Validisme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Validisme is een term gebruikt voor de discriminatie en marginalisering van mensen met een functiebeperking op grond van hun lichamelijke en/of verstandelijke gesteldheid.[1] Soms wordt een van de Engelse termen gebruikt, onder andere ableism ('able-ism') en handicapism.

Oorzaken[bewerken]

Validisme is de maatschappelijke reactie op de afwijkende lichaamsbouw en/of afwijkende lichamelijke of verstandelijke mogelijkheden en kwaliteiten – in combinatie met de eigen reactie daarop – die mensen belemmert. Aan de basis daarvan zou het droombeeld liggen van een perfect lichaam als sleutel naar voorspoed en geluk. Validisme kan je verbinden met racisme en seksisme.

Soorten[bewerken]

Er is cultureel, institutioneel, interactioneel en verinnerlijkt validisme.

Maatschappelijke reactie[bewerken]

Een "validistische" samenleving beschouwt beperkte en invalide mensen als afwijkend. Ze richt de sociale omgeving (openbaar vervoer, openbare gebouwen, uitgaansgelegenheden) zo in alsof iedereen dezelfde afmetingen en lichaamsbouw heeft en op eenzelfde wijze functioneert.

Tegenover een "validistische" samenleving staat een "inclusieve" (van 'inclusie') samenleving, waar niet wordt neergekeken op mensen met een functiebeperking, maar waar zij zichzelf kunnen en mogen zijn. Een inclusief beleid wordt dan ook vaak als een maatschappelijk antwoord beschouwd, al vindt een aantal mensen dat er nog te veel mensen met een handicap geïsoleerd en gediscrimineerd worden.

Zie ook[bewerken]