Eetbuistoornis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vraagteken
Er wordt getwijfeld aan de juistheid van een of meer onderdelen van dit artikel.
Raadpleeg de bijbehorende overlegpagina voor meer informatie en pas na controle desgewenst het artikel aan.
Opgegeven reden: bronloos, vermoeden van eigen onderzoek, deels verouderd
Dit sjabloon is geplaatst op 10 juni 2019.
Vraagteken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

De eetbuistoornis (EBS; Engels: binge eating disorder, BED) is een psychische aandoening die behoort tot de eetstoornissen.

Net als bij boulimia nervosa hebben personen die lijden aan deze stoornis perioden waarin ze grote hoeveelheden voedsel tot zich nemen (eetbui), maar in tegenstelling tot boulimia ontbreekt de drang om gewichtstoename te compenseren. Als gevolg hiervan ontstaat meestal overgewicht. De schaamte hierover kan vervolgens leiden tot meer psychische problemen en meer eetbuien. Een bijkomend probleem is dat de persoon vaak kiest voor ongezond voedsel.

Over de oorzaak bestaat nog veel discussie: een groot deel van de patiënten heeft met depressieve verschijnselen te kampen, maar mogelijk zijn er andere oorzaken. Personen geven zelf vaak woede, verdriet of verveling aan als reden voor hun eetgedrag. Sommigen beschouwen de aandoening als een gevolg van overmatig impulsief gedrag.

Vooralsnog wordt de aandoening in het DSM-IV gezien als een niet nader omschreven eetstoornis, maar mogelijk wordt de aandoening in de nieuwe versie van het handboek aangemerkt als een zelfstandige aandoening.[1][2]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Binge eating disorder van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.