Psychische aandoening

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
De aanwezigheid van psychische aandoeningen is groter in meer ongelijke landen

Een psychische aandoening (ook wel geestesziekte of psychiatrische stoornis) is een aandoening die wordt gekenmerkt door afwijkende ervaringen en gedrag. Psychische aandoeningen worden onder andere vastgesteld aan de hand van gedragsobservaties. De zware psychische aandoeningen vormen de deelcategorie ernstige psychische aandoeningen (EPA).

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Psychische aandoeningen worden beschreven in de medische literatuur. De DSM, omvat een classificatiesysteem van psychische afwijkingen met telkens een definitie, diagnostische criteria en differentiële diagnose van de beschreven groep psychische afwijkingen.

Het coderingshandboek van de Wereldgezondheidsorganisatie, omschrijft in de ICD10 Hoofdstuk V eveneens de definitie van iedere cluster en geeft de ICD-10 code en definitie voor iedere psychische afwijking.

Deze handboeken berusten op een ruime medische consensus en bepalen wanneer gedrag dermate afwijkend is dat men kan spreken van een psychische aandoening, en in welke categorie.

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

Psychische aandoeningen kunnen afhankelijk van de aard en therapeutische insteek worden behandeld met onder andere psychofarmaca en/of psychotherapie door psychiater en/of gezondheidszorgpsycholoog.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]