Persoonlijkheidsstoornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Persoonlijkheidsstoornis
Coderingen
ICD-10 F60
ICD-9 301.9
DiseasesDB 9889
MedlinePlus 000939
MeSH D010554
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Persoonlijkheidsstoornissen vormen een categorie van psychische aandoeningen die gekenmerkt worden door een star en duurzaam patroon van gedachten, gevoelens en gedragingen die binnen de cultuur van de betrokkene duidelijk afwijken van de verwachtingen.

DSM-IV[bewerken]

Het diagnosesysteem DSM-IV vermeldt tien persoonlijkheidsstoornissen, die in drie clusters (groepen) zijn onderverdeeld:

Cluster A[bewerken]

Cluster B[bewerken]

Cluster C[bewerken]

PDNOS[bewerken]

Naast bovengenoemde persoonlijkheidsstoornissen krijgt een grote groep ook de diagnose:

  • Persoonlijkheidsstoornis niet anderszins omschreven (Personality Disorder Not Otherwise Specified) Deze diagnose krijgen de mensen die niet binnen de criteria van een bepaalde persoonlijkheidsstoornis vallen, maar wel 'trekken' hebben van 2 of meer persoonlijkheidsstoornissen, dat wil zeggen: nèt niet voldoen aan de criteria ervan.

DSM III[bewerken]

In het DSM-III werden ook de passief-agressieve persoonlijkheidsstoornis en de zelfkwellende persoonlijkheidsstoornis vermeld. Deze zijn in het DSM-IV echter verwijderd, omdat vooralsnog niet duidelijk is of dit afzonderlijke persoonlijkheidsstoornissen zijn. In het ICD-10 staan ze vermeld als varianten van afhankelijke persoonlijkheidsstoornis (F60.7).