Sterilisatie (vruchtbaarheid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sterilisatie is het onvruchtbaar maken van dieren waaronder de mens.

Bij mensen gebeurt dit als methode voor anticonceptie en wel:

  • Bij de man door het dicht bij de teelballen onderbreken van de beide zaadleiders, de doorgang voor zaadcellen. Dit heet vasectomie. De vasectomie is een vrij kleine ingreep die poliklinisch met lokale verdoving kan plaatsvinden. De wond/litteken in de balzak kan enkele dagen gevoelig zijn en dan is het klaar.
  • Bij de vrouw door het blokkeren van beide eileiders. Sterilisatie door laparoscopie of via de vagina (hysteroscopische sterilisatie) is een betrekkelijk eenvoudige ingreep, waarbij de eileiders worden afgesloten door het plaatsen van clips of plugjes. De betrouwbaarheid van sterilisatie van de vrouw lager is dan aanvankelijk werd aangenomen. In bijna 2 procent van de sterilisaties komt alsnog een zwangerschap voor.[1]

Sterilisatie van de vrouw was in het verleden een vrij zware buikoperatie onder narcose, waarbij de eileiders werden verbroken door ze dicht te branden. Na de operatie moest de vrouw vele dagen tot weken rustig aan doen en duurde het veel langer voor alles genezen was.

Beide vormen van sterilisatie zijn in principe permanent, in sommige gevallen kan een uroloog of gynaecoloog proberen de vruchtbaarheid te herstellen. Bij de man wordt dit gedaan door middel van een vaso-vasostomie. Dit is het opnieuw aan elkaar vastmaken van de uiteinde van de zaadleiders. De kans dat hiermee de vruchtbaarheid wordt hersteld neemt met 4% per jaar (na de vasectomie) af. Na een vaso-vasostomie te hebben ondergaan, lukt het maar bij 5 op de 10 mannen om opnieuw een kind te verwekken.

Bij dieren wordt met sterilisatie voornamelijk castratie van het vrouwelijke dier bedoeld (bij mannelijke dieren is castratie gebruikelijker dan sterilisatie).

Zie ook[bewerken]