleinkinderen.[7] Zijn zoon Jack McCain studeert ook aan de United States Naval Academy.[8]

Bij McCain is in 2000 een melanoom verwijderd – een gevaarlijk soort huidkanker, dat makkelijk uitzaait. Daarnaast zijn drie keer voorstadia verwijderd (melanomata in situ), evenals plaveiselcelcarcinomen en basalecelcarcinomen.[9] In juli 2017 werd bij hem een bloedprop onder zijn schedel verwijderd, waardoor de stemming over het afschaffen van Obamacare moest worden verdaagd, omdat er anders minder kans was dat de Republikeinen de stemming konden winnen. Tijdens de ingreep bleek dat McCain leed aan een kwaadaardige hersentumor.

Trivia[bewerken]

Externe links[bewerken]

  • (en) Senaat Officiële website
Huidige leden van de Senaat van de Verenigde Staten
Senaat

Alabama: Shelby (R) · Jones (D)
Alaska: Murkowski (R) · Sullivan (R)
Arizona: McCain (R) · Flake (R)
Arkansas: Cotton (R) · Boozman (R)
Californië: Feinstein (D) · Harris (D)
Colorado: Gardner (R) · Bennet (D)
Connecticut: Blumenthal (D) · Murphy (D)
Delaware: Carper (D) · Coons (D)
Florida: Nelson (D) · Rubio (R)
Georgia: Perdue (R) · Isakson (R)
Hawaï: Schatz (D) · Hirono (D)
Idaho: Crapo (R) · Risch (R)
Illinois: Durbin (D) · Duckworth (D)
Indiana: Donnelly (D) · Young (R)
Iowa: Grassley (R) · Ernst (R)
Kansas: Roberts (R) · Moran (R)
Kentucky: McConnell (R) · Paul (R)

 

Louisiana: Cassidy (R) · Kennedy (R)
Maine: Collins (R) · King (O)
Maryland: Cardin (D) · Van Hollen (D)
Massachusetts: Warren (D) · Markey (D)
Michigan: Peters (D) · Stabenow (D)
Minnesota: Klobuchar (D) · Smith (D)
Mississippi: Cochran (R) · Wicker (R)
Missouri: McCaskill (D) · Blunt (R)
Montana: Daines (R) · Tester (D)
Nebraska: Fischer (R) · Sasse (R)
Nevada: Heller (R) · Cortez Masto (D)
New Hampshire: Shaheen (D) · Hassan (D)
New Jersey: Menendez (D) · Booker (D)
New Mexico: Udall (D) · Heinrich (D)
New York: Schumer (D) · Gillibrand (D)
North Carolina: Burr (R) · Tillis (R)

 

North Dakota: Hoeven (R) · Heitkamp (D)
Ohio: Brown (D) · Portman (R)
Oklahoma: Inhofe (R) · Lankford (R)
Oregon: Wyden (D) · Merkley (D)
Pennsylvania: Casey (D) · Toomey (R)
Rhode Island: Reed (D) · Whitehouse (D)
South Carolina: Graham (R) · Scott (R)
South Dakota: Rounds (R) · Thune (R)
Tennessee: Alexander (R) · Corker (R)
Texas: Cornyn (R) · Cruz (R)
Utah: Hatch (R) · Lee (O)
Vermont: Leahy (D) · Sanders (O)
Virginia: Warner (D) · Kaine (D)
Washington: Murray (D) · Cantwell (D)
West Virginia: Moore Capito (R) · Manchin (D)
Wisconsin: Johnson (R) · Baldwin (D)
Wyoming: Enzi (R) · Barrasso (R)

(D): Democraat · (R): Republikein · (O): Onafhankelijk
Voorganger:
John Jacob Rhodes
Lid van het Huis van Afgevaardigden
voor het 1e congresdistrict van Arizona
1983–1987
Opvolger:
John Jacob Rhodes III
Voorganger:
Barry Goldwater
Senator voor Arizona
1987–