Naar inhoud springen

Persoonlijkheidsstoornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap
Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Persoonlijkheidsstoornis
Coderingen
ICD-10 F60
ICD-9 301.9
DiseasesDB 9889
MedlinePlus 000939
standaarden
MeSH D010554
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Een persoonlijkheidsstoornis is een psychische aandoening die gekenmerkt wordt door een star en duurzaam patroon van gedachten, gevoelens en gedragingen die binnen de cultuur van de betrokkene duidelijk afwijken van de verwachtingen.

Antisociale persoonlijkheidsstoornis op interpersoonlijk circumplex
Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis op interpersoonlijk circumplex
Borderline-persoonlijkheidsstoornis op interpersoonlijk circumplex

Het diagnosesysteem DSM-IV vermeldt tien persoonlijkheidsstoornissen, die in drie clusters of groepen zijn onderverdeeld:

Naast bovengenoemde persoonlijkheidsstoornissen krijgt een grote groep ook de diagnose:

  • Persoonlijkheidsstoornis niet anderszins omschreven (personality disorder not otherwise specified). Deze diagnose krijgen de mensen die niet binnen de criteria van een bepaalde persoonlijkheidsstoornis vallen, maar wel trekken hebben van twee of meer persoonlijkheidsstoornissen, dat wil zeggen, net niet voldoen aan de criteria ervan.

In het DSM-III werden ook de passief-agressieve persoonlijkheidsstoornis en de zelfkwellende persoonlijkheidsstoornis vermeld. Deze zijn in het DSM-IV echter verwijderd, omdat vooralsnog niet duidelijk is of dit afzonderlijke persoonlijkheidsstoornissen zijn. In het ICD-10 staan ze vermeld als varianten van afhankelijke persoonlijkheidsstoornis (F60.7).